A keményfedeles, nagyméretű képregény-albumok után most inkább a kisméretű, puhafedeles mangák kapják a nagyobb figyelmet, ami persze érthető, főleg akkor, ha olyan népszerű témákkal foglalkoznak, mint akár a Deadpool, akár a videójátékos világban igen népszerű Assassin’s Creed. És bár a Goldfisch idehaza talán nem tartozik a legismertebb sorozatok közé, akár még ez is változhat. Az a helyzet, hogy nem ismerem az itthon a japán-szerelmesekre jellemző igényeket, így a most és később leírtak abszolút a személyes élményeimet és véleményemet tükrözik. 

Goldfisch – Aranyhal 1. manga

  • Írta és rajzolta: Nana Yaa
  • Oldalszám: 200
  • Ár: a kiadó webshopjából 2795 forint

Emlékszel Midász király legendájára? Csak mert Morrey Gibbsnek hasonló a sorsa, avagy amihez hozzáér, az arannyá változik. Ez pedig akár áldás is lehetne, de a halászfiú világában inkább átok, mivel egy kataklizma utáni érában próbál érvényesülni. A víz mindent elöntött, ráadásul aki sokáig tartózkodik benne, az mutálódik, ennek hatására ráadásul minden tele van anomállatokkal, és bizony Morrey lépten-nyomon fenyegetve van különleges képessége miatt. Pedig ő aztán tényleg nem örül az “áldásnak”, elvégre semmit nem ehet meg, amihez hozzáér, a ruhájához sem nyúlhat, ha nem akar magára hatalmas súlyt, és hát arany bútorokon aludni sem túl kényelmes. Így betanított vidrájával és új barátaival útra kel, hogy orvosságra leljen, mely kigyógyítja az áldatlan állapotból, mi pedig mind vele tartunk.

Nana Yaa szépen rajzolt, vicces és akciódús shonen manga trilógiájának nyitánya érdekes, de inkább csak azoknak, akik alapból kedvelik a mangákat, az ezekre jellemző helyzeteket és karaktereket. Maga a kiindulási pont érdekes és ígéretes, a stílus azonban pontosan olyan, hogy ha kedveled a zsánert, akkor jól szórakozol, ha viszont nem, akkor inkább irritál. Mivel csak trilógiáról van szó, aminek kötetei évente követték egymást, nem egy hosszú, véget nem érő sorról van szó, avagy bátran bele lehet ugrani, mert ha kedveled a mangák világát, szimpatikus a felütés, kimondottan szeretni fogod a Goldfisch történetét és párbeszédeit. De ha nem annyira vagy rajongója a műfajnak, inkább várj ki valami hagyományosabb kötetet, vagy esetleg ismerkedj a szintén manga Deadpoollal és Assassin’s Creeddel.

Deadpool Szamuráj manga 1.

  • Írta: Sanshiro Kasama
  • Rajz: Hikaru Uesugi
  • Oldalszám: 224
  • Ár: a kiadó webshopjából 2795 forint

Deadpool egy különleges szérum miatt összeakasztja a bajszát egy tudóssal és vállalattal, aminek egyenes ági következménye, hogy Tokióban a Bosszúállók egy új csapatába lép be, egy Póklány-másolattal, némi jó és rossz hírnévvel, valamint számos ellenféllel, akiket persze simán lekaszabol, nem hallgatva sem a rendőrségre, sem a partnerére. De Deadpoolt így szeretjük, nagydumásként, akinek be nem áll a szája, nem lehet lelőni (vagyis le lehet, csak felesleges), és aki minden téren csak a bajt csinálja, de közben aranyból van a szíve. Felbukkan még egy kis sztárocska, aki igazából egy szimbiótával osztja meg a sikerét, sőt előbukkan Loki is, aki persze, ahogy mindig, valami rosszban sántikál. Lassan pedig talán a szálak is összeérnek és a történet is kikerekedik, de a konklúzióra még várni kell. 

Deadpooltól annyira nem állt távol a manga és a totális őrület, így nem is lepődtem meg a kiadvány érkezésén, ráadásul kíváncsivá tett, hogy milyen lehet a végeredmény. És bár sem pozitív, sem negatív csalódás nem ért, azért jobban örültem volna bármilyen normál Deadpoolnak, ami eddig Magyarországon nem jelent meg. A szokásos túlzások itt is megvannak, legyen szó magáról a hősről és stílusáról, vagy a manga zsánerről, a kettő együtt pedig egy ideig szórakoztatott, de utána már talán kevésbé kötött le. A legvégére azért sikerült behozni még egy olyan karaktert, aki miatt kíváncsi lettem a végkifejletre, így várom a második kötetet, már csak azért is, mert Deadpoolt alapvetően bármeddig szívesen olvasom, csak maga a manga formátum nem annyira a kedvencem. A Deadpool Szamuráj azonban így is elég jópofa, megvannak a maga erős pillanatai, ráadásul Hikaru Uesugi rajzai is kifejezetten jók, avagy senkit sem beszélnék le a kétkötetes kiadványról, főleg akkor nem, ha valaki rajongója a karakternek.

