Bár a közelmúltban érkezett Dragon Age: The Veilguard anyagok egy leheletnyivel meggyőzőbbnek tűntek, mint a botrányos beharangozó előzetes, továbbra sem tudom megbocsátani a BioWare-nek, hogy végleg letért az Originsben látott dark fantasy ösvényről (már az Inquisitionben is nehezen nyeltem le ezt a békát), világossá téve ezzel, hogy az új felvonás már egyáltalán nem a régi rajongóknak készül. Persze tudja jól a csapat, hogy valahogy vásárlásra kellene csábítani az embereket (a program jelenleg a nem túl hízelgő 192. helyet foglalja el a Steam eladási listáján), hiszen nem engedhet meg magának még egy Anthemhez hasonló zakót, ám eddig eléggé sikertelennek mondható ez a törekvés, és egészen biztosan nem a mostani eset fogja kinyitni a felhasználók pénztárcáját.

A szeptember elején közzétett, cirka 22 perces játékmenet-videót ugyanis hamar ízekre szedte a közösség a főszereplő (Rook) némileg megmosolyogtató külseje miatt, és bár tény, hogy a széria sosem volt túl konzisztens a Qunari faj ábrázolását illetően (Sven a Vérvonalakból még inkább emberre hajaz, míg Iron Bull már egy vadállatra hasonlít), az előzetesben látott babaarc így is eléggé távol áll attól, hogy komolyan vehető legyen. Annak rendje és módja szerint természetesen hamar meg is indultak az összehasonlítások, a legtöbben pedig a szerintem méltatlanul alulértékelt Dragon Age 2 Arishokjához hasonlították a fizimiskát – nem véletlenül, hiszen az a karakter remek dizájnt kapott. Valahol itt jöhetett el az a pillanat az átvezetőkért felelős Derek Wiles életében, amikor azt mondta, hogy ebből elég, a dizájner ugyanis az alábbi szavakkal kelt a Dragon Age: The Veilguard védelmére:

„Az ilyen jellegű összehasonlítások miatt nem árt tisztázni, hogy a bal oldali egy, a játékos által létrehozott egyéni karakter. A felhasználó tehát szándékosan döntött úgy, hogy így nézzen ki, nem egy [általunk készített] NPC-ről van szó. Az Arishok pedig egy nagyon különleges modell volt.” Ha engem kérdeztek, szerintem ez egy eléggé vérszegény magyarázat, mivel akár korlátozhatták is volna a karakterkészítőt annak érdekében, hogy ne tudjunk teljesen emberszerű Qunarit faragni (a kreativitásnak azért nem szabadna felülírnia a lore-t), ráadásul az egyik társ, Taash sem nagyon hasonlít a korábbi játékokban látott szereplőkre, szóval nem lennék meglepve, ha végül a faj összes képviselője egy ránctalanító krém reklámjának meghallgatásáról érkezne a The Veilguard világába. És ti mit gondoltok erről, valóban fel lett fújva ez az egész?

A borítóképek forrása: Steam