Manapság már teljesen mindennapos dolog egy vagy több szuperhősfilm a mozikínálatban, de a hetvenes-nyolcvanas években még teljesen más szelek fújtak. A képregényeket akkoriban a legtöbben csak gyerekeknek készült bugyutaságnak tartották, és ezen a jócskán parodisztikus szellemben készült Adam West-féle Batman-tévésorozat sem segített. A Christopher Reeve-féle Superman ugyan már javított valamicskét a kilencedik művészeti ág megítélésén, azonban egy következő hasonlóan nagy volumenű mozira 1989-ig kellett várni, amikor is Tim Burton a Batmannel valami olyat tett le az asztalra, amely szintén nagyban felelős azért, hogy a 2000-es években az X-Men – A kívülállóknak és a Pókembernek köszönhetően végül felvirágozhatott a szuperhős-műfaj.

Ezt Michael Keaton is így gondolja, aki összesen három filmben személyesítette meg a Sötét Lovagot: a Batmanben, a Batman visszatérben (ezeket ugyebár Tim Burton rendezte), valamint a Flash – A Villámban. Burton nemrég kapott egy csillagot a hollywoodi hírességek sétányán, a ceremónián a színész is részt vett, aki egy hosszú beszéddel méltatta kollégáját. Ennek során hozta szóba a ’89-es Batman sikerének jelentőségét:

A kezembe nyomott egy forgatókönyvet és azt mondta: ’Kérlek, olvasd el, majd oszd meg velem, mit gondolsz erről!’ Ez a Beetlejuice után volt. Az abban nyújtott alakításomat követően. Egy ilyen film után. A stúdió fejeseinek pedig ezt mondta: ’Azt a fickót akarom!’ Soha nem fogom megérteni, miért érdekelt bárkit is ez az egész ilyen szinten. De az a felhördülés… azt hittétek volna, hogy valamiféle inváziót indítottak ellenünk. Hihetetlen volt. Az újságírók kikeltek magukból. De ő: ő kiállt mellettem. Emiatt, hogy volt mersze kitartani a döntésem ellett, mindig is hálás leszek neki. És hát nézzük meg, mit indított el ez a film… Nagyon sok ember egy rakat pénzt keres a szuperhősfilmekkel, csak mert hozott egy döntést, mert volt egy erős koncepciója azzal kapcsolatban, hogy milyenek is lehetnek ezek a típusú filmek, ugyanis ő örökre megváltoztatott mindent ezen a téren. Elmondtam ezt már ezerszer, de ez az igazság” – magyarázta Keaton.

Burton elgondolása tehát bejött, a 48 millió dolláros büdzsével készült Batman összesen 401,2 milliót termelt világszerte, amellyel egyébként az 1978-as Supermant is lekörözte. Az alkotás a látványtervét és a díszletért is bezsebelt egy-egy Oscar-díjat. Noha a munkálatok elején rengeteg rajongó kételkedett abban, hogy Keaton alkalmas a címszerepre, a film sikere végül az összes negatív prekoncepciót elsöpörte.