Múltidéző rovatunk előző részeiben megemlékeztünk néhány olyan játékról, figuráról, vagy épp konzolról, aminek megannyi felejthetetlen élményt köszönhetnek a ’90-es (vagy korábbi) évek szülöttei, az utolsó felvonásban pedig újabb őskövületeket veszünk szemügyre – ezúttal abból a csokorból válogatva, ami inkább a tengerentúlon volt ismert.

Star Wars figurák

Bár leginkább a Disney érában pörögtek csak fel a messzi-messzi galaxishoz köthető játékok, bögrék, ruhadarabok és egyéb termékek, már néhány évtizeddel ezelőtt sem csak a nagyvásznon és a tévéképernyőkön hódított a Star Wars – pláne miután 1999-ben megjelent a Baljós árnyak. Maga a film ugyan méretes csalódást okozott a rajongók számára (bár az új trilógiának "köszönhetően" valamivel jobb lett a megítélése), az ahhoz kapcsolódó figurák (például R2D2, Obi-Wan Kenobi, vagy épp a finoman szólva sem túl közkedvelt Jar Jar Binks) bizony pillanatok alatt eltűntek a boltok polcairól – az azokat piacra dobó Hasbro legnagyobb örömére. A legjobban egyébként azok jártak, akik soha nem vették ki őket a dobozból, hiszen ma már aranyáron mérik a bontatlan példányokat – ez mondjuk nem túl meglepő annak fényében, hogy mekkora rombolást végzett a Disney az elmúlt néhány évben.

star-wars-figura.jpg

Talkboy/Talkgirl

Talán senkinek sem kell bemutatnunk a Reszkessetek, betörők!-filmeket, hiszen hosszú évek óta tudjuk, hogy nincs karácsony Kevin nélkül, és több mint valószínű, hogy amíg léteznek kereskedelmi csatornák, addig Chris Columbus opuszai (több ugyebár nem létezik) is a képernyőre kerülnek az év legfontosabb ünnepén. No, de mire fel ez meglehetősen szokatlan indítás? Nos, azért, mert a Talkboy (na meg persze a Talkgirl) nem igazán létezhetne a szóban forgó vígjáték második része nélkül, hiszen abban tűnt fel először a ketyere – persze csak kellékként. A Tiger Electronics által a piacra dobott változat viszont már tényleg használható volt, a kazettalejátszó mellett pedig még egy mikrofonos diktafont is tartalmazott, szóval mindenki el tudja képzelni, hogy mennyien szórakoztak vele akkoriban. Legalábbis azok közül, akik megengedhették maguknak, hiszen nem egy olcsó eszközről beszélünk.

talkboy.jpg

Nintendo játékórák

A fiatalabb generáció tagjai közül többen is azt hihetik, hogy az okosórák debütálásával születtek meg azok a játékok, amiket szó szerint a csuklókon lehet nyüstölni, holott már a ’90-es években is voltak olyan eszközök, amik ezt a célt szolgálták. Ezeket az órákat pedig a Nelsonic Industries-nek köszönhették az emberek, a cég ugyanis olyan világhírű játékokat ültethetett kisképernyőre (ami itt tényleg az volt), mint a Super Mario, a Donkey Kong és a The Legend of Zelda – micsoda felhozatal egy ilyen pici masinán, nemde? Abban ugyan mindenki egyetértett, hogy egyik program sem volt úttörő vagy innovatív, ez azonban egyáltalán nem érdekelte azokat, akik az ilyen órák segítségével akarták elütni az időt a suliban vagy a munkahelyi szünetekben – sokak szerint ráadásul eléggé dekoratívak is voltak, bár ez ugyebár egyéni ízlés kérdése.

nintendo-watch.jpg

Super Nintendo Entertainment System

Természetesen a cikksorozat utolsó felvonásába is belecsempésztünk egy játékkonzolt, méghozzá az 1990-ben  debütált Super Nintendo Entertainment System (SNES) képében. Jól mutatja a masina sikerét, hogy körülbelül 41,9 millió példány talált belőle gazdára a pályafutása során,  ami nem is csoda, mivel grafika és hangzás szempontjából is többet kínált a kortársaihoz (például Sega Genesis) képest, játékok terén pedig egy valódi mennyország várta a felhasználókat. Olyan klasszikusok jelentek ugyanis meg az otthoni gépezetre, mint a Super Mario All-Stars, az F-Zero, a Final Fantasy 4, a Mega Man X, a Secret of Mana, a Super Mario World és a The Legend of Zelda: A Link to the Past, szóval mindegy volt, hogy milyen műfajt preferál az adott vásárló, egészen biztosan megtalálta a számításait.

snes.jpg

Eddig tartott a ’90-es években tett kitérőnk utolsó állomása, így lényegében adja magát a kérdés: ti mivel/mikkel múlattátok az időt a 2000-es évek előtt?