Azt ugyan sejtettük, hogy az augusztus 20-án tartott Opening Night Live során felfedik végre az év egyik legjobban várt címének, MachineGames műhelyében készülő Indiana Jones and the Great Circle-nek a megjelenési dátumát, arra viszont még a szóbeszédek ellenére sem gondoltunk, hogy azzal a lendülettel a PlayStation 5-ös változatot is bejelenti a Microsoft. Márpedig pontosan ez történt, így immár biztos, hogy 2025 tavaszán a Sony jelen generációs masináját is meghódítja a világ legismertebb régészprofesszora, az új fejlemény pedig annyira meglepte az embereket, hogy már másnap az Xbox fejének, Phil Spencernek szegezték a kérdést: mégis mi áll a döntés hátterében?

Nos, ahogy az sejthető volt, természetesen a pénz, a jól ismert vezető ugyanis elárulta, hogy bár a házon belüli franchise-ok (melyek ugye sokkal több tagot számlálnak az Activision Blizzard felvásárlása óta) egyre erősebbek, ahogy a konzolos játékosok száma is emelkedik, nem árthat új módokat találni a bevételek növekedésére, valamint az Xbox márkanév erősítésére. Spencer ezután világossá tette, hogy ők egy üzletet működtetnek, valamivel pedig meg kell hálálni a Microsoft példaértékű támogatását, ezt a rublikát pedig a jobb pénzügyi eredményekkel lehet a leghamarabb kipipálni. 

„Szeretném hozzátenni, hogy az iparágra jelenleg nagy nyomás nehezedik. Hosszú ideje növekszik, most pedig az új terjeszkedési lehetőségeket keresik az emberek. Nekünk, rajongóknak, játékosoknak, számolnunk kell azzal, hogy a játékok hagyományos fejlesztési és terjesztési módszerei egyre inkább megváltoznak” – zárta mondandóját a vezető, kihangsúlyozva, hogy a végső soron az egyre több ember számára elérhető, minél jobb minőségű játékok elkészítése a cél, és ha nem erre koncentrálna a cég, akkor nemes egyszerűséggel rossz úton járna. Phil Spencer mostani magyarázata is megerősíteni látszik azt a sokszor előkerült témát, miszerint az Xbox a jövőben egyre inkább eltávolodik majd az exkluzivitás fogalmától, így idővel akár még az olyan, korábban vörös vonalnak számító zászlóshajók is rivális konzolokra költözhetnek, mint például a Halo, a Gears of War, vagy épp a Forza Horizon. Ti örülnétek, ha ez végül bekövetkezne?