960 és 1279 között a Szung-dinasztia a hatalmat gyakorló uralkodóház Kínában. A kultúra virágzik, felélénkül a filozófia és a társadalmi élet, megnő az érdeklődés a művészetek iránt, első sorban a tehetősebb polgárok körében. Felállítják az első hadiflottát, először alkalmaznak puskaport katonai célokra, és kibocsájtják a világ első papírpénzeit. Kína így a korabeli világ legnépesebb országává válik. Most, hogy mindenkit kellőképpen felcsigáztam ezzel a rövid kis történelemórával, lássuk is jelen előzetesünk alanyát, a Thriving City: Songot, mely visszarepít minket Kína „ezüstkorába”, hogy városunk polgármestereként megteremtsük népünk számára a virágzó jólétet és boldogságot.

Nagy hatalom, nagy felelősség

Amint elfoglaltuk polgármesteri pozícióinkat, neki is láthatunk ügyes-bajos feladatainknak. Elsőként lakhatást kell biztosítanunk a főtéren tanácstalanul kóborló lakosainknak. Ha mindez megvan, akkor neki is állhatunk felépíteni a termelési láncokat, melyeket hasonló városépítős/menedzselős játékokban már megszokhattunk: élelem, fa, kő, agyag és vas fog kelleni. A készítők nagy hangsúlyt fektettek a történelemhűségre, tehát ne is számítsunk idegen kristályokra vagy Vespene gejzírekre. Népünket mi magunk közvetlenül nem irányíthatjuk, de erre szerencsére nincs szükség – mindenki pontosan tudja, hogy mi a feladata és a betöltött szerepe városunk életében. A program, bár alapértelmezetten rendel minden termelő egységhez munkást, azonban ezeket mi magunk is átcsoportosíthatjuk, ha úgy látjuk jónak.

Elengedetlenül fontos, hogy ügyeljünk polgáraink boldogságára. Ehhez pedig nem elegendő minden esetben, hogy meleg étel kerül az asztalokra. Rendezvényeket tarthatunk, piactereket, tavernákat és teaházakat hozhatunk létre, hogy bőséges bevételt termelve növeljük városunk hírnevét. Mindemellett meg kell szerveznünk a közbiztonságot és a betörések elleni védelmet a kisebb állományú katonasággal, őrtornyokkal és falakkal. Különböző politikai irányelveket is követhetünk és kombinálhatunk, azonban ezek nem biztos, hogy mindig a mi javunkat szolgálják. Egyes döntéseink ösztönözhetik a termelést, de ez negatívan befolyásolhatja lakosaink életét, így minden meghozott döntést alaposan át kell gondolnunk. Az akadémiát megépítve pedig megnyílnak a fejlesztési fák, ahol épületeinket fejleszthetjük tovább.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Megelevenedett tusrajz

A Thriving City: Song legerősebb oldala egyértelműen a látvány és a hangzásvilág, mely szájtátásra készteti a keleti kultúra és történelem iránt érdeklődőket. Látványában egy, szinte szó szerint megelevenedett, keleti tusrajzot kapunk, mely már első ránézésre egyedinek és gyönyörűnek hat. Mindemellett pedig a háttérben csendben meghúzódó kellemes, korabeli muzsikák is nagyban hozzáadnak a játék nyugodt hangulathoz és játékmenetéhez. Tehát a program audiovizuális oldalára semmi panaszunk nem lehet. A játék jelenlegi állapotában öt fejezeten és évtizedeken keresztül építhetjük városainkat, melynek során kicsit részletesebben is megismerhetjük a Szung-dinasztia által (és általunk) irányított Kínát. A kampány mellett helyet kapott még egy „Adventure Mode”, ami egy úgymond kreatív mód. Ebben különböző módosítókkal vághatunk bele az építkezésbe, csökkentett (vagy épp megnövelt) boldogság, katasztrófa, megbetegedés értékekkel. Későbbiekben ezeket a beállításokat mi magunk is testre szabhatjuk, ezzel pedig saját igényeinkre szabhatjuk az élményt.

Hogyért van a rizs?

A fejlesztők elhivatottsága és szeretete példaértékű a projektjük iránt – a játékhoz rendszeresen, heti és havi szinten érkeznek az újítások és apróbb finomhangolások. Abban a két hétben, amit a játék tesztelésével töltöttem, összesen három frissítés érkezett, mely rengeteg javítást és pár új elemet is hozott magával. Bár a készítők állítása szerint már most is több mint 60 órányi tartalom van benne, még bőven számíthatunk újdonságokra. A városépítős játékok szerelmeseit ugyanis a jövőben három új, történetközpontú küldetés várja majd, már az online tartalmak (úgymint ranglista és más játékosok városainak meglátogatása), pályaszerkesztő mód, hajós kereskedelem és teljeskörű SteamDeck, MacOS, kontroller és Steam Workshop támogatás mellett. A Thriving City: Songot a Steam virtuális polcairól tudjátok bezsebelni, 18,50 euróért (azaz nagyjából 6900 Ft-ért). Amennyiben cikkünk felkeltette az érdeklődéseket, de még bizonytalanok vagytok a vásárlást illetően, akkor veszélymentesen ki tudjátok próbálni a demót. Egy próbát mindenképpen megér!