Finoman szólva sem lennénk most a Ubisoft vezetőinek a helyében, nem elég ugyanis, hogy a nemrég megjelent Star Wars Outlaws gyengébb teljesítménye miatt 10 százalékkal csökkent a szebb napokat is látott cég részvényeinek árfolyama, most újabb 7 százalékkal esett lejjebb ez az érték, ami elég szignifikáns zuhanásnak mondható ilyen rövid idő alatt. A második mélyrepülés azután következett be, hogy a vállalat egyik jelentős kisebbségi részvényese, az AJ Investments (ami a Wall Street Journal szerint kevesebb mint 1%-os részesedéssel rendelkezik a Ubisoftban) egy nyílt levélben fogalmazta meg a félelmeit a kiadó jelenlegi helyzetével kapcsolatban – külön kiemelve a kissé inkompetens vezetést.

A nyomásgyakorlásra szánt irományban a Ubisoft magánkézre adását vagy annak eladását (egy stratégiai befektetőnek) szorgalmazzák a szerzők, miközben azt javasolják, hogy a vállalat „hajtson végre egy átfogó költségcsökkentési programot és optimalizálja a személyi állományt, hogy az jobban összehasonlítható legyen az iparág vezetőivel”. 

Az AJ Investments ezután aláhúzta, hogy tisztában van vele, mennyi nehéz döntéssel (értsd: további leépítésekkel) jár egy ilyen folyamat, de mindenképp meg kell hozni őket a hosszú távú versenyképesség biztosításához. Az alap végül kiemelte, hogy a stratégiai átszervezésen túlmenően vezetőváltásra is szükség lenne ahhoz, hogy a Ubisoft kimásszon a gödörből – többek között a Skull and Bones-ra AAAA játékként hivatkozó CEO, Yves Guillemot székében is szeretne új embert látni. Komoly gondok vannak tehát jelenleg a cég háza táján (az Outlaws mellett ugyebár az XDefiant sem muzsikál túl jól), és bár papíron erős előrendelői számokat tudhat magáénak a november 15-én érkező Assassin's Creed Shadows, ezek után kötve hisszük, hogy a botrányok övezte Yasuke és Naoe lesznek a Ubisoft megmentői. Ti mit gondoltok, ráférne a kiadóra egy alapos átalakítás?

A borítóképek forrása: Ubisoft, PlayStation Store