Az Ouya konzol első példányai eljutottak a támogatókhoz, s az Engadget, valamint a The Verge stábja azon nyomban tett is egy próbát a közösségi finanszírozáson keresztül összehozott, papíron nagyon is érdekes konzollal. A két teszt egybehangzó véleménye az, hogy habár vannak jó pontok, a hátrányok alapos túlsúlyban vannak, s ezek miatt egyelőre nem ajánlott a gép beszerzése. Az androidos okostelefonunkat vagy táblagépünket a tévére kötve hasonló, sőt jobb élményt kapunk, s bizonyos esetekben még a kontrollerről sem kell lemondani.

A panaszok szerint a konzol olcsónak érződik, a kezelőfelület esetlen, az irányítás késik, valamint igazándiból nincs mivel játszani. A The Verge véleménye szerint az egyetlen valamire való játék a Final Fantasy III, ami ugyebár 1990-ben került a boltokba, s szinte minden platformra elérhető; egyszerűen hiányoznak a húzócímek, ami pedig van, azzal nyűg játszani -- a Google Play kínálatához képest fájóan üres az Ouya Store. 

A felhozatal minden játéka egyébként ingyenesen tölthető le, de ez automatikusan azt jelenti, hogy mikrotranzakciót is kapunk a nyakunkba, elvégre valahogy pénzt is kell keresniük a fejlesztőknek -- de ami még rosszabb, hogy a The Verge tapasztalatai alapján nagyon könnyű tévedésből megvásárolni valamit. A játékok többsége felugró ablakok és ikonok sokaságával zaklatja a játékosokat, hogy váltsanak a teljes verzióra, vegyenek meg valamit, vagy egyszerűen csak támogassák a fejlesztőket. Igen ám, de a kezelés lassú, a hitelkártya-adatainkat pedig csak egyszer, a konzol első bekapcsolásakor kell megadni, s mivel gyakran nincs egyértelmű visszajelzés a tranzakcióról, nagyon könnyen előfordulhat, hogy véletlenül megveszünk valamit, idővel pedig félő, hogy több száz dollárt is elherdálhatunk anélkül, hogy erről tudomásunk lenne.

Az Engadget tesztje szerint az Ouya egyelőre semmit többnek nem tekinthető, mint egy béta-kiadásnak, ami nem áll készen arra, hogy a boltok polcaira kerüljön. Mind a hardver, mind pedig a szoftver kiforratlan, a játékfelhozatal pedig szinte kizárólag olyan játékokból áll, melyek ugyan egy mobiltelefonon, mondjuk utazás közben tökéletesen megállják a helyüket, de a nappaliban, ahol már komolyabb élményt vár az ember, már elhasalnak.

Az Ouya stábja az első értékelésekre reagálva azt mondta, hogy amit a projekt támogatói, s így a két portál is megkapott, még nem a konzol végleges változata. A tesztelést kiálló példányokat majd csak májusban fogják kiküldeni, addig pedig finomítanak mindenen.

ouya-console.jpg