Természetesen erre a hétre is jut pár születésnapos – legyen az film vagy videójáték. Ünnepel többek között a Nicolas Cage nevével fémjelzett Angyalok városa, valamint a Valve csaknem tíz éven át készült multiplayer lövöldéje, a Team Fortress 2 is – lássuk a teljes felhozatalt!

Filmek

1998. április 10-én debütált a ’90-es évek egyik legmeghatározóbb romantikus filmje, a Brad Sildberling rendezésében készült Angyalok városa (City of Angels). A történet alapjául Wim Wenders 1987-es filmdrámája, a Berlin felett az ég szolgált, a főszereplőket pedig a jelenleg épp Drakula grófként sziporkázó Nicolas Cage és a Meg Ryan alakították. A sztori Seth, a hétköznapi életre vágyó angyal és Maggie, a racionális gondolkodású sebész kapcsolata köré épült fel, földöntúli szerelmük kibontakozása során pedig alapjaiban kellett megváltoztatniuk az életről és a világról alkotott képüket. A Wim Wenders által írt tanulságos történet ugyan vegyes fogadtatásban részesült (a szakma és a nézők oldaláról egyaránt), de mára a műfaj egyik megkerülhetetlen darabjává vált, zenéjét pedig Golden Globe-díjra és Emmy-díjra is jelölték 1999-ben.

2013. április 12-én egy életrajzi drámában mutathatta meg tehetségét a 2020-ban elhunyt Chadwick Boseman, A 42-es ugyanis Jackie Robinson, vagyis az első olyan színesbőrű baseball-játékos életét mesélte el, aki fehérekkel játszhatott együtt (igen, 1947-ben ez csodának számított). Brian Helgeland (A tűzben edzett férfi, Lovagregény, Szigorúan bizalmas) szkriptje ugyan megbicsaklott néha a szüzsé kibontása során, ahogy a sportfilmekre jellemző pátoszt sem tudta magáról levetkőzni az opusz, de Harrison Ford és Boseman játéka bőven kárpótolni tudott a kissé talán felszínesen ábrázolt emberjogi küzdelmek miatt.

1983. április 15-én a tánc beköltözött a mozitermekbe, Jennifer Beals pulcsija pillanatok alatt divatot teremtett – maga a hősnő pedig szimbólummá vált a hölgyek számára. Mert hát miről (pontosabban kiről) is szólt a Flashdance? Egy Pittsburgh-i lányról, aki nappal férfiakat megszégyenítő módon hegesztett, éjjel pedig úgy táncolt, akár egy istennő, miközben arról álmodozott, hogy egyszer a balett lesz az élete. Adrian Lyne filmjének minden porcikájában érezhető volt a ’80-as évek pezsgése: fülbemászó zenék, vibráló színek, pörgős, szexi táncmozdulatok, na meg persze egy nagy adag romantika. A kritikusok ugyan nem tartották túl nagyra a végeredményt (leginkább a főhős foglalkozása miatt értetlenkedtek), a kasszáknál viszont tarolt a Flashdance, Irene Cara What a Feeling, valamint Michael Sombello Maniac című dala pedig pillanatok alatt a slágerlisták élére került.

Játékok

2020. április 10-én látott napvilágot a valaha készült egyik legjobb felújításnak tartott Final Fantasy 7 Remake, amelyben az Unreal Engine 4 erejével kelt életre Midgar lenyűgöző városa. Cloud izgalmakban bővelkedő története persze mit sem változott az 1997-es eredetihez képes, a játékmenetet azonban már a modern korhoz igazították a fejlesztők – bár néhány mechanikát (például küldetések, dialógusok) tekintve sajnos sikerült a múltban ragadni. Kissé archaikus megoldásai ellenére viszont egy kiváló vérfrissítés született – pontosabban annak első része –, amely minden JRPG-rajongót le tudott venni a lábáról.

Idehaza 2008. április 11-től kezdve merülhettünk el a Team Fortress 2 mostanra ingyenessé vált küzdelmeiben, melynek képében a Valve – mondhatni szokásához híven – egy igazán minőségi és stílusos lövöldét tett le az asztalra. A stúdió legendás Source motorja remekül keltette életre az animációs filmekre hajazó látványt, különös tekintettel a karakterekre, akik nem csupán a külsejükben különböztek egymástól. A kilenc szereplő ugyanis gyökeresen eltérő játékstílusokat kínált, így mindenki megtalálhatta a hozzá legközelebb álló harcmodort. Ennek köszönhetően nem volt egyszerű elsajátítani a játék csínját-bínját, ami nagyot dobott a szavatosságán is, hiszen rendkívül változatos és addiktív összecsapásokban vehettünk részt. Pontosabban vehetünk a mai napig, bár a rajt óta azért eléggé megcsappant a Team Fortress 2 népszerűsége – nem úgy a Valve másik játékáé, melynek nyáron érkezik a második része.

A legtöbben ugyan a Bulletstorm kapcsán ismerik a lengyel People Can Fly csapatát (emellett a Gears of War: Judgment és az Outriders is hozzájuk köthető), de nem szabad elfeledkezni a 2004. április 16-án debütált Painkillerről sem, amivel a stúdió pillanatok alatt felkerült a videójátékos térképre. A „mész és lősz” receptet példaértékűen alkalmazó FPS-ben a halálos autóbalesete után a Purgatóriumba kerülő Daniellel kellett rendet vágnunk a Pokol seregei között (közben legyőzve Lucifer négy generálisát), hogy bebocsátást nyerhessünk a Mennyországba. Ez a cirka egy mondatos szinopszis lényegében le is fedi a történetet, de hát mind tudjuk, ebben a műfajban a sztori a legkevésbé lényeges elem. A játékmenet számít igazán, amiből viszont csillagos ötösre vizsgázott a játék, hála a kiválóan alkalmazott Havoc fizikai motornak, az ahhoz asszisztáló arzenálnak (helló karóvető!), valamint a változatos ellenfeleknek és helyszíneknek. A Painkiller mind a mai napig vegytiszta szórakozást kínál, és csak remélni tudjuk, hogy – a leginkább modokra hajazó kiegészítőkkel ellentétben – a Saber Interactive műhelyében készülő folytatás is hasonló élményt nyújt majd.

Ezek lettek volna a hét legfontosabb születésnaposai, a listából ezúttal csak az Assassin's Creed (2008. április 10.) és a Condemned: Criminal Origins (2006. április 11.) PC-s debütálása maradt ki. Jövő héten ismét találkozunk!