Rovatunkban minden hétfőn kiemeljük az elmúlt héten írt legjobb, legbotrányosabb, legérdekesebb vagy legviccesebb kommenteket a hírek és cikkek alól, hogy azok is találkozzanak a kommentelés csodájának eredményeivel, akik egyébként csak a cikkek írott tartalma iránt érdeklődnek. A hozzászólásokat változatlan formában közöljük.

Obo írt egy jó kis cikket az internetadóról a Vélemény rovatba, ami persze alaposan felkorbácsolt akedélyeket. Tesszük hozzá, joggal, hiszen az internetadó bevezetése világszínvonalú butaság, ami még az olyan elnyomó rezsimeknek sem jutott eszébe, mint Kína vagy Irán. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten visszadobta a tervezetet, és nemzeti konzultációra vinné az adó kivetésének lehetőségeit, így bár a veszély elodázódott, el nem múlt. Lássuk, hogy reagál a mezei PC Guru Online olvasó az internetadó fenyegetésére!

KathyTheGreat elég jól fogalmazta meg a tervezet mögött álló ostobaság forrását:

„Vélemény: a netadó orbitális nagy baromság, a tervezett kivitelezése azt sugallja hogy akik kitalálták halvány lila gőzük sincs a digitális világhoz és sajnos úgy néz ki tényleg véghez viszik, nem sok hajlandóságot mutatnak arra hogy felfigyeljenek arra az emberek mit gondolnak. Úgy néz ki egyeseknek nagyon kényelmes a fotel amiben ülnek és azthiszik örőkké ottmaradnak és megtehetnek bármit?”

Internetadó - Szomszédok

Alyr véleménye pedig az adó közgazdaságtani szempontból problémás oldalát világítja meg, természetesen kissé sarkított, egyszerű, de hatásos formában:

„Az a baj, hogy BUTA adókat BUTA emberek találnak ki. Ebben az országban sajnos több gond is van..... Elfelejtenek egy nagyon fontos alaptételt, a politikusok is és a munkaadók is. Egy ország gazdasága attól pörög ha fogyasztanak benne. Tehát dolgozol, kapsz jó fizut (ami nincs agyon adóztatva) és vásárolsz sok mindent=gazdaság pörög és így még több pénz folyna be az államkasszába! Ezzel szemben most....: dolgozol, kevés pénzt fizetnek, mindent agyon adóztatnak= ami kis pénzt megkeres azt sem költöd el, mert vagy nem marad vagy kuporgatsz ha netán valami történne dologra...”

Magyarán a közgazdasági viszonylatban értelmezett államérdek a fogyasztást előbbre valónak tartja a nyers adóbevételnél, ebben az esetben viszont ez a filozófia egyszerűen nem érvényesül. Persze nem mindenki ért egyet abban, hogy az internetadó rossz tervezet. Stix szerint például csak egy újabb kiadás a sok közül, ami miatt nem kéne „rombolni és szétverni mindent”:

„Azzal ha bevezetik az internet adót még nem csorbul senkinek se a szabadság joga. Jelenleg is fizetsz az internetért, sőt számítógép nélkül használhatatlan dolog, de még az újságokért is fizetsz. Ezen kívül az áramon is van adó, ami pedig pl a tv-hez is kell, mégse csorbultak a szabadság jogaid.

Amióta világ a világ mindenen volt és lesz is adó, ez alól semmi sem kivétel. Persze többet kell majd fizetni, nekem is pénz ez, de nem ezen fogok kiakadni, hanem inkább a dohány adó ami kb 600% a benzin adón ami kb 150%. Ráadásul az internetnek sok árnyoldala is van...

MINDENKINEK javaslom a következő oldalt egy gyors pillantásra: http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_taxes#Internet_access_tax

Röviden és tömören, máshol is van internetadó (a szabadság hazája Amerika) nem csak itthon akarja ezt valami gonosz sátánista szervezet bevezeti csak azért hogy mi magyarok szívjunk.”

