Mivel nem ma volt, hogy megjelent az első videójáték, természetesen megszámlálhatatlanul sok emlékezetes pillanattal és helyszínnel lettünk már gazdagabbak, melyekre máig széles mosollyal az arcunkon gondolunk vissza. Az előbbi kapcsán ugyebár már született egy meglehetősen sok tagot számláló rovatunk Britpopper tollából, így legújabb sorozatunkban inkább az utóbbiakra, avagy a pályákra fókuszálnánk, felidézve néhány olyan terepet, amire bármikor szívesen visszatérünk némi önfeledt szórakozás céljából.

Túránkat pedig mi mással is kezdhetnénk, mint az 1993 decemberében megjelent, valódi legendának számító DOOM-mal, amely nélkül ma egészen biztosan más képet festene az ipar, így nem lehetünk elég hálásak az id Software-nek, amiért ekkora nyomot hagyott az FPS-ek világában. Először úgy gondoltam, hogy a második, Nuclear Plant nevet viselő pályát húzom elő a nosztalgiakalapból, ám utólag beláttam, hogy hiába rövid a Hangar, lényegében megkerülhetetlennek minősül a zsánerben, hiszen itt találkozhattunk először annak következő, mindent megváltoztató lépcsőfokával.

A korszakalkotó lövölde legelső fejezete mindössze néhány röpke perc alatt teljesíthető volt, ám így is hamar beleégett a játékosok retinájába, mivel soha nem látott szintű látványt tárt eléjük. És ha már szóba került az audiovizuális élmény, ne feledkezzünk meg a fülbemászó zenéről sem, ami a másodperc tört része alatt képes volt dallamtapadást okozni – nem véletlen, hogy Mick Gordon is felhasználta a 2016-os reboot prológusában. Az először eldörrenő shotgunra szintén játéktörténelmi pillanatként tekinthet a rajongók egy része (igazából teljes joggal), a titkos helyek megtalálása pedig már a fent látható néhány teremben is euforikus élménnyel szolgált, holott ekkor még csak a felszínt kapargattuk. Ahogy azt említettem, a későbbi terepek már sokkalta komplexebbnek bizonyultak (szerintem egy-két esetben túlságosan is), így sokan talán kevésbé tartják nagy becsben a Hangart, én mindenesetre a mai napig imádom ezt a körülbelül 2-3 percig tartó rohanást, amit az életünkre törő katonák elhaló üvöltései tettek teljessé.