Július 25. és július 27. között a San Diegó-i rendőrség emberkereskedelemmel foglalkozó munkacsoportja „a San Diegó-i Comic-Con Egyezmény szexkereskedelem áldozatainak rehabilitálása, valamint a potenciális áldozatok felkutatása című pontjának értelmében szexkereskedelemmel foglalkozó személyeket tartóztatott le” – áll a kaliforniai igazságügyi minisztérium közleményében. Továbbá összesen tíz áldozatra bukkantak, akiknek felajánlották szolgálataikat.  

Sajnos a szexkereskedők profitszerzés céljából kihasználják ezeket a nagyszabású eseményeket, mint amilyen a Comic-Con is” – nyilatkozta Bonta. „Ezek a letartóztatások egyértelmű üzenetet küldenek a potenciális elkövetőknek, hogy bűnözői magatartásukat nem torelálják. Hálásak vagyunk minden elkötelezett partnerünknek, akik részt vesznek a San Diegó-i emberkereskedelemmel foglalkozó munkacsoportban, akiknek együttműködése felbecsülhetetlen értékkel bír. Nagyon büszkék vagyunk irodánk elkötelezettségére, hogy segítséget és útmutatást nyújtanak a kiszolgáltatott kaliforniai polgároknak akkor, amikor a legnagyobb szükség van rájuk.

A San Diegó-i Comic-Con a világ legnagyobb képregény- és popkultúrális találkozója, évente mintegy 100 000 ember látogatja a rendezvényt a belváros Kongresszusi Központjában.

letoltes444.jpg

Nincs alattomosabb bűncselekmény az emberkereskedelemnél” – mondta Kelly Martinez, San Diegó-i seriff. „Ez az erőszakos tett, amely során embereket a haszonszerzés céljából rabszolgává tesznek vagy szexre kényszerítenek, egyértelműen bűncselekmény. Seriffként maximálisan támogatom minden kollégám erőfeszítéseit az elkövetők felelősségre vonásában. Nagyra értékelem, hogy a közelmúltban az emberkereskedelem elszenvedőinek azonosításáról és megmentéséről szóló egyezményre ilyen nagy hangsúlyt helyeztek.

A San Diegó-i rendőrség alkalmazottai az emberkereskedők letartóztatása, illetve a potenciális áldozatok fellelése érdekében szexvásárlókként vegyültek el a rendezvény látogatói között, valamint hamis hirdetéseket adtak fel, hogy fülön csípjék a bűnösöket. Végül kilenc felnőtt és egy 16 éves korú potenciális áldozat került elő.

A San Diegó-i rendőrség emberei büszke tagjai az emberkereskedelemmel foglalkozó munkacsoportnak” – jelentette ki Wahl rendőrfőnök. „A csapatok együttműködve városunkban több mint egy tucat személyt azonosítottak és tartóztattak le a hétvégén. A sikeres akció során 10 áldozatot, köztük egy mindössze 16 éves kiskorú lányt mentettek meg. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az emberkereskedelem elleni küzdelem és az elkövetők felelősségre vonása iránti közös elkötelezettségünk határozottan működőképes.

San Diego büszkén ad otthont olyan különleges eseményeknek, mint például a Comic-Con – az ilyen nagy látogatottságú rendezvények lehetővé teszik számunkra, hogy bemutathassuk növekvő és gyönyörű városunkat” – fogalmazott Christopher Davis, a HSI San Diego megbízott különleges ügynöke. „Amikor azonban bizonyos személyek kiskorúak kizsákmányolására használják fel ezeket az eseményeket, a HSI és a bűnüldöző szervek megtalálják, és bíróság elé állítva felelősségre vonják a bűnösöket. Városunkban nincs hely az állítólagos szexragadozók számára, és a HSI elkötelezett amellett, hogy segítséget nyújtson eme bűncselekmény áldozatainak.