5. SIMCITY

Az utóbbi években megjelent, komplett városok menedzselését ránk bízó programok javarészt keserű szájízt hagytak maguk után, emlékeztetve minket arra, hogy mennyivel jobb is volt régen ez a zsáner, mikor a SimCity uralkodott. Nos, a régi szép idők hamarosan visszaköszönnek, a Maxis csapata ugyanis keményen dolgozik azon, hogy a jövő év elején már az asztalunkon lehessen a hőn imádott sorozat legújabb része.

Hivatalosan ez lenne a széria hatodik darabja, a csapat azonban elhagyva a számozást és az alcímet, egyszerűen csak SimCitynek nevezte el a játékot, utalva ezzel arra, hogy tiszta lappal kezdenek. A program nem kevesebbet ígér, mint minden eddigi résznél pontosabb és részletesebb szimulációt, egy olyan városban, ahol a lakók minden mozdulatunkra azonnal reagálnak, s lépten-nyomon jelzik, hogy mi nem tetszik nekik. Egy igazi élő, lélegző metropoliszt húzhatunk fel, melynek boldogulása a kezünkben van.

A játék alatt a vadonatúj Glassbox motor dolgozik, mely részletgazdagon tárja elénk városunk működését és annak épülését, a közösség szoros bevonása pedig gondoskodni fog arról, hogy sose legyen egy unalmas percünk, hiszen összekötött, mások által is befolyásolt világban kell előrelépnünk csemeténkkel.

A tavasz öt legjobban várt játéka
A SimCity folyamatos internetkapcsolatot követel meg az egymással összekapcsolt városok működése miatt.

4. SPLINTER CELL: BLACKLIST

Szegény Sam Fishernek nem lehet nyugta; egyszer ugyan már szögre akasztotta az éjjellátó-szemüveget, de a személyes indíttatású missziója miatt újra a dolgok sűrűjében találta magát, s sikeresen megmentette az Egyesült Államokat. Nem véletlenül ő az egyik legjobb különleges ügynök, s így hiba volna, ha újra nyugdíjba vonulna, főleg most, hogy újabb óriási veszély fenyegeti otthonát.

A Blacklist története a 2010-ben nagy nehézségek árán kiadott Conviction eseményei után veszi fel a fonalat, a jó öreg Sam pedig a frissen megalapított Fourth Echelon vezetője. A Third Echelon utódja totális titokban működik, ám elődjéhez képest az a nagy különbség, hogy teljes szabadságot is élveznek. Anélkül, hogy a törvény szigorától kellene tartani, Sam és csapata bármit megtehet, mindaddig, amíg az a haza védelmét szolgálja. Az ügynökség kizárólag az elnöknek felel, s minden létező, csúcs haditechnikához hozzáférnek a terror elleni harcuk során.

A csapat elsődleges feladata az volt, hogy leállítsa a Third Echelon még üzemelő akcióit, ám időközben egy jóval nagyobb probléma ütött fel a fejét. Terroristák egy csoportja, kiknek elegük lett az USA világszerte óriási katonai jelenlétéből, mozgásba hozta a feketelistát, ami egy tucat, egyre komolyabb terrortámadást jelent az Egyesült Államok földjén. Az idővel versenyt futva ezeknek a támadásoknak kell véget vetnünk, célunk eléréséhez pedig mindent be kell vetnünk. Kora ellenére hősünk mozgékonyabb, mint valaha, s nem jelent már az sem problémát, ha szitává kell lőnie mindenkit, hogy eljusson a célpontjához -- persze megvan arra is a lehetőségünk, hogy csendben végezzük a dolgunk. Tőlünk függ, hogyan mentjük meg az Államokat.

A tavasz öt legjobban várt játéka
A Splinter Cell: Echoes című képregény fogja összekötni a Conviction és a Blacklist közötti eseményeket.

3. TOMB RAIDER

Lara Croft a játékipar egyik legjobban ismert figurája, aki már évek óta velünk van. Egy ilyen hosszú szereplésnek viszont az a kellemetlen velejárója, hogy egy idő után csökken a minőség, s egyszer már láttuk is, ahogy katasztrofálisan a földbe állt a sorozat. A The Angel of Darknesst szerencsére a 2006-ban kiadott Legend feledtette velünk, majd a remek ünnepi kiadás után úgy tűnt, hogy újra szárnyalni tud majd a sorozat, ám az Underworld már megint nem volt olyan, amilyennek szerettük volna. A stúdió ekkor úgy döntött, hogy lesöpörnek mindent a tervezőasztalról, s a nulláról építik fel az új részt -- megszületett a Tomb Raider.

A sorozat legújabb, szám szerint tizedik része teljesen tiszta lappal kezd, s hősnőnk eredetét mutatja be. Egy fiatal és tapasztalatlan nőt ismerhetünk meg, aki hajótörést szenvedve egy veszélyes szigeten találja magát, ahol körmeszakadtáig kell küzdenie az életben maradásért. Itt nincsenek kincsek vagy csodás templomok, vannak viszont vérszomjas zsoldosok és vadállatok, ebből fakadóan tehát maga a történet is jóval földhözragadtabb, mint az eddigiek, s ez lehet az a kellő frissesség, ami a sorozatnak már annyira hiányzott.