Internetadó - Csengetett, M'lord?

Az érvek tehát:

  1. Máshol is van netadó, itt miért le legyen?
  2. Drága a cigi.
  3. Drága a benzin.

Egy a bibi csupán: a linken is elolvasható amerikai adóforma egyrészt nem országos adó, másrészt a tarifák a szolgáltatói díjra vonatkoznak, azaz beletartoznak a már kifizetett havidíjba. Itt ellenben a cigi és a benzin ára menne el rá, így téve még nehezebbé a füstös képű száguldozást a poros utakon.

Végül pedig álljon itt vlad90 véleménye, aki ugyan egy nappal korában írta a kommentjét, mint a rovatban hüvelykujjszabályként megadott hétfő, de mivel a saját gondolataimat visszhangozza, kihasználom isteni hatalmam, és felrúgom a szabályokat, wahhahahahahaa!!!

„A netadót illető véleményem azonnali kitiltást vonna maga után. Ami a többi kérdést illeti, szerintem gumicsont, de attól még megvalósítják.”

Október 28-án publikáltuk a hírt, miszerint tovább csökken a Call of Duty népszerűsége, azaz az Activision modern háborús lufija ugyanúgy kidurranni látszik, mint pár éve a ritmusjátékoké. Mellé befutott még egy szivárgásos hír is, amiből kiderült, hogy a Call of Duty: Advanced Warfare csak 5 óra hosszú kampánnyal rendelkezik, valamint kaptunk egy élőszereplős videót is. A PGO kommentelői persze megadták a királynak, ami a királynak jár.

„Ha nem cod lenne a neved még jó is lenne...”

Köszönjük isjancs a magas fokú eszmefuttatást! Ellenben szaki03-nak már rendesen megfogalmazott véleménye van a játék állítólagos rövidségét illetően.

„Ezen most, mit kell csodálkozni az előző is csak 4 óra volt veteránon! :D Úgy, hogy 8 órára volt belőve a játékidő ez csak 5, ha sietnék vele meglehet csinálni 2 óra alatt veteránon! :D Nem is értem mi a fenének csinálnak szóló részt egyáltalán csak multi kéne az jöhetne 3 havonta újabb rész :D Nem, hogy kihagynának 2 évet azt kicsit feliratoznák a grafikát már végre és összerakhatnának egy normális részt mert ez édes levés lesz!”

És valóban: vagy legyen normális hosszúságú és minőségű egyjátékos mód, vagy egyáltalán ne legyen – a hardcore rajongók úgysem foglalkoznak vele szinte soha, a bevezetett sci-fi újdonságoknak pedig felesleges ilyen sok munkaórában alibit hegeszteni. És ha már sci-fi, empire3000 talán fején találja a szöget!

„Én attól tartok igazán hogy ha jól megnézi az ember akkor egy csomó dolog van ami olyan képességekkel ruház föl amit most csalásnak hívunk. Szerintem ez azért van hogy ha valaki tényleg csak akkor legyen esély ellene harcolni, csak az a baj hogy ez nem is lesz hanem még jobban tudnak majd csalni mivel a játékban lesznek olyan elemek legálisan mint a csalás így sokkal nehezebb lesz kiszúrni egy tényleges csalót :-(„

Na, jó, talán csak ötödik vagy hatodik ütésre találja el azt a fránya szeget, de abban igaza van, hogy az eddigi videók tanúsága szerint az új CoD könnyedén áteshet a ló túloldalára, már ami a multis harcokban megszerezhető jutalmakat illeti.

Magunk mögött hagytunk egyébként egy őszi szünetet, egy október 23-át, illetve egy halottak napját, nem beszélve az amerikai gyerekek kedvenc ünnepéről, a halloweenról, melyet egy ingyenes horrorjáték-válogatással ünnepeltünk meg. Ez persze nem mindenkinek tetszett, mert ahogy drabie22 is megmondta:

„Mivel töltöm a haloweent? Hát semmivel, mivel ez itt MAGYARföld, itt halottak napja van.”

