Gondolom, sokan emlékeznek még arra az ominózus esetre, amikor a Ubisoft elnöke brutális PC-s kalózkodási arányról beszélt, amiről persze hamar kiderült, hogy badarság. Nos, most újabb, szerencsére független kutatás hivatott bizonyítani, hogy a személyi számítógépek tulajdonosai mégsem égetnivaló gazemberek.

Anders Drachen kutató az Aalborg Egyetemen készített felmérést, melynek alapjául egy népszerű torrentprogram statisztikái szolgáltak. Az adatgyűjtés három hónapig tartott, 2010 végétől 2011 elejéig. Ez alatt az idő alatt 12,6 millió fájlmegosztó töltött fel vagy le valamilyen illegális videojáték-tartalmat, a legnépszerűbb áldozat a Fallout: New Vegas volt 967.793 letöltéssel. Ez a szám persze így is sok, de közelébe sem ér a hivatalos kiadói adatoknak, így Drachen a frissen publikált elemzésben úgy összegzi a begyűjtött információkat, hogy a PC-s kalózkodás aránya jóval kisebb, mint azt eddig bárki gondolta volna.

Persze a mintavétel nem reprezentatív, és azért három hónap sem elég sok idő hozzá, hogy konszenzusra jussunk. De ennek ellenére is érdekes, mondhatni meglepő, amit Drachen ír. Érdekesség továbbá, hogy a lewarezolt játékok többsége (37 százaléka) M-es besorolású, azaz kifejezetten felnőtteknek szóló alkotás volt, a legkedveltebb kalózműfaj pedig az akció-kalandjátékoké.

Kalózkodás