Rovatunkban minden hétfőn kiemeljük az elmúlt héten írt legjobb, legbotrányosabb, legérdekesebb vagy legviccesebb kommenteket a hírek és cikkek alól, hogy azok is találkozzanak a kommentelés csodájának eredményeivel, akik egyébként csak a cikkek írott tartalma iránt érdeklődnek. A hozzászólásokat változatlan formában közöljük.

Múlt héten a The Evil Within gépigényére hivatkozva rákérdeztünk, hogy nálatok mely játék rendszerigénye verte ki legjobban a biztosítékot. A válaszok magukért beszélnek.

„Annak idején a GTA IV megjelenésekor kaptam szívbajt amikor a HD4650-en jobban szaggatott mint öreganyám a nokedlit(ami akkoriban jó kártyának számított legalábbis nekem). Aztán még jobban kiábrándultam, hogy a frissen vásárolt HD6790-em(ami a mai napig megvan, bár már cserére szorul) se viszi rendesen nokedli üzemmód nélkül még mediumon se aztán rájöttem, hogy nem a kártya a gyenge hanem az optimalizálás :D Ekkor ismerkedtem meg igazán az optimalizálás fogalmával.” – írta Cassiel.

vlad 90-nek az id immár tíz éves FPS-e akasztotta fel a szemöldökét:

„A Doom 3. Még anno a Guruban volt egy teszt, ahol végignyomtátok az összes akkori videokártyán. Amikor kiderült, hogy nem árt alá 1GB RAM és egy Radeon 9600XT, hogy kényelmesen elfusson, még nem is mindent kimaxolva, attól kicsit az arcomra fagyott a mosoly.”

Lynxet az Assassin’s Creed-sorozat iránti rajongása késztette gépfejlesztésre.

„Két ilyen játék volt, az első még anno a 2008-as Prince of Persia (kövezzetek meg, de én nagyon szerettem, pedig a kezdetek óta a rajongója vagyok a sorozatnak). A másik fejlesztés pedig valahogy az Assassin's Creed 3 és a Black Flag között volt, mert már a 3 is szaggatott egy kicsit a gépemen, a 4-et meg mindenképpen szerettem volna jó grafikával játszani (mindig is imádtam a kalózok korát meg a hajózást), meg már amúgy is elég réginek számított a gépem, nem sokkal azelőtt a videókártyám is elszállt, úgyhogy már nagyon eljött az ideje egy új gépnek. Most is ezt a konfigot használom, egyenlőre nem tervezek fejleszteni, viszont egy új laptop nagyon kéne..”

Fun fact: az Assassin’s Creed 3 annak idején nálam is nagyon szaggatott, így félretettem. Amikor új videokártyám lett, megpróbáltam feltelepíteni, de meguntam a szenvedést a Uplay-jel, ami harmadjára sem töltötte le a fájlokat, így végül kihagytam a játékot. A gyűjtői kiadás azóta is a polcomon porosodik.

Nem a gépigénnyel kapcsolatos anyagunk volt az egyetlen kommenthuszár cikk az elmúlt hét során. Jómagam a DLC-k kissé elszállt áráról írtam egy rövidke anyagot, mely szintén megihlette a hozzászólókat.

Vlad_Stalker kicsit véresre vette a figurát, szerinte a DLC maga az ördög, aminek atyja kegyetlen halált érdemel.

„Szívem szerint vérsast mutatnék be azon, aki kitalálta a dlc-t. És nem csak a nevetséges áruk miatt. Otthon ülök és gondolkodok, hogy mit maxoljak ki. Látom a Magickát, hm jó lesz az, gondolom magamban, de neeeem, mert van hozzá 6 kvadrillió dlc, amiben van kb 3 achi. Ugyanezen okból nem rendeltem elő a Borderlands: The pre-sequelt, inkább türelmesen megvárom a gotyt belőle.”