A történet során a megviselt, szinte folyamatosan életveszélyben lévő Lara a szemünk láttára fog azzá a bátor kalandorrá válni, akit az elmúlt években megkedveltünk, ám ahhoz, hogy kripták feltárása legyen a karrierje, először ezt a szigetet, s annak megannyi szörnyűségeit kell túlélnie, hogy új emberként bukkanjon elő.

A tavasz öt legjobban várt játéka
A történet nagyjából 12-15 óra hosszúságú lesz, de ez függ attól, hogy milyen ügyesek vagyunk és, milyen tempóban játszunk.

2. BIOSHOCK: INFINITE

Ken Levine és az Irrational Games neve garancia a minőségre már több éve, hiszen ennek a tehetséges csapatnak köszönhetjük a fenomenális System Shock játékokat, a SWAT 4-et, és legutóbb a BioShockot. A fiatalabb játékosok valószínűleg itt ismerkedtek meg a stúdióval, s jobb helyen talán nem is tehették volna, Rapture ugyanis könnyűszerrel magába szippantott minden érdeklődőt, s addig nem is eresztette, amíg a víz alatti kaland végére nem értek. Izgalmas játékmenet, kidolgozott helyszín és remek atmoszféra fogadott minket -- ezen próbálnak most túltenni.

Az Irrational Games az év első negyedében folytatja a BioShock sorozatot, ám okosan maguk mögött hagyták a nyomasztó, bukott utópiát, ahol már elmeséltek mindent, amit szerettek volna, s a felhők fölé visznek minket. Új játszóterünk a Columbia nevet kapta, s akárcsak Rapture, ez is egy grandiózus ötlet testet öltött változata, ami sajnos nem volt hosszú életű. Érkezésünkkor éppen a lakosok polgárháborújának kellős közepén találjuk magunkat, s a szemünk láttára megy veszendőbe a város, mindeközben pedig egy fiatal lányt kell megmentenünk.

Történetünk 1912-ben játszódik, hősünk pedig egy bizonyos Booker DeWitt, aki azt a megbízatást kapta, hogy hatoljon be a lebegő városba, s menekítse ki a gyerekkora óta raboskodó Elizabethet, aki a menekülés során segítő partnere lesz. A lány különleges, természetfeletti képességeinek birtokában egyengeti majd utunkat, ám éppen ezen tulajdonsága miatt nagyon értékes fogva tartója, a Songbird számára -- ő lesz az elsődleges és legveszélyesebb ellenfelünk, aki folyamatosan azon lesz, hogy megállítson minket. Egy újabb izgalmas, magasztos gondolatokkal és eszmékkel megtűzdelt, változatos kalandnak nézünk hát elébe, ami kiválón beleillik majd az Irrational Games eddig nem sok hibát tartalmazó felhozatalába.

A tavasz öt legjobban várt játéka
Az Irrational Games beépített egy extra nehéz, a játékok klasszikus korát megidéző módot, mely az 1999 Mode nevet kapta.

1. GRAND THEFT AUTO V

A GTA egyike azon sorozatoknak, aminek nem kell részről részre forradalminak lennie ahhoz, hogy elkápráztassa a játékosokat. Az kell, hogy a jól megismert és megszeretett játékmenetet új lehetőségekkel kibővítve tálalják egy olyan új környezetben és főszereplővel, amivel ezeket maximálisan kihasználhatjuk. A jövő tavasszal esedékes GTA V pontosan ezt nyújtva: friss élményt egy nagyobb és összességében jobbnak ígérkező csomagban.

A játék nagy újdonsága ezúttal az, hogy a sorozat történetében először három, egymástól nagyon eltérő személyiségű, de a sztori során szorosan összefonódó karaktert kapunk, akik között hol váltogatva, hol pedig együttműködve kell végrehajtanunk a nagystílű rablások köré épülő küldetéseket. A történet mozgatórugója ezúttal a pénz, s noha a feladatunk nem minden sarkon egy bank kipucolása lesz, a legizgalmasabb pillanatok ebből származnak majd -- fegyverropogásra, robbanásokra és autós üldözésekre, sőt még légi harcokra is számítani lehet egy-egy nagy zsákmány becserkészése során.

A tavasz öt legjobban várt játéka
A játéktér nagyobb lesz, mint a San Andreas, a GTA IV és a Red Dead Redemption világa együttvéve.

A rablások persze csak egy részét képezik annak a szakajtónyi tevékenységnek, ami ránk vár Los Santosban és környékén. Az adott és elvárt, hogy egy élő és lélegző város várja, hogy felfedezzük minden egyes részletét, ám ha egy kis csendre vágyunk, a természet lágy ölén is elüthetjük az időnket. A fejlesztők egy óriási, minden eddigi játékuknál nagyobb játszótéren engednek minket szabadjára, ahol a szabadidős tevékenységektől kezdve az illegális versenyzésen át a szimpla gyilkosságokig bármit csinálhatunk, amihez csak kedvünk szottyan. Aki nyomasztónak találta a borús Liberty Cityt, az a napfényes nyugati parton kifejezetten jól fogja magát érezni.

Ez csupán öt játék volt a sok közül, melyek a jelenlegi tervek szerint a jövő év első negyedében fognak megjelenni, s biztosan neked is megvannak a kedvenceid -- oszd meg hát velünk, hogy te melyik játékot várod leginkább a jövő év elejére esedékes felhozatalból.