Assassin's Creed: Sao Jün pengéje 2.

  • Írta és rajzolta: Kurata Minodzsi
  • Oldalszám: 160
  • Ár: a kiadó webshopjából 2795 forint

És akkor vissza Sao Jünhöz, az orgyilkoshoz, aki a XVI. századi kínában küzd meg a templomosokkal, miközben a jelenben a leszármazottja, Lisa kerül a titkos rend hálójába. A második kötet azt mutatja be, ahogy a múltban a templomosok senkit sem kímélve torolják meg Sao Jün támadását, illetve próbálják az ártatlanok ellen intézett támadással elkapni, közben pedig Lisa egyre inkább az őt analizáló doktornő hálójába kerül, akit természetesen csak a “kincs” érdekel, amivel a rendje végleg győzedelmeskedhet a vesztésre álló orgyilkosokkal szemben. Még szerencse, hogy nemcsak egy barát jelenik meg Lisa életében, de feltűnik valaki, aki szeretné megóvni az Animus káros hatásaitól, nem mellesleg az orgyilkosok közé csábítani, mert a háború természetesen még mindig nem ért véget. A kérdés már csak az, hogy sikerül-e Lisát időben eltávolítani a rosszakaróktól, vagy a lány végképp elveszett. És akkor van még egy harmadik lehetőség is a kezelések hatására, amivel akár a teljes háború kimenetele megváltozhat. 

Ahogy már említettem, nem kifejezetten vagyok oda a mangákért, sőt az Assassin’s Creed sem a kedvenc játéksorozatom, de Kurata Minodzsi négykötetes szériája egészen érdekes módon mutatja be az orgyilkosok és templomosok harcát, miközben utalásokat kapunk már jól ismert karakterekre, emellett egy új korszak és birodalom állapotát is megismerjük. Jó, olyan nagyon mélyen nem látunk bele a teljes egészbe, a konfliktus bemutatása kicsit felületes, de a szép rajzoknak és a szerethető főhős(ök)nek hála nem érzi senki elvesztegetett időnek azt, amit a képregény mellett tölt. Mivel még két kötet van hátra, az események bőven beindulhatnak, ellenben a történet nem húzódik a végtelenségig, szóval aki szereti a játéksorozatot, vagy csak kíváncsi, hogy miképpen fest az AC-világa mangaként, az bátran ugorjon bele a kalandba. A Deadpool mellett ennek várom leginkább a folytatását. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Cyberpunk 2077: Nem véletlen

  • Író: Rafał Kosik
  • Oldalszám: 360
  • Ár: a kiadó webshopjából 4395 forint

“Csak annyi közös volt bennük, hogy mindnyájukat zsarolással kényszerítették a meló elvégzésére. Most azonban csapattá kell válniuk, ha nem akarnak lebukni. Az újonnan alakult banda – egy veteránból lett renegát, egy alvó Militech-ügynök, egy vérbeli kocka, egy terapeuta, egy techsebész és egy technikus guru ugyanis végrehajtotta a lehető legnagyobb balhét: kiraboltak egy titokzatos tartályt szállító Militech konvojt. Csak az a bökkenő, hogy egyikük sem tudja, mi a rejtélyes rakomány rendeltetése, és hogy meddig ér el titokzatos megbízójuk keze. Az óra ketyeg, közeleg a következő halálos bevetés időpontja, és ha a szedett-vedett társaság nem tanul meg előtte együttműködni, végük van. Night Cityben pedig a börtönnél sokkal rosszabb sors is várhat a bűnösökre.” – A Fumax Kiadó tartalmi ismertetője.

Meglepetésként érkezett a kötet, mely a képregények után az első regény, ami visszarepíti az olvasót a CD Projekt Red nagysikerű videójátéka, a Cyberpunk 2077, továbbá a netflixes Cyberpunk: Edgerunners anime világába, szerzője pedig az elismert lengyel író, Rafał Kosik. A 360 oldalas regény ennek megfelelően Night City és a már jól ismert disztópia mocskos világát mutatja be. Leginkább csak a rajongóknak, akik további történeteket és kalandokat szeretnének megismerni a közkedvelt Cyberpunk 2077-univerzumból. 

A Fumaxnál év végére esedékes a Hetet az öröklétnek – A teljes gyűjtemény, valamint az Orgyilkos osztály befejező kötete, ami pontot tesz a régóta futó sorozat végére, így már ezek miatt is érdemes kivárni az új megjelenéseket, de ezeken felül érkezik még a Deadpool Szamuráj 2. és a Devil’s Candy harmadik kötete is. Idén ezen felül már nagy meglepetésekre nem érdemes számítani, de reméljük, jövőre is marad pár nagy bejelentés és izgalmas kaland, mi pedig akkor is a kiadóval tartunk majd a képzelet, a rajzok és a szövegbuborékok földjére.