Ha azt kérném, hogy soroljatok fel minél több videojátékokkal foglalkozó eseményt, vajon hányat tudnátok internetes segítség nélkül említeni? Ha külföldi gamereket kérdeznénk hasonló magyar eseményekről, vajon hányan ismernék a Budapest Games Show-t, vagy annak utódját, a PlayIT-et? És ha azt mondom, hogy minden hétre jut valami jó kis kiállítás, díjátadó, akár workshop a témával kapcsolatban? Bizony. Ha a szemünket globális méretekre nyitjuk, akkor észrevehetjük, hogy a világ számos pontján megszámlálhatatlan mennyiségű rendezvény foglalkozik velünk, gamerekkel és geekekkel, de ami azt illeti, már mi, magyarok sem panaszkodhatunk az évente két alkalommal is megrendezésre kerülő videojáték-eseményünkkel.

Konferenciáról konferenciára

Az elmúlt héten a játékostársadalom szeme San Franciscót figyelte, ugyanis a megszokott módon itt került megrendezésre a világ egyik legrangosabb játékoseseményének tavaszi felvonása, a GDC, azaz a Game Developers Conference. A rendezvény keretein belül számos hivatalos program és rajongói találkozó kapott ezévben is helyet, rengeteg fejlesztőcsapat és kiadó képviseltette magát az egyes kiállításokon, előadásokon, illetve beszélgetéseken, szóval csak a szokásos körítés, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A GDC egy világhírű rendezvénysorozat, méghozzá évente több felvonással, így kíváncsi vagyok, hogy e nagy volumenű tavaszi konferencia elnyomása közben közületek például hányan követik a kisöcsi, azaz a Game Connection America eseményeit. Igaz, ez utóbbi sokkal inkább a játékvilág üzleti felére fókuszál, egy átlagos, háborús játékokon és hentelésen nevelkedett gamernek kevésbé lehet érdekes, azokkal ellentétben, akiket esetleg a játékvilág háttere is érdekel.

GDC 2014
A Game Developers Conference elsősorban szakmai
előadásokat tartogat a játékipar iránt érdeklődőknek

Mindenki jól jár!

Következő példának hozhatnám az E3-mat, vagy akár a minden év augusztusában, Köln városában megrendezett GDC Europe-ot, vagy az ezt követő Gamescomot, melyek az előzőekhez képest szintén nem csak hatalmas partit jelentenek, hanem üzleti lehetőséget is a képviselt cégek számára. Nézzük meg közelebbről, kicsit leegyszerűsítve a dolgokat: miért jó ez a kiadóknak? Remélhetőleg nem árulok el azzal nagy újdonságot, hogy nem a húsvéti nyuszi tojja a tojást, és ezeknek a vállalatoknak nem a szórakoztatás az elsődleges célja, hanem természetesen a profit. Az ilyen események remek lehetőséget biztosítanak a cégeknek a szabadverseny gyakorlására, mi pedig általában szájtátva figyeljük az agymosást, elvégre kit érdekelnek a piszkos anyagiak, ha a szórakozásunkról van szó -- végül is a marketing egy művészet. (De most komolyan, láttátok például az új InFAMOUS: Second Son képeket?) Visszakanyarodva a témához: mi, játékosok, szórakozni akarunk, és kíváncsiak vagyunk, hogy igényeink kielégítésére a cégek mivel tudnak előrukkolni. És íme, mindenki jól jár!

Persze a személyes részvétel kicsit bonyolult lehet, és magyar viszonylatban semmiképp nem olcsó mulatság. Ha a németországi Gamescomot vesszük példának, akkor az öt napból négyen vehet részt bárki, a jegy ára a hétköznapokra 11 euró, míg a szombatra és vasárnapra 15 euró, ezek átszámítva 3000, illetve 5000 Ft között mozognak. A lehetőségekhez mérten azt mondhatjuk, hogy ez az ár egészen baráti, viszont ha Magyarországról akarunk ellátogatni Kölnbe, akkor ehhez bizony hozzájön az utazás és a szállás költségei, étel, ital stb., így azért máris kétszer megfontolja az ember, hogy megéri-e részt venni Európa egyik legnagyobb játékosrendezvényén.

Gamescom
A Gamescomra évente több ezer játékos látogat el,
ez az E3 utáni legnagyobb játékosrendezvény

Mi a helyzet a kistestvérekkel?

Mint ahogy arról korábban szó esett, a világban tényleg szinte minden napra jut egy gamer-esemény, különösen igaz ez az Egyesült Államokra, valamint az Egyesült Királyságra. Az EGX Rezzed 2014 pédául 27 angol fontért kínál háromnapos programot Birminghamben. Maga a találkozó a PC-s és konzolos játékokat, ezen belül is különösen az indie kategóriát népszerűsíti. Aztán érdemes még megemlíteni a Cloud Gaming Europe 2014-es előadásait, ahol középpontban értelemszerűen a streamelt játékok állnak. A neves előadók többek között ennek a lehetőségnek a jövőjét vesézik ki, és a program szerint olyan emberek állnak színpadra, mint például Trip Hawkins, az Electronic Arts alapítója. Előbbi kettőnél jóval ismertebb pédául az idén tizedik alkalommal megrendezett Penny Arcade Expo, vagy röviden PAX, ha így jobban ismerős. Rengeteg kiállítás, elképesztő mennyiségű program a látogatók számára, élő zene, mozi, millió játékszoba és millió kipróbálható játék, minden évben három napig. Elég jól hangzik, ugye? Mindezek mellett rengeteg esemény programjára jellemző, hogy összehozza a szubkultúrákat, erre remek példa a Comic-Con. Képregény, film, anime, manga, cosplay, és nem utolsósorban néhány játék is helyet szokott kapni.

PlayIT Show 2013
A PlayIT minden évben hatalmas siker, annyira, hogy
kétszer is bőven megéri megszervezni

Hazai viszonylatok

Magyarországon remek példa a vidojátékos rendezvényekre a PlayIT, a Budapest Game Show hivatalos utódja. Azt, hogy nálunk is igény van a gamer közösségek találkozójára, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Millenáris Park B csarnokának befogadóképessége már nem tudja kiszolgálni a látogatók igényeit. És ha már kis hazánk szóba jött: 2014 április 26-án várunk titeket a tavaszi PlayIT helyszínén, a Syma Csarnokban 10-től 21 óráig!

A végére pedig egy kérdés: nektek melyik videojátékokkal foglalkozó konferencia vagy kiállítás a legszimpatikusabb, melyiket látogatnátok a legszívesebben?