Ha nem tudnátok, mi az a vérsas: egy germán és norvég területeken kedvelt kivégzési mód, mely során az áldozat hátát baltával „bontják fel”, majd a tüdejét szárnyakként hajtják ki a vállaira. Miközben életben van. Jjjja. thomascommander viszont még ennél is jobban megmondta a tutit:

„Nekem az a véleményem,hogy egy büdös,terrorista,csillagfejű birkászok!!!A játék kiadók totál hülyére veszik az összes gamert!10-15 évvel ezelőtt sokkal szórakoztatóbb,tartalmasabb,fingatósabb,ötletesebb játékokat vehettünk KÉSZEN mint a mai játék világban.Lassan eljön az az idő is amikor a videójátékokat darabokban kell,hogy vegyük meg...vegyük meg az első pályát,vegyük meg a karaktert,vegyük meg a zene csomagot a játékhoz stb... Lehet elő kell venni a Dune 2-t vagy C&C-t ,Earth 2140 vagy Doom,Wolfenstein..........”

Gusztika3 viszont mondott valamit:

„Eddig se voltam oda a DLCkért, de amíóta PS4/Xbone fut azóta nagyon fel tudom magam húzni, ha látom, hogy egy játék tele van DLC-vel. Mármint kiadok egy játékért 17000.- és nem kapok meg mindent? Tudom, hogy PC-n az ár 9000-12000 közt mozog (because next gen so buck you), de ne velem *****tikuláljanak ki, csak azért, mert konzolon vagyok.

Arról ne is beszéljünk, hogy a legtöbb mai DLC legtöbbször úgy hatnak, mint a régen a kioldható extrák (Dead Rising 2) vagy csak egyszerűen kivágták a játékból.

Jó sok baj van a mostani DLC politikával, pedig jó ötletnek tűnt az expansion packeket így árulni.”

Szó mi szó, kis hazánkban a next-gen játékok ára nevetséges régiókban mozog. Van olyan program, ami jócskán 20 ezer forint felett kapható. És ehhez még vegyünk DLC-t, szezonbérletet, kisegeret, akármit? Hát köszönjük.

És végül álljon itt egy egész összeszedett jótanács-zuhatag Szefmestertől!

„Vásárlói kisokos:

  • Sose vegyél semmi preorderben! (különösen EA, Ubi, Activision kiadásúakat)
  • Ne dőlj be a hájpnak, és a -fizetett- előzetes teszteknek!
  • Légy türelmes... nem attól leszel nagy gémer hogy mindig csak a legfrissebb játékokkal játszol.
  • Ne legyél vérpistike aki csak multizni akar (le fogják lőni a szervereket, a csőcselék pedig divatmajomként ugrándozik fáról fára (új cím -= másik fa))
  • Légy még türelmesebb, és várd meg a játék GOTY vagy GOLD vagy Ultimate vagy miegymás teljes kiadását!
  • Ha teheted kerüld a day 0 DLC-ket tartalmazó játékokat, még azután is hogy megjelent a GOTY kiadás. (mutass fityiszt a kiadóknak)”

Személyes kedvencem volt múlt héten a CBS-es kommentátorról szóló hír. Az amerikai tömegmédiára szakosodott csóka jól megmondta a tutit a videojátékok felhasználóiról -- akit érdekel, hogy mekkora droidok is vagyunk valójában, a fenti linken meghallgathatja Luke Burnank mondókáját. Akik inkább csak a kommentekre kíváncsiak, pillantsanak lejjebb.

Sorius hozzászólása klasszikus lol-kategória: egyszerre szól be Luke-nak és a videót szerkesztő szakembereknek.

„Látom próbálták minél jobban megvilágítani a helységet, de még így is annyira sötét ez az ember, hogy még a fehér fal is besötétült. Meg ahogy próbál jópofa lenni 1:55-nél, még a kaja is kifordult a számból.”

Amadeus azonban mindent vitt, szerintem túl sokszor látta a Mártixot:

„Mintha a való élet nem hologramból állna. Ennyi idiótát. Nem az a valóság amit a szemeddel látsz!!!”

Ööö… oké, én azért nem javaslom, hogy „élőben” is kipróbáld a GTA-zást!

david.petho. szerint az amerikaiak hülyék:

„Amerikában kicsit mások a gamerek , de további probléma a sok kóla ivás Stb, Alapvetöen igaza van ,a világ fele háborúban áll , ukrajnában pl tavaj még csak Battlefield-ez hettek a srácok , ma pedig már élőben nyomják..

A probléma itt alapvetően ez: MIÉRT AKARJÁK MEGMONDANI MIKOR GAMERKEDJEK?

