• Egy NeoGAF fórumozó összeszedte, hogyan áll 186 kickstarteres játék
  • 10 olyan program van, ami nem készült el
  • 11, ami veszélyben van
  • És 50 olyan, ami elkészült

A közösségi finanszírozás még mindig rizikós dolog, gyakori, hogy a beígért játék nem készül el, vagy nem olyan formában jelenik meg, mint ahogy azt a lelkes fejlesztők ígérték. Az elmúlt napokban arról hallhattunk, hogy a The Stomping Land vezető fejlesztője látszólag meglógott a pénzzel, a Godus pedig komoly problémákkal küszködik, amit maga Peter Molyneux is bevallott -- és ez csak két példa, van még több is.

A NeoGAF egyik fórumozója, Stumpokapow a közelmúlt eseményeinek hatására úgy döntött, hogy készít egy táblázatot azokról a játékokról, amik 2012 februárja és 2014 júliusa (az újoncokról még túl korai ítélkezni, de ezek is bekerülnek márciusban) között jelentek meg a Kickstarteren, és legalább 75 ezer dollárt szedtek össze, majd értékeli, hogy mekkora a veszélye annak, hogy a program végül elkészül-e vagy sem. Stumpokapow nem azt vette figyelembe, hogy időben elkészült-e a játék, ez ugyanis senkinek sem sikerült, hanem azt, hogy a fejlesztők mennyire jól kommunikálnak a támogatókkal, elérik-e a mérföldköveket, és fent van-e már a játék a Steam Early Access kínálatában.

Mindezek tükrében a 186 vizsgált program közül összesen 10 olyan van, ami lehúzásnak bizonyult, és további 11, amik cudarul állnak, és nagy a veszélye annak, hogy nem fognak elkészülni. A 186 programból 50 olyan van, ami megjelent, míg a többi hellyel-közzel rendben halad. A táblázatot ide kattintva nézheted meg.

velemeny-kickstarter.jpg