Február nem okozott csalódást a mozikban, debütált többek közt az Uncharted, Guillermo del Toro noir-horrorja és a hét Oscar-jelölést gyűjtő Belfast. Márciusban is érkezik néhány nagyprodukció, bemutatnak fesztiválfilmeket és láthatunk egy különleges animációs produkciót is. Összegyűjtöttük az öt legjobban várt alkotást.

026.jpeg
(A kép forrása: Port)

BATMAN – MÁRCIUS 3.

A fiatal Batman nyilvános működésének második évében járunk, amikor egy rémisztő gyilkosságsorozat rázza Gotham City-t. A 2022. március 4-én debütáló film főszerepeiben Robert Pattinsont és a Bruce Wayne-nel romantikus viszonyt ápoló Macskanő megformálóját, Zoë Kravitzet láthatjuk. Mellettük Alfred Pennyworth, a főgonosz Rébusz és a Pingvin szerepében feltűnik Andy Serkis, Paul Dano és Colin Farrell. Utóbbira érdemes külön figyelni, hiszen saját sorozatot kapott az HBO-tól.

  • A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Menekülés – március 10.

A tíz ország koprodukciójában készült animációs dokumentumfilm Amin gyerekkorát mutatja be. Hősünk Afganisztánban nő fel, de nyugati zenéket hallgat, nővéreinek és anyjának pedig nem kell fejkendőt hordania. Amikor a szovjetek kivonulnak és kitör a polgárháború, apja eltűnik, a családnak pedig menekülnie kell. Kalandos úton, embercsempészek segítségével jut Svédországba, ahol ma egyetemi kutatóként dolgozik.

C'mon C'mon – március 17.

Az A24 stúdió következő filmjében egy középkorú férfi kisiskolás unokaöccsével, nővére fiával indul fantasztikus utazásra. Miközben felfedezik a Los Angeles-en kívüli világot, hősünk megható, érzelmes módon mutatja be az élet szépségeit, csodáit, nehézségeit és sötét foltjait a fiatal fiúnak. Alább láthatjátok az Oscar-jelölt Mike Mills (Huszadik századi nők) író-rendező munkájának magyar nyelvű előzetesét. Főszerepben Joaquin Phoenix.

mv5bytq5nzi4ytqtntc1mc00zmu1lwixyjctmji3mdm1otrhywe3xkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynqv1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Vezess helyettem – március 17.

Murakami hazánkban is megjelent, azonos című novellája nyomán készült Vezess helyettem az év filmszenzációja. A kimagaslóan pozitív kritikai fogadtatásban részesült alkotás a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon három díjat nyert, idén pedig Oscarra jelölték – méghozzá nem csak a legjobb nemzetközi film, hanem egyenesen a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriákban.

A Vezess helyettem főhőse, a színész-rendező Kafuku Juszuke két éve veszítette el feleségét, de még mindig nem volt képes feldolgozni a tragédiát. Egy színházi fesztivál felkérésére Hirosimába utazik, hogy színpadra állítsa a Ványa bácsi többnyelvű változatát. Ellenkezése dacára, a fesztiváltól egy női sofőrt kap, a visszahúzódó Miszaki személyében. Egyre több időt töltenek egymással, a beszélgetéseiknek köszönhetően pedig mindketten végre szembe nézhetnek saját traumáikkal, hogy továbbléphessenek az életben.

LICORICE PIZZA – FEBRUÁR 24.

Paul Thomas Anderson (Fantomszál) ezúttal a hetvenes évekbe kalauzol minket, visszatér a Boogie Nights helyszínére, a San Fernando-völgyi közegbe. Egy tini fiú szerelmi ügyeit és művészi törekvéseit követhetjük. Gimis tanulmányai közben színészkedik, aminek során megismerkedik például Jon Peters-szel, hollywoodi sztárproducerrel (utóbbi valós alak). A főszereplőket Philip Seymour Hoffman fia, Cooper Hoffman és a HAIM együttes gitárosa, Alana Haim alakítják, de feltűnik mellettük Bradley Cooper, Sean Penn, John C. Reilly és Tom Waits is.

mv5bn2vhzgyyzwitndnkzs00mzi4lwixzdatytjlytiym2ixn2e4xkeyxkfqcgdeqxvyndiynja2mtkv1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Ti melyik filmet várjátok a legjobban?