2019-ben a Joker enyhén szólva is hatalmas meglepetést okozott a mindent elsöprő nyitóhétvégéjével: a film 96,2 millió dollárt produkált belföldön (ezzel lekörözve a Venom 80,3 milliós nyitányát), majd végül globálisan megugrotta az 1 milliárdos álomhatárt, így a Deadpool & Rozsomák idei nyári kasszarobbantásáig minden idők legsikeresebb R-kategóriás mozifilmjének címét is ő birtokolta. A Kétszemélyes téboly alcímre keresztelt folytatás a jövő hónapban érkezik, azonban az előrejelzések szerint a második rész bőven elmarad majd a nagysikerű előd eredményeitől: a jóslatok egy 70 millió dollár körüli nyitóhétvégérél szólnak.

Több neves lap mellett a The Hollywood Riporter is azt jelentette, hogy a Joker: Kétszemélyes téboly nem számíthat olyan példátlan első hétvégére, mint a 2019-es film, az elemzők szerint az első részhez képest több mint 20 millióval kevesebbel fog startolni az észak-amerikai mozikban. Hozzá kell tenni, a két film kritikai fogadtatása nagyjából ugyanolyan: amíg az első epizód a Rotten Tomatoes-on 69%-on áll, több mint 600 vélemény alapján, addig a Kétszemélyes téboly jelenleg 62%-on, majdnem 50 vélemény alapján. Ugyanakkor a Jokert a nézők sokkal jobban szerették, a Rotten Tomatoes-on az értékelések 89%-a pozitív, illetve az IMDb-n a maga 8.4 pontjával minden idők 83. legjobb filmjének számít. A Joker 2-nél azonban komoly visszatartó erőt jelenthet a mű musical-jellege, valamint az, hogy műfajilag túl eklektikus – ezeket egyébként néhány kritikus is nehezményezte.

Amúgy a becsült 70 milliós nyitány önmagában még egyáltalán nem rossz, a film ezzel az eredménnyel minden idők hetedik legjobb októberi premierjét tudhatná magáénak, és olyan alkotásokat előzne meg, mint a 2018-as Csillag születik és a 2022-es Black Adam. Bár a 200 milliós büdzséje azért némi aggodalomra adhat okot, ugyanis az első rész anno 55-60 millióból készült, a folytatásnál viszont már eléggé elszálltak a költségek.

A borítókép forrása: Screenrant