Kissé szomorú, hogy volt idő, amikor a Ubisoft még egyik klasszikust szállította le a másik után, mostanra pedig eljutottunk oda, hogy ha valaki látta a cég egyik játékát, akkor lényegében látta az összeset – legalábbis a AAA címek terén. Ez persze erős sarkítás, de tény, hogy a kiadó két legnagyobb franchise-za, az Assassin's Creed és a Far Cry szinte teljesen megegyező alapokon nyugszik (persze a perspektíván túlmenően), az olyan alapvető területeken pedig évek óta képtelen fejlődni a vállalat, mint mondjuk a mesterséges intelligencia és az animációk. Vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy a nyár egyik legnagyobb durranásának szánt Star Wars Outlaws végül alulmúlta az elvárásokat, amit ugyebár a Ubisoft részvényei is alaposan megéreztek néhány nappal ezelőtt. Mivel a AAAA játékként beharangozott Skull and Bones még Kay Vess kalandjánál is nagyobbat zakózott pénzügyileg, a kiadónak már csupán egyetlen nagy dobása van idén, amivel sikerülhet megfordítania a szerencséjét.

Természetesen arról az Assassin's Creed Shadows-ról beszélünk, ami hosszú évek után végre a feudális Japánba invitálja a széria szerelmeseit, és amit már hónapok óta botrányok öveznek a fekete szamuráj, Yasuke miatt. Ez utóbbi vita egyébként olyan méreteket öltött a leleplező előzetes megjelenése óta, hogy a Redditen nemes egyszerűséggel kitiltás jár azoknak, akik kétségbe vonják a protagonista szamuráj mivoltát (éljen a szabad véleménynyilvánítás, ugyebár), szóval biztosra vehető, hogy nem ez a felvonás lesz a rajongók kedvence. Mivel az emberek a program más aspektusait (például az animációkat) is előszeretettel szedik ízekre, felmerülhet a kérdés, hogy vajon a Shadows-fogja-e kihúzni a Ubisoftot a (pénzügyi) csávából, pláne, hogy augusztus végén a nem túl rózsás előrendelési adatokról számolt be néhány külföldi portál.

Ez utóbbi szóbeszédre cáfolt rá nemrég a sokszor bizonyított iparági bennfentes, Tom Henderson, aki a cég részvényárfolyamát taglaló tweetje alatt megjegyezte, hogy kifejezetten jól állnak az Assassin's Creed Shadows előrendelései, ergo légből kapottak voltak a korábbi híresztelések. Mivel forrásként saját magát nevezte meg az informátor, ez a kijelentés nem magától a Ubisofttól származik, ám Hendersonnak ugyebár elég sok belsős forrás van a tarsolyában, így bizonyára nem a levegőbe beszélt. Persze pusztán az előrendelések még nem elegendőek az üdvösséghez, így korántsem vehető 100%-ra, hogy kasszát robbant majd Yasuke és Naoe története, mindenesetre talán nagyobbat fog szólni, mint a Star Wars Outlaws.

A borítóképek forrása: Ubisoft