A Deadpool & Rozsomák kapcsán merült fel, hogy az Ezzel játszunk legújabb részében az X-Men Origins: Wolverine-nel kéne játszani, mert milyen frankó kis játék volt az a maga idejében, az alapanyag ellenére is. Innen jött az ötlet, mi lenne, ha csokorba szednénk azokat a játékokat, amik filmekből készültek, és kifejezetten jól sikerültek. Íme!

Aladdin (1993) és The Lion King (1994)

Beismerő vallomás következik: a mai napig nem játszottam ki őket, mert gyerekkoromban egy életre traumatizált a nehézségük. Ettől függetlenül imádom mindkettőt, csak átmennék az utca túloldalára, ha szembejönnének velem. És pár éve szembe is jöttek, ugyanis 2019-ben együtt adták ki őket PC-re, PS4-re, Xbox One-ra, és Switch-re. Itt lenne az ideje leporolni őket?

GoldenEye 007 (1997)

Kicsit jobban visszaugorva az időben, nem hagyhatjuk ki egy ilyen listáról a James Bond kalandjait feldolgozó Nintendo 64 klasszikust sem. A film '95-ben került a mozikba, a játék viszont csak '97-ben, nem sokkal A holnap markában premierje előtt jelent meg, és hódította meg nemcsak a kritikusokat, hanem a játékosokat is. A belső nézetű lövöldözős móka mind a látványvilágával, mind a játékmenetével elvarázsolta a közönséget, a többjátékos módról nem is beszélve. 2010-ben készült egy remake Wii-re, de mi maradnánk az eredetinél, ami 2023. januárja óta már az Xbox Game Pass-ben is benne van (és Switch-en is elérhető).

Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)

Mit is mondhatnék a Baljós árnyak játékváltozatáról? A mai napig IMÁDJUK!

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Nem tudom emlékeztek-e még A Gyűrűk Ura első részének játékváltozatára, bennem valamiért megmaradt, de kétség kívül A Király visszatért szokás felemlegetni, ha szóba kerül a téma. Epikus csaták, különböző kombókkal rendelkező játszható karakterek, használható környezeti elemek, és kooperatív mód! A nagybetűs Hangulat kerítette a hatalmába akkoriban az embert, amit manapság már kevés játék tud megteremteni.

Spider-Man 2 (2004)

Pókember második reneszánszát éli a játékiparban, de kétségkívül a Tobey Maguire-féle filmeket feldolgozó játékok második része volt az, amire mindenki egyből visszaemlékszik. Valószínűleg az akkor forradalminak számító hálóhintázás miatt: a korábbiaktól eltérően itt tényleg arra lendült hősünk, amerre a hálót sikerült fellőni, nem pedig függőlegesen maga fölé lőtte és lebegve haladt előre (én ettől függetlenül a korábbiakat is imádtam, főleg a 2002-es Spider-Man-t.) A nyílt világú Manhattan pedig már csak hab volt a tortán!

The Matrix: Path of Neo (2005)

Klasszikusnak talán nem nevezhető, de ha a Mátrixról és a videójátékokról van szó, megkerülhetetlen kis alkotás. 2003-ban már történt egy próbálkozás a témában, Enter the Matrix címmel, de az kihagyott ziccer volt a javából: Neo helyett mellékszereplőket irányíthattunk benne. Szerencsére 2005-ben már orvosolták a problémát a fejlesztők, és Neo bőrébe bújva repkedhettünk, időt lassíthattunk, lövöldözhettünk és kungfuzhattunk. Jó volt, na!

The Godfather (2006)

Természetesen A Keresztapa sem maradhat le a listáról, ami ugyanabban az évben jött ki, mint a Scarface: The World Is Yours, mégis többen emlékeznek rá. Al Pacino valamiért inkább utóbbihoz adta arcát (hangját egyikhez sem). A The Godfather nyílt világú, külső nézetes lövöldözős stílusával és játékmenetével ugyan a GTA-t idézte, de mégis sikerült saját atmoszférát teremtenie. A trilógia kedvelői kifejezetten szerették, Coppolával ellentétben, aki azt nyilatkozta, hogy nem tudott róla, de megnézte, és szerinte "ez a filmmel való visszaélés". Ízlések és pofonok!

Lego Star Wars II: The Original Trilogy (2006)

A LEGO-féle filmadaptációk közül többet is kiemelhetnénk, de az egyik legismertebb és legemlékezetesebb minden bizonnyal a Star Wars témájú epizódok, amik néhol bugyuta, néhol kifejezetten jól sikerült humorral dolgozzák fel a Csillagok háborúja-filmek történéseit, kooperatív móddal megfejelve. Hasonló feldolgozásnak örülhetnek a DC- és Marvel-rajongók, A Gyűrűk Ura és Harry Potter kedvelők, de kaptunk már Indiana Jones-t és A Karib-tenger kalózai témájú LEGO-kalandot is, hogy csak néhányat említsünk.

Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

A Harry Potter-filmekből készült videójátékok mind-mind élvezhetőek voltak, de kis hazánkban a leghíresebb talán az 5. rész, ami magyar szinkront is kapott (régi szép idők!). Méghozzá a film eredeti szinkronhangjai szóltatták meg a karaktereket, bár az igaz, hogy kisebb-nagyobb beleéléssel. A lényegen azonban ez sem változtat: angol tudás és magyarított feliratok nélkül is mindenki élvezhette a varázsmókát!

X-Men Origins: Wolverine (2009)

Végül, de nem utolsó sorban szerepeljen itt a már említett Rozsomák: a film kifejezetten vacak volt, amin az sem segített, hogy megjelenés előtt kiszivárgott a teljes, ám speciális effektek nélküli változat. A játék viszont! Külsőnézetes hack'n'slash, Wolverine bőrébe bújva, akit maga Hugh Jackman szinkronizált, teljes testes sérülésmodellel, adamantium csontvázzal, és regenerációs képességekkel... maga volt az álom!

Nem tudtam nem észrevenni, hogy 2009 utáni játék nem szerepel a listán - vajon azóta nem készült jó videójáték-átirat, vagy csak kifelejtettem valamit? Ti mit gondoltok?