Ezt nagyon jó szakmának tartjuk, mert így számos lehetőség kínálkozik a világban. Főleg az IT területeket tekintve, mert ez a legdinamikusabban fejlődő iparág, akár a technológiai újítások, akár pedig az alkalmazási lehetőségek miatt.

Egy szoftvertesztelőre pedig mindig szükség lesz. Amiért a változások nem érnek véget soha, azért a tesztelő feladatai sem. Mindig lesz olyan szoftver, ami fejlesztésre szorul, vagy lesznek újak, amiket tökéletesíteni kell.

Miért lehet jó szakmaválasztás a szoftvertesztelés iránya?

Amikor azon gondolkodunk, hogy a szoftvertesztelő képzés nekünk való-e, akkor jól jöhet némi infó, ami segít a döntésben. Elég összetett pálya, mert a szoftverek tervezése és programozása csak a kezdet egy program életében.

Nagyon keresett szakma jelenleg itthon is és külföldön is, emellett pedig magas bérezés jellemzi. Olyan szuperképességeket szerezhetünk ezzel a szakmával, amiknek mindