Tíz évnyi várakozást követően október 31-én végre megjelenik a Dragon Age: The Veilguard (korábban Dreadwolf), más kérdés, hogy az eddigi információk és látnivalók alapján egyáltalán nem ilyen programban reménykedtek azok, akik a fantasztikus Origins-nek köszönhetően ismerkedtek meg a franchise-zal. Nem elég ugyanis, hogy a BioWare legújabb üdvöskéje szinte teljes mértékben szakított az első részben látott dark fantasy vonallal (ezen a téren már az Inquisition is csalódást okozhatott a fanoknak), az időmegállításon alapuló harcrendszert is valós idejű csihi-puhira cserélték a szakik, és akkor még szóba sem hoztuk az állítólag alaposan túltolt DEI-t (sokszínűség, egyenlőség, befogadás), ami nem túl életszerű egy fantasy közegben – persze ez csak a saját véleményem. Talán ennek is köszönhető, hogy az RPG-nek még most, a debütálás küszöbén sem sikerült a Top 10-be kerülnie Steamen (jelenleg a 12. helyen áll, ha az ingyenesen játszható címeket is beleszámoljuk), PlayStation Store-ban ugyanakkor már összejött ez a bravúr, ám nem biztos, hogy ez olyan nagy dolognak számít.

Ha most felnéztek a PS Store oldalára, akkor azt láthatjátok, hogy Amerikában, az Egyesült Királyságban és hazánkban is a Dragon Age: The Veilguard áll az előrendelői lista élén, ami első ránézésre ugyan tapsot érdemlő eredménynek tűnhet, ám több olyan tényező is akad, ami árnyalja egy picit az összképet. Első körben ugyebár ne feledkezzünk meg a tényről, hogy mind a Call of Duty: Black Ops 6, mind pedig a Sonic X Shadow Generations megjelent a napokban, így hírünk alanya érdemi konkurencia nélkül maradt, az október 29-én érkező Life is Strange: Double Exposure ugyanis nem igazán játszik egy ligában egy olyan névvel, mint a Dragon Age.

Ha az amerikai listát nézzük, akkor jól látható, hogy olyan címek követik a The Veilguardot, mint a Monster Hunter Wilds, a Sniper Elite: Resistance és a Horizon Zero Dawn Remastered, ezek helyezése pedig szintén nem egy meghökkentő dolog, hiszen az első két alkotás csak jövőre érkezik, Aloy megszépült kalandját pedig már szinte mindenki ismeri, így senki sem várt tőle kasszarobbantást. Ebbe a kontextusba helyezve tehát egyáltalán nem biztos, hogy az új Dragon Age nyomtatni fogja a pénzt az EA és a BioWare számára, márpedig az Anthem és a Mass Effect: Andromeda bukása után vélhetően ebben reménykedik a kiadó. Persze félreértés ne essék, már csak a franchise ismertsége miatt is rengeteg példány talál majd gazdára a programból, ám egy ilyen hosszúra nyúlt fejlesztést követően (az eléggé felpörgetett marketingről már nem is beszélve) kevés lesz az üdvösséghez, ha elkel belőle mondjuk 1-2 millió példány az év végéig.

A borítóképek forrása: EA