E3 körkép

Az év második negyedének domináns eseménye az E3 volt, ami június 11-e és 13-a között teljes mértékben lekötötte a figyelmünket -- a szokásos bejelentéscunami és általános bolondokháza most sem maradt el, sőt idén különösen nagy volt a felhajtás, hiszen a két nagy konzolgyártó, a Sony és a Microsoft teljes erővel az új gépeit reklámozta.

A show előestjén, a szokásos rendszer szerint mindenkit megelőzve a Microsoft jelentkezett a maga sajtókonferenciájával, ahol az első bemutatóhoz képest jóval nagyobb szerepet kaptak a játékok. Volt Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, Forza Motorsport 5, Ryse, Killer Instinct, Dead Rising 3, Quantum Break és még egy sor másik bemutató, a lényeg azonban az, hogy megtudtuk, mennyibe fog kerülni a konzol. A Microsoft 500 dollárban/euróban határozta meg az Xbox One ajánlott végfelhasználói árát, ami kellemetlen meglepetésként ért sokakat.

A második sajtókonferencia a Ubisofté volt, amiből két játékot érdemes csak kiemelni. Az egyik a The Crew a Ubisoft Reflection (Driver-sorozat) gárdájától, mely egy MMOG-szerű versenyjáték hatalmas, nyílt világgal, a másik pedig a Tom Clancy’s The Division, mely szintén egy masszívan multiplayer játék, melynek középpontjában egy különleges kommandós csapat áll, amely a karantén alá helyezett New Yorkban tevékenykedik.

microsoft-e3-2013.jpg

A sort az EA folytatta, amely bejelentette a már nagyon várt új Mirror’s Edge játékot, ám nem folytatásként, hanem egy reboot formájában. Aztán az új Star Wars: Battlefront is bemutatkozott, mégpedig a DICE fejlesztésében, láttunk némi mozgóképes anyagot a Dragon Age III: Inquisitionből, a Battlefield 4-ből és a friss Need for Speedből, na meg persze egy sor sportjátékból, köztük a FIFA 14-ből, az NBA Live 14-ből és az EA Sports UFC-ből.

Az E3 utolsó nagy sajtókonferenciáját és leginkább élvezetes prezentációját a Sony szállította. Ennek legfontosabb momentuma az volt, hogy PS4 ára kerek 100 dollárral, illetve euróval olcsóbb, mint az Xbox One-é, ezzel a játékosok szemében még inkább jobb pozícióba helyezve a japánok gépét. Megcsodálhattuk továbbá magát a konzolt is, mely visszafogott és elegáns tervezésével sokaknak belopta magát a szívébe, illetve láttunk egy rakás játékot. A kínálatból az inFAMOUS: Second Son, az The Order 1886 és a Mad Max, amit érdemes megemlíteni.

A Nintendo idén nem volt kint az E3-on, de ők is tartottak egy bemutatót. Ez egy speciális Nintendo Direct közvetítésben merült ki, illetve abban, hogy Észak-Amerika-szerte a Best Buy üzletekben a show idejére kipróbálhatók voltak a cég friss játékai.

sony-e3-2013.jpg

Patrice Désilets és a Ubisoft

Patrice Désilets az Assassin’s Creed-sorozat egyik fontos tervezője volt, aki kreatív okokra hivatkozva kilépett a Ubisofttól, s 2010-ben csatlakozott a már akkoriban is gyenge lábakon álló THQ-hoz, ahol egy új stúdió vezetőjeként magához csábította a Ubisofttól pár régi munkatársát, s megkezdte a munkát a friss, 1666 névre keresztelt projektjén.

Egy ideig minden szépen is ment, de aztán a THQ csődbe ment, az azt követő aukció során pedig a Ubisoft szőröstül-bőrüstül bekebelezte a THQ Montrealt, s ezzel együtt Désilets-t, az 1666-ot és csapatának egy részét. Ekkor úgy tűnt, hogy végül minden rendben lesz, elkészülhet a játék, ám a Ubisoft váratlanul, elbeszélgetés vagy bármiféle figyelmeztetés nélkül kirúgta Désilets-t és pár másik munkatársát -- éppenséggel pont azokat, akiket magához csábított évekkel korábban.

A döntés mögött sejthetően személyes okok állhatnak, amit alátámaszt az a tény is, hogy Désilets kidobása után a Ubisoft nem leállította az 1666 fejlesztését, hanem határozatlan időre szünetelteti azt, hiszen így nem kerülhetnek vissza Désilets-hez a játék jogai.

patrice-desilets-alt.jpg

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!