A Magyar Filmadatbázis halloweenhez közeledve kíváncsi volt, vajon melyek a magyarok kedvenc filmjei, amik az ünnephez kapcsolódnak. A hazai nézők 8000 szavazata alapján pedig nem is kifejezetten horrorfilmes listát kaptunk, hiába asszociálnánk arra, de összességében az elmondható, hogy Tim Burton sötétebb, különleges hangulatú filmjei nagy népszerűségnek örvendenek itthon is. Az összesítésben a tizedik helyen az 1998-ban készült Átkozott boszorkák végzett, Sandra Bullock és Nicole Kidman főszereplésével, míg a kilencediket Robert Zemeckis 1992-es vígjátéka, a Jól áll neki a halál foglalta be, Meryl Streep, Goldie Hawn és Bruce Willis főszereplésével.

pcguru-halloweeni-top10-magyar-filmadatbazis-tim-burton-johhny-depp-sikoly-halloween-john-carpenter-a-hollo-magyar-kedvencek-2.jpg

(Képek: Port.hu)

A nyolcadik az 1991-es Addams Family, a hetedik Henry Selicktől (de Tim Burton támogatása mellett) az 1993-as Karácsonyi lidércnyomás, a hatodik pedig az 1994-es A holló lett. Az ötödik helyezett már egy erőteljesebb thriller/horror, a tini slasherek hullámát elindító Sikoly, melynél 1996-ban, Wes Craven és Kevin Williamson újraírta a zsáner szabályait, sőt a sorozat egy-egy kisebb lejtőt követően az utóbbi években visszatért a csúcsra. A negyedik ismét egy Tim Burton-film, az 1999-es Az Álmosvölgy legendája, melyben Johnny Depp küzd meg a fejnélküli lovassal, míg a harmadik, 788 szavazattal, 86%-os értékeléssel ismételten Tim Burton egy stop-motion–animációs vígjátéka, A halott menyasszony. A TOP 10-es lista 2. helyén egy igazi horrorfilmes klasszikus, az 1978-as Halloween – A rémület éjszakája áll a horror mesterétől, John Carpentertől, s bár 88%-os értékelést kapott a nézőktől, “csupán” 818-an voksoltak rá. Az összesen 8000 szavazatból, 86%-os értékeléssel, 1304-et kapott Tim Burton 1990-ben készült, Golden Globe-ra és Oscarra jelölt Ollókezű Edward című kultfilmje, ezzel ez bizonyult a leginkább közkedveltnek, Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével.

pcguru-halloweeni-top10-magyar-filmadatbazis-tim-burton-johhny-depp-sikoly-halloween-john-carpenter-a-hollo-magyar-kedvencek-4.jpg

Nem mondhatni, hogy horrorfilmekkel van tele a lista, sehol nincs például egy Adsz vagy kapsz (Trick ‘r Treat – 2007), hogy az időszakhoz nem kapcsolódó, de valódi horror-klasszikusokról ne is beszéljünk. Ebből a listából kiindulva a magyarok nem szeretik a horrorfilmeket, pedig ez szerintem nem igaz. És bár ezzel sincs semmi baj, illetve ízlések és pofonok, ugye, ahogy mind jól tudjuk, de egy halloweeni filmes listán egy-két felsorolt cím helyett szívesebben látnék olyanokat, mint az eredeti Péntek 13., a klasszikus, 1980-as A köd, vagy akármi más, ami egy kicsit megborzongatja az embert. És te? Neked melyik a kedvenc halloweeni filmed? Nézel valami horrort a hónap végén, vagy akár egy teljes  októberi horror-maratonnak is nekiálltál?