Az ilyen modern nyílászárók praktikusak, mivel a tűzjelző bekapcsolásakor azonnal lezárják az útvonalat rugóerő segítségével.

Sőt mi több, a record SFR 127 mechanikus, szekvenciális vezérlésének hála kétszárnyú tűzvédelmi ajtókra is fel lehet szerelni.

Milyen előnyei vannak a technológiának?

Bizonyos területeken szükség van arra, hogy speciális füst- és tűzvédelmi határokat jelöljenek ki. Jó hír, hogy a record terméke a helyi tűzvédelmi rendszerrel is összekapcsolható. További előnye, hogy több füst- és hőérzékelő is csatlakoztatható a további vezérlés érdekében.

record.jpeg

Számos tűzvédelmi profilrendszerrel együtt lehet használni, ami pedig már csak hab a tortán, hogy a megjelenése kompakt.

Alkalmazási területek

Ha lengőajtókat szeretnénk automatizálni, arra univerzális megoldást jelent a record DFA 127. Mint már említettük, a dizájnjára nem lehet panasz, mint ahogyan a technológiára sem: a zökkenőmentes működés garantált. Eltérő igényekre is jól használható, lényegében egy univerzális meghajtóról beszélünk.

Olaj nélküli, azaz elektromechanikus a kialakítása, ennek köszönheti nagyrészt a kiemelkedő paramétereit. A moduláris felépítés szintén fontos tényező. Az automatika az üzemelés során megállás nélkül feszít egy rugót, ami a meghajtóházba van integrálva. Amikor zárni kell az ajtót, akkor ez a rugó által eltárolt energia kerül felhasználásra.

Adott esetben még a motor is rá tud segíteni a folyamatra, bár valójában erre alapvetően nincs szükség, az energia felhasználása így is optimális. A záráshoz mindenképpen, típustól függően akár még a nyitáshoz is. A nyitásra akkor lehet szükség, ha menekülési útvonalat kell biztosítani vagy el kell vezetni a füstöt.

Méretek és beállítások

Az EN4 és EN6 méretek közötti ajtók működtetésére egyaránt alkalmas a record DFA 127. Mindez azt jelenti, hogy a nagy méretű ajtók esetén is jó választás ez a technológia.

Van egy speciális állítócsavar, aminek hála pillanatok alatt különösebb nehézségek nélkül a telepítés helyszínén lehet állítani a rugóerőt.

Pár szó a főbb jellemzőiről és a variációkról

Miután a DIN 18 650-es szabványnak megfelel, így egy univerzálisan elfogadott technológiáról van szó. Felszerelhető automata tűzgátló ajtók mellett légutánpótló ajtókra is.

Használható különféle tűzvédelmi rendszerekkel, mint amilyen a Forster, a Heroal, a Jansen vagy éppen a Schüco. Fontos megjegyezni, hogy kiegészítés nélkül lehet illeszteni füst- és hőelvezető rendszerekhez is.

Ami a variációkat illeti: létezik energiatakarékos üzemmód, aminél megadható, hogy csak az egyik vagy mind a két szárny kinyíljon-e. Veszély fennállásakor természetesen mind a kettő ajtószárny működik. Két egymás utáni egyszárnyú ajtó a beépített zsilip üzemmóddal lehetséges, no és persze az ajtónyitás a folyosókon a forgalom irányának megfelelően történik, még áramszünet esetén is.