Gonosz házakról szóló horrofilmek a mai napig is tucatjával készülnek, az alábbi hat alkotásról viszont kevesen tudják, hogy újrafeldolgozások!

A rettegés háza (The Amityville Horror 1979 és 2005)

Talán a leghíresebb házas-horror, amiről kevesen tudják, hogy igaz történeten alapszik. Ronald Joseph De Feo összesen hat embert lőtt le 1974-ben: szüleit, két fivérét és két lánytestvérét. A férfi hatszoros életfogytiglanit kapott és 2021-ben halt meg, 69 évesen. A gyilkosságok után egy évvel egy háromgyerekes család költözött a házba, akik két hónap után el is hagyták azt, mert “paranormális jelenések” terrorizálták őket. Állítólag a halott család kísérti az épületet, ez volt az alapja az Amitywille sorozatnak. Az első film 45 éve jelent meg és nagy sikert aratott, majd 2005-ben elkészült a minőségi remake Ryan Reynolds főszereplésével.  Azóta a sztori franchise-zá nőtte ki magát, de a többi filmtől nem várjunk túl sokat.

Ház a Kísértet-hegyen (House on the Haunted Hill 1959 és 1999)

A történet kicsit más a régi és az új filmnél, de a lényeg ugyanaz: egy excentrikus milliomos partit rendez és a résztvevőknek egy vagyont ajánl, ha túlélik az éjszakát a kísértetjárta épületben. Az eredetiben a milliomost a legendás Vincent Price alakította, akit a produkció nem tudott megfizetni, de a rendezőnek annyira fontos volt a jelenléte, hogy végül százalékot ajánlott neki a film bevételéből. Geoffrey Rush alakítása sem volt rossz a remake-ben, de Price felejthetetlen. A régi film mozivetítésein egy mennyezetről lelógatott csontvázat lóbáltak a nézők feje felett – annál a jelenetnél, amikor a filmben is csontváz kergeti az egyik szereplőt - ez a hatvanas évek elején nyilván hatalmasat ütött.

13 kísértet (13 Ghosts 1960 és 2001)

A 2001-es verzió – és a kérdéses szellemlakta ház - olyan modern, hogy engem is meglepett, hogy egy 1960-as, klasszikus kísértethistória újragondolása, pedig az eredeti ugyanannak a William Castle-nek a munkája, aki a Ház a Kísértet-hegyent is rendezte. Mindkét történetben egy titokzatos távoli rokon hagy egy nagy házat a családra, ők pedig csak a helyszínen szembesülnek azzal, hogy az épülettel együtt 13 kísértetet is örököltek. Ugyan a 60-as verzióban is színesek voltak a szellemek – az egyébként fekete-fehér filmben - de a remake vérfagyasztó CGI jeleneteinek köszönhetően merőben ijesztőbb, mint az eredeti film. (sőt, egy kicsit érzelgősebb háttérsztorival is bír.) Az alapötlet időtlenségét bizonyítja, hogy a hírek szerint nemsokára sorozat is készül a 13 kísértetről.

Viasztestek (House of wax 1953 és 2005)

Fogadok, hogy nem is tudtad, hogy Paris Hilton hírhedt horrorfilmje is egy remake. Sőt, már az 1953-as film is egy remake volt, egy 1933-as alkotásé! Az eredeti filmben a már említett horrorlegenda, Vincent Price szerepel, akit majdnem megsütöttek a tetőpont jelenetnél, amikor a panoptikum leég. A stáb ugyanis hamar elvesztette az irányítást a tűz felett, de mivel a viaszbabákat rendkívül költséges lett volna pótolni, a rendező tovább forgatott és csak akkor kiáltott csapót, amikor már Price szemöldöke is megperzselődött. Meg kell említenünk még egy szereplőt, aki nem más, mint – kapaszkodj – egy nagyon fiatal Charles Bronson! Ez volt az első horrorfilm, amit 3D-ben forgattak, annak ellenére, hogy a magyar rendező, André de Toth (Tóth Endre) fél szemére vak volt, így nem élvezhette az izgalmas effektet. A 2005-ös verzióban a történet kicsit eltér, a remake ugyanis egy szellemvárosban játszódik, ami nagyon jót tesz a hangulatnak. Az viszont, ahogyan a viaszfigurák készülnek, mindkét filmben ugyanolyan hátborzongató.

A gonosz halott (Evil Dead 1981 és 2013)

Nemcsak egy impozáns kastély lehet démonok lakta, olykor egy erdőben megbúvó kis viskó is elmondhatatlan borzalmak helyszíne lehet. Az eredeti film egyik legemlékezetesebb jelenete, mikor az egyszerű faház ablakai szemekké változnak és démon hangon utasítja a főszereplőt, hogy csatlakozzon hozzájuk. (Join us!) Az 1981-es film Sam Raimi rendező zsenialitásának és Bruce Campbell alakításának köszönhetően a mai napig a világ egyik meghatározó horrorklasszikusának számít, de az alacsony büdzsé és a kezdetleges vizuális effektek rányomták bélyegüket a végső produkcióra. Ez nem vált kárára a filmnek, mert az nem vette magát komolyan, a remake viszont nem humoros lett, hanem vegytisztán hátborzongató.  Az egyik producer maga Bruce Campbell volt, ez bizonyára neki is köszönhető.

A Ragyogás (The Shining 1980 és 1997)

Az előző filmekkel ellentétben itt arról nem tud a nagyközönség, hogy az eredeti történetből egyáltalán készült újrafeldolgozás. Stephen King könyve zseniális, amit méltó módon varázsolt vászonra a legendás rendező, Stanley Kubrick. A behavazott és elhagyott Overlook hotel lassan megőrülő gondnokaként Jack Nicholson óriásit alkotott és meg kell jegyeznünk Shelley Duvall (rip) szívbemarkoló alakítását is a meggyötört feleség szerepében. A film instant horrorklasszikus lett és nem volt könnyű dolga a stábnak, aki 1997-ben álmodta újra a történetet egy minisorozat formájában. Azt hinnénk, a három epizód segít jobban beleásni magunkat a történetbe, de sajnos annak ellenére, hogy Steve Webber és Rebecca De Mornay jó színészek, felejthető lett a végeredmény. A sorozat pontosabban követi a könyvet, de Kubrick verziója verhetetlen. 

Ti mit tennétek még a listára?