IGAZAD VAN, HONFI! NE HAGYD, HOGY A MOCSKOS IMPERIALISTA NYUGAT ELNYOMJA A BENNED LÁNGOLÓ MAGYAR VIRTUST! VIVÁT! VIVÁT! Avagy, izé, mégsem, mert halloween és halottak napja nem egy és ugyanaz, előbbi megelőzi utóbbit két nappal, just sayin’.

Halloween

Persze kár kontráznom, ha egyszer Alfione megtette helyettem. Csak hát olyan jól esik.

„Mindenszentek és vagy halottak napja November 1-én van, Halloween Oktober 31-én!! Akkor minek kevered a kettőt?? Plusz ez olyan, hogy ha valaki zsidó nem ünnepelheti a Hanukát mert nem Izraelben van?? Nem értem ez miért is fáj embereknek!”

(Nekem viszont itt muszáj megjegyeznem, hogy sokan keverik a dolgokat. November 1-jén mindenszentek van, halottak napja ezt követi november 2-án. És bár a halloween valóban az angolszász  országokban elterjedt ünnep, a nálunk megünnepelt mindenszentekkel közös gyökere van, hiszen ez a mindenszenteket megelőző éjszaka, a „mindenszentek éjszakája” [innen ered a neve is: All Hallow's Eve]. Épp ezért is tök -- érted, tök, hehe -- felesleges vitatkozni a dolgon, mert a halloween, akárcsak a mindenszentek egy fogalomkör alá tartoznak, így akinek tetszenek a hozzá kapcsolódó szokások, épp olyan nyugodtan megtarthatja, akárcsak a szintén az angolszász kultúrkörből átvett, és már idehaza is gyökeret vert Valentin-napot... -- ]{redenc)

Végül, de nem utolsósorban, hadd ragadjuk meg az alkalmat egy kis önreklámra: holnaptól kapható a PC Guru Ubisoft különszám, benne Assassin’s Creed: Revelations teljes játékkal! A hír csupa öröm és boldogság, és a kommentek sem voltak alatta gázosak, egyet viszont kiemelek, mert elég fontos dologról szó. muphet írta:

„Őszintén szólva, én legalább egy Assassin's Creed 3-ra vagy Far Cry 3-ra számítottam teljes játékként, így ez most kimarad (mivel a Revelations már megvan).”

Na mármost, mielőtt reagálnék, muszáj hangsúlyoznom, hogy maga a hozzászólás teljesen korrekt. Az illetőnek megvan a játék, és többet várt, így inkább nem veszi meg a különszámot. Érthető. (Viszont ebben az esetben az illető ugye nem jöhet be a PC Guru Show-ra, mert annak belépőjegyeként szolgál a különszám -- a játékot pedig el is lehet cserélni olyan címre, ami nincs még meg, felajánlani ajándékként, meglepni vele valakit, miazmás... -- ]{redenc) Ellenben elég hihetetlen, hogy valaki komolyan olyan teljes játékot vár, ami mindössze két éves, AAA-kategóriás, és még ma is nagyon népszerű. A Far Cry 3 pontosan ilyen: gyakorlatilag felhajthatatlan, vagy annyira sokba kerül a licenc felvásárlása, hogy akkor az újság a játék áránál is magasabbra kell, hogy ugorjon. Az ember szívesen lát mindenféle klassz mellékleteket meg bónuszokat a kedvenc magazinjában, de van egy ésszerű határ, amin érdemes elgondolkodni. 

Na, ennyi volt a móka mára, zárul Chocho mókatára! Legközelebb a jövő héten jelentkezem (tényleg, istenuccse), addig is kommenteljetek sokat, és legyetek rosszak!