Van elég baj amivel foglakozhatnának pl, miért nem vetik be az igazi hadsereg amikor halomra ölnek embereket mindenféle k***va dzsihad meg hasomlók miatt , nem beszélve az Eboláról ,

AZ igazi problémák mellett ez semmi.”

Masszív WTF-faktor az egész komment, nekem speciel sehogy sem áll össze, hogy jönnek ide az ukrán fiatalok, akik tavaly még battlefieldezhettek (megjegyzem, most is megtehetik). Aztán meg szóba kerül a dzsihád néven ismert muzulmán szent háború, majd az ebolavírus. Hát oké. Lehet, hogy Luke-nak mégis igaza van?

South Park gamer

Sziklamester szerint abszolút:

„Alapvetően igaza van ebben, hozzá kell tenni azt azonban, hogy a játék is egy szórakozás fajta és az emberben megvan a szórakozás és a kényelem iránti vágy, ezért talál ki kényelmes és szórakoztató dolgokat.

A számítógépes játékoknak megvan az a negatívuma, hogy képes az embereket beszívni hosszú órákra, sokakban meg nem alakul ki az a fajta kontroll, hogy ez volt az utolsó kör most, majd folytatom később. Azoknak akik meg más körben mozognak és ezt látják, azoknak egy fura hülyeségként hat, mint ahogy nekem a kondizás iránti vágy, hogy kigyúrjuk magunkat és legyünk "szexik". Eredendően az ősemberek és hosszú korokon át az emberek nem néztek ki izompacsirtának, hanem az igénybevételnek megfelelően alakultak az izmaik. Ebben az évszázadban nagy ugrások voltak és nehezen dolgozzák fel az emberek, mindig hallható egy, bezzeg az én időmben ilyen olyan. Csak azt felejtik el az emberek, hogy "a normális dolog" az mindig szubjektív és egy adott társadalmi rétegnek számít igazából és aki kívül esik, annak az nem normális.

Igazából Luke is élt-él egy korszakban és ő nem játékos fajta, csak ő magához méri a játékosokat és ezért jön ki ebből a videóból az, hogy a játékosok hülyék és alkalmatlanok az életre. Én a 80 as években születtem, nekem is vannak olyan kütyük, amik nekem idegenek és nem szoktam hozzájuk, mindenki a saját idejéből való környezetet és életérzést próbálja átmenteni az aktuálisra, ha az nem tetszik, akkor meg véleményezi. 20-30 év múlva, amikor kiöregedünk, akkor benne van a pakliban, hogy mi is ezt mondjuk, bezzeg a mi időnkben, mert elmegy felettünk az idő és nem tudunk olyan gyorsan alkalmazkodni, mint ahogy az kellene.

Igazából vele szemben sem kell negatívnak lenni, mert ő csak az ő életét hozza fel példának és általánosságban a megszokott dolgokat mondja el.”

Na álljunk meg egy (vagy több) szóra! Luke-kal azért kell „negatívnak lenni”, mert közhelyeket puffogtat, valószínűleg a nyers botránykavarás érdekében, mindenféle komolyabb utánaolvasás nélkül. Ha ezt egy parkban adja elő a hetvenéves rokonok előtt, az teljesen rendben van, mert a magánvéleménye nem befolyásol egy egész szubkultúrát (oké, lehet, hogy a játékosok nem tartoznak a fogalom definíciója alá, de közel járnak hozzá). Luke azonban egy országos tévécsatornán állította be a gamereket komplett idiótának. Lehetséges, hogy Barack Obamának vagy Ferenc pápának is ez a véleménye, mégsem beszélnek össze-vissza publikusan, mert tudják, hogy a szavaiknak ereje van, és csak olyan témában érdemes megszólalniuk, amihez értenek. Emlékezzetek csak vissza a már sajnos elhunyt Roger Ebert esetére, aki egy cikksorozat keretében először művészieskedő gagyiságnak titulálta a videojátékokat, majd mikor támadás alá vették a játékosok, szépen beleásta magát a témába és kétszer is elnézést kért: először, mert olyanról beszélt, amiről fogalma sincs, másodszor pedig, mert az állítása téves volt, és ő maga is meglátta a játékok művészi értékeit.

Szóval akinek tl;dr: NE BESZÉLJÉL HÜLYESÉGET A TÉVÉBEN, GYEREK!

Jövő héten találkozunk!