Ridley Scott pályáját még a ’60-as évek elején kezdte, mozifilmeket pedig a ’70-es évek második fele óta rendez. Az eltelt csaknem 50 esztendő alatt számos klasszikus gazdagította a mozgóképes történelmet: Párbajhősök, A nyolcadik utas: a Halál, Szárnyas fejvadász, Fekete eső, Thelma és Louise, Gladiátor, A Sólyom végveszélyben, Trükkös fiúk, Amerikai gengszter, Mentőexpedíció, stb. A lassan a kilencedik x-et betöltő direktor manapság is aktív, sok fiatal kollégája megirigyelhetné azt a lelkesedést és munkamorált, amellyel a kamera mögött tevékenykedik. Természetesen producerként néhány más projektben is részt vett, mint például az Alien: Romulusban, amit már nem ő, hanem Fede Álvarez dirigált – ettől függetlenül Scott végig ott sertepertélt a film körül, még néhány jó tanáccsal is ellátta utódját, aki láthatóan megfogadta a franchise egyik atyjának intéseit. A Romulus kifejezetten pozitív kritikákat kap, a közönség nagy része szereti, és szép nyitóhétvégét jósolnak neki. Az alkotás vörös szőnyeges premierjén természetesen Scott is részt vett, ahol a Letterboxdtól feltették neki a tőlük szokásosnak mondható kérdést: mi a mester négy kedvenc filmje? A rendező pedig készséggel válaszolt is.

Elsőként mindjárt Stanley Kubrick sci-fi klasszikusát, a 2001: Űrodüsszeiát nevezte meg, majd gyorsan hozzátette, hogy a filmben a mesterséges intelligencia tudja, hogy a küldetés fontosabb, mint az emberek, és ez az elem A nyolcadik utas: a Halálban is vissza-visszaköszönt később. A lista második helyén az 1977-ben bemutatott Csillagok háborúja áll (más néven Star Wars IV. rész: Egy új remény), amelyhez Scott hozzáfűzte, hogy George Lucas filmje nagy hatással volt arra, hogy elvállalja az első Alien-mozi megrendezését.

Épp befejeztem az első filmemet, a Párbajhősöket. Nagyon jó film, még díjat is nyertem vele Cannes-ban. A következő projektemnek a Trisztán és Izolda volt kiszemelve. Mármint… Ennél művészibb irányba nem is indulhattam volna. Majd eljöttem ide a Star Wars premierjének nyitóestéjén. Beültem rá, aztán három hónapon át depressziós voltam. ’Hogyan csinálhatnám meg a Trisztán és Izoldát, amikor ez a faszi ilyen filmeket készít?’ Úgyhogy csináltam egy hátraarcot. Hat héttel később teljesen véletlenül felajánlották nekem A nyolcadik utas: a Halál megrendezését, én meg egyből rávágtam: ’Elvállalom!’”

Scott következő kedvenc filmje az egyik saját alkotása, a Szárnyas fejvadász, amely 1982-ben került mozikba, három évvel az Alien után. A sci-fi horror megrendezése után egy csapásra bekerült a hollywoodi élvonalba, ráadásul a projekthez sikerült megnyerni a Star Wars- és Indiana Jones-filmekkel sztárrá vált Harrison Fordot (akit egyébként maga Lucas javasolt a főszerepre), azonban a Phillip K. Dick regényéből készült mű hatalmas bukott a mozikasszáknál, viszont azóta megtalálta a közönségét, és hatalmas kultklasszikussá vált. A rendező listáján A tűz háborúja című 1981-es kalandfilm szerepel az utolsó helyen, amely az emberiség hajnalára kalauzolja el a nézőt.