Volt időszak, amikor Magyarországról egyáltalán nem lehetett eljutni Európa nagyvárosaiba, vagy csak nagyon körülményesen, kockáztatva azt, hogy végül a köztársaság ellenségének kiáltsák ki az embert. Persze, a nyolcvanas években azért már jócskán enyhült a szigor, ekkor Bécsbe sokan átszállingóztak, hogy még a szomszéd háztömböt is Kinderrel, Toblerone-val, hatalmas, karóra alakú fali órával, valamint golyós ülésvédővel lássák el, de ennél tovább kevesen jutottak. Ha lett volna Facebook, a nyaralós szelfik is leginkább a Balcsiról és Szocsiból érkeztek volna. Ebben az időszakban azonban a narrátoros VHS-ek már nagyon mentek, a nyugat megállíthatatlanul kúszott be az ajtó alatt, a mocskos, imperialista horror-, akció- és pornófilmek pedig még az elvtársaknál is nagy slágernek számítottak. Vagy az olyan vígjátékok, mint a Szigorúan titkos, vagy éppen a napokban 38 évessé vált Európai vakáció

pcguru-europai-vakacio-european-vacation-chevy-chase-john-hughes-europa-europe-utazas-poszter.jpg

(Képek: Port.hu)

A Beethovenről és a Reszkessetek betörőkről is ismert John Hughes trilógiája alapvetően mókás, de a középső darab talán a legjobb, mellyel már akkor megismerhettük a környező világot, amikor még erre nem nagyon volt lehetőség, a fapados járatok pedig elképzelhetetlenek voltak. Chevy Chase és Beverly D'Angelo párosa bejárta a kontinenst, mi pedig örömmel néztük, mi minden akad a vasfüggönyön túl, ahol, ha nincs is kolbászból a kerítés, de azért sör van bőven, a körforgalomból nincs kiút, a lányok pedig odáig vannak az amerikai turistákért.

pcguru-europai-vakacio-european-vacation-chevy-chase-john-hughes-europa-europe-utazas-2.jpg

Tiszteld a családot!

Számos fontos állomása mellett azért a római vakáció egy igen emlékezetes jelenetet eredményezett a közkedvelt család számára. Elvégre a véletlenül bűnözőktől autót bérlő szülők később ismét összefutottak a tolvajokkal, vagyis leginkább az éppen egy köztulajdonba került házi videó (senki se aggódjon a szokásai miatt, akkor is ment már a home porn) miatt morcos anyuka, akit el is rabolnak, hogy szerelme végül egy látványos és vicces autós üldözés során mentse meg. Ha pedig autók, akkor azokból Londonban is akadt egy pár. 

pcguru-europai-vakacio-european-vacation-chevy-chase-john-hughes-europa-europe-utazas-3.jpg

Maradj a bal oldalon!

Igen, Angliába is sikerül ellátogatni, bár az autózás itt sem a megszokott, sőt Clarknak (Chevy Chase) több problémás tényezővel is meg kell küzdenie. Az egyik, hogy eleve meg kell szoknia a bal oldalt, miközben a kormány is oldalt váltott. Amellett pedig, hogy ténylegesen megtapasztalhatja, milyen az angol hidegvér (egy vicces utalással a Gyalog galoppra), esélyesen az is végérvényesen az emlékezetébe ég, mennyire nehéz kijutni egy körforgalomból. Majdhogynem lehetetlen. Pedig még csak nem is Párizsban járt.  

pcguru-europai-vakacio-european-vacation-chevy-chase-john-hughes-europa-europe-utazas-1.jpg

Ne kamerázz!

Mármint de, Franciaország fővárosát is sikerül megnézni, de amit ott a Diadalívnél tapasztaltam, azt hősünk már Londonban letudja. Itt ehelyett a vendégszeretet és a turisták átejtése az, amivel kapcsolatban némi extra tapasztalatot szerez, miközben átadja a kamerát egy idegennek, hogy vegye fel őt a családjával. Azt egyébként mondtam már, hogy került a kamerájuk és a házi videójuk illetéktelen kezekbe? Nos, így, pedig Clark a szavát adta, hogy letörli. Én pedig kezdem tisztára Nolannek érezni magam, ahogy összekapcsolom a történéseket.

Ügyelj a hagyományokra!

De nem ez az egyetlen pofon, amit a családapa az európai körút során kap, hiszen a bajor vidék csodálatos jellemzőivel is szembekerül, így például a hagyományőrző sörözéssel és tánccal, amit kicsit ellenségesnek érez, ezért beveti a nagyágyút és mint igazi harcos, ringbe száll. Elvégre a család az első, emberünknek pedig meg kell mutatnia, hogy ő az úr a háznál, az meg nem járja, hogy egy táncos sörözés közben kiütik.

Nos, ha testközelből ezeket a nagy kalandokat nem is élhettük át, Chevy Chase-ék tolmácsolásában pedig nem kevés túlzás mellett fedezhettük fel Európát, esélyesen sokan vannak rajtam kívül még olyanok, akik más módon akár a mai napig nem jutottak el ezekre a helyszínekre (Róma nálam még bakancslistás). És persze bőven volt még emlékezetes jelenet vagy éppen tanulság a Vakáció-trilógiában, de itt és most kizárólag az volt a cél, hogy átvegyük, 38 éve merre járhattunk anélkül, hogy vízumot kellett volna szereznünk. És neked melyik a legemlékezetesebb jeleneted? Netán a vonatos? De ha szerinted másik vakációs filmben volt a legnagyobb poén, azt is nyugodtan mondhatod, kíváncsiak vagyunk rá.