Mielőtt a cím miatt valaki nekem esne, hogy előre temetek egy olyan programot, ami még meg sem jelent, gyorsan leszögezem, hogy máig a Star Wars: Knights of the Old Republic a kedvenc videójátékom, a Mass Effect pedig a kedvenc trilógiám (sőt, én még az Andromedával is elvoltam), tehát szó sincs arról, hogy esetleg zsigeri gyűlöletet éreznék a BioWare iránt, épp ellenkezőleg. Az október 31-én érkező Dragon Age: The Veilguardot azonban máig nem sikerült hova tennem, mert bár a botrányos beharangozó előzetest követő játékmenet-videó már egy fokkal jobban festett (a megjelenési dátumhoz mellékelt kedvcsináló meg pláne), továbbra sem értem, miért kellett ennyire az akció irányába terelni ezt a CRPG-ként indult franchise-t, emellett pedig az is eléggé intő jel, hogy a stúdió valami mindent megváltoztató elemként harangozta be a főhőshöz (Rook) csapódó társak szexuális irányultságát. Az IGN jóvoltából most újabb 22 percnyi gameplay érkezett, méghozzá a kreatívigazgató, John Epler és a rendező, Corinne Busche kommentárjával kísérve, a látottak pedig ugyan messze állnak attól, hogy rossznak nevezzük őket, annyi viszont biztos, hogy aki eddig szkeptikus volt a végeredményt illetően, az ezután sem fog rátenyerelni az előrendelés gombra.

A fent látható videóban az egyik társ, a Grey Wardenek (avagy Szürke Kamarások) rendjébe tartozó Davrin személyes küldetését követhetjük nyomon, a képsoroknak hála pedig nemcsak a már sokszor látott harcrendszert vehetjük szemügyre, de a szokás szerint párbeszédtárcsát (ezért az ötletért nem lehetünk eléggé hálásak a BioWare-nek) alkalmazó dialógusokba és a felfedezésbe bepillantást nyerhetünk.  Az alkotóknak hála azt is megtudhattuk, miért néznek ki máshogy a Darkspawn szerzetek, mint az előző részekben (a szörnyek istene, avagy Ghilan'nain a ludas), emellett pedig ismét kihangsúlyozták, hogy nyoma sem lesz az Inquisitionben látott, MMO-kat idéző alibi küldetéseknek, így legalább ezen a téren megnyugodhatunk egy picit. 

Ezen túlmenően azonban nem voltam maradéktalanul elégedett a látottakkal, mert hiába szépek a textúrák és a fény-árnyék hatások, a karakterek arc animációi és halott tekintetei mellett még Steven Seagal is pályázhatna az Oscar-díjra (a BioWare nem tanult az Andromeda körüli fiaskóból?). Arról már nem is beszélve, hogy így 2024-ben illő lenne normálisan megcsinálni a növények fizikáját (pláne a Frostbite motorral), ahogy a hóban megmaradó lábnyomok sem ördögtől valók, hiszen már a PS3-as érában is tudta néhány alkotás. Ennél azonban egy fokkal jobban zavar, hogy jól láthatóan ezúttal sem kapunk élő, lélegző világot, az egy helyben álldogáló, vagy épp fel-alá sétálgató NPC-k pedig már a 10 éve megjelent Inquisitionben is pillanatok alatt megtörték a varázst, így mostanra végképp elég cikinek (elnézést, nincs ennél találóbb kifejezés) hatnak. Végezetül a már sokszor említett harcrendszerrel sem vagyok teljes mértékben kibékülve, mert bár a kombók rendszere ad némi plusz réteget a taktikázásnak, a kamerakezelés sajnos nincs a helyzet magaslatán, a rengeteg találatot kibíró ellenfelek miatt pedig nehéz elképzelnem, hogy nem fullad majd unalomba a csihi-puhi néhány óra után. Persze meglehet, hogy csak én látom túl borúsan a dolgokat, és végül kellemes meglepetésnek bizonyul a Dragon Age: The Veilguard, de egyelőre úgy vagyok vele, hogy inkább megvárok néhány véleményt. És ti miként viszonyultok a látottakhoz?