Ma már szinte lehetetlen elképzelni, de amikor a ’80-as évek végén a Warner Bros. bejelentette, hogy a Tim Burton rendezte Batman-filmben Michael Keaton fogja játszani az ikonikus címszereplőt, akkora felhördülés kerekedett belőle a rajongók között, ami még az internet korában is majdhogynem példátlan. Többeknek is az volt a baja, hogy nagyon nehezen tudták elképzelni a színészt a szerepben, sőt, az elégedetlenség egészen odáig fajult, hogy a stúdió több mint 50 000 dühös levelet kapott Keaton castingolásának hírére – ám a Warner és Burton nem hátrált meg, ők továbbra is Keatont képzelték el a denevérjelmezben.

michael-keaton-batman-1592918924.jpg

És ahogy mondani szokás, a többi már történelem. A színész alakításával egy csapásra meggyőzte a fanokat arról, hogy megbirkózik a feladattal, sőt, a neve annyira egybeforrt a karakterrel, hogy a Flash – A Villám című filmben majdnem 30 év kihagyás után újra felöltötte a maszkot és a köpenyt. Mivel Burton korábban már a Beetlejuice-ban is dolgozott együtt Keatonnel, magától értetődik a dolog, hogy a közös múlt miatt esett rá a választás, de a rendező egy GQ-nak adott interjúban bevallotta, hogy közel sem emiatt döntött így:

Azért imádom Michaelt, mert van benne egyfajta energikusság. Ezért szerettem volna, ha ő játssza el Batmant. Ha az ember a szemébe néz, akkor egy olyan fickót láthat meg benne, aki egyszerre tűnik intelligensnek, félelmetesnek és őrültnek is.