Nagyjából minden Dragon Age: The Veilguardhoz köthető hírben elmondom, hogy mennyire szkeptikus vagyok a BioWare október 31-én érkező akció-RPG-jével kapcsolatban, eddig ugyanis egyetlen videó és információ sem győzött meg maradéktalanul arról, hogy egy olyan játékot kapunk, ami méltó a stúdió régi híréhez. Ettől függetlenül szívből örülnék, ha végül nem nekem lenne igazam, az IGN masszív előzetese (amit egyébként ITT tudtok megtekinteni) alapján pedig szerencsére minden esély megvan arra, hogy az EA által kiadott alkotás lesz az őszi időszak (vagy akár az egész év) egyik legnagyobb pozitív csalódása.

A portál kötelékében álló Alex Stedman hosszú órákat tölthetett a The Veilguard változatos (erről később) világában, az újságíró pedig rögtön kihangsúlyozta, hogy bár eleinte ő is félve állt hozzá a programhoz, a próbakör végén már úgy érezte, hogy megérte a sok (egészen pontosan 10) évig tartó várakozás, és ez lehet az a nagy visszatérés, amire a BioWare-nek (óriási) szüksége van a csúfosat bukó Anthem után. Az előzetesből megtudhattuk, hogy a 2014-es Dragon Age: Inquisitionnel ellentétben a negyedik felvonás nem egy semi-open world (tehát félig nyitott világú) játék lesz, ám a kötöttebb pályák ellenére rengeteg a felfedeznivaló, a döntéseink pedig nagy hatást gyakorolnak a különböző régiókra. Stedman úgy fogalmazott, hogy a The Veilguard kvázi a 2. rész (amit sokakkal ellentétben én amúgy eléggé szerettem) és az Inquisition keverékének tekinthető, tehát egy sztoriorientált címet kapunk, ugyanakkor nem kell nélkülöznünk az egymástól jól elkülönülő, teljesen más hangulatot árasztó területeket. Emellett az is kiderült, hogy megnyugodhatnak azok, akik már egyáltalán nem emlékeznek az előző részek történéseire, Varric ugyanis összefoglalja nekünk azokat az eseményeket, amik a The Veilguard kiindulópontjához vezettek.

Ami az elődöktől merőben eltérő harcrendszert illeti, Stedman szerint az akció irányába történt elmozdulás ellenére is megvan a maga mélysége, hála a kombinálható támadásoknak és nagyszerűen testreszabható buildeknek, néha ráadásul a társak is hasznos infókkal szolgálnak az összecsapások során, nagyban megnövelve ezzel a túlélési esélyeinket. Szerencsére azoknak sem kell majd csalódniuk, akik a dialógusok miatt szeretik a BioWare alkotásait, mivel az előzetes szerint minden eddiginél nagyobb következményei lesznek a küldetések során hozott döntéseinknek, melyek egy része csak órák múlva fogja kifejteni a hatását (á la The Witcher-széria), tehát nem árt jó alaposan meggondolni, hogy mely opciókra bökünk rá a párbeszédek során. Ami a már említett helyszíneket illeti, az Arlathan Forest képében egy „gyönyörű és színes” erdőséget kapunk, míg a Blight által felemésztett Hossberg Wetlands leginkább az Origins dark fantasy esztétikájának kedvelőit ragadhatja magával, Treviso nyüzsgő városa pedig maga lesz a felfedezések melegágya. Ma már szinte alapnak minősül, de a cikk (illetve a videó) kiemeli, hogy a társak csevegése szünetel, ha esetleg harcra kerül a sor vagy megszakítja egy átvezető animáció, ám a következő „üresjárat” során organikusan folytatódik az eszmecsere.

Ami az én szememben a legfontosabb, hogy az Inquisitionnel ellentétben itt végre nem kapunk MMORPG-ket idéző, „szedj össze három virágot” jellegű mellékküldetéseket, helyette rendesen kidolgozott missziók vannak, melyek felgöngyölítését akár meg is nehezíthetjük azzal, hogy kikapcsoljuk a különféle jelölőket – a The Elder Scrolls 3: Morrowind rajongói most bizonyára örülnek. Szintén nem elhanyagolható, hogy míg az előző fejezet legfőbb antagonistája, a Dragon Age 2 DLC-jében megismert Corypheus csak néha mutatta meg magát, addig a The Veilguard ügyeletes rosszfiúi, Elgar'nan és Ghilan'nain lépten-nyomon jelen vannak, ezzel is éreztetve a világvége hangulatot. Végezetül pedig a játék központi területéről, a Lighthouse-ról is szót ejtett a szerző, amivel kapcsolatban azt mondta, hogy nem csupán hangulatos, de a társaknak köszönhetően egyre élettel telibbé is válik, így van mivel elütni az időt két bevetés között. Egy preview persze még egyáltalán nem garancia arra, hogy valóban letesszük majd a hajunkat hírünk alanyától (az amerikai IGN ugye eleve hajlamos arra, hogy felfelé kerekítsen), mindenesetre örvendetes ennyi pozitívumot olvasni az RPG-ről – pláne azok után, hogy mennyire csalódást keltő volt a beharangozó előzetes.

A borítóképek forrása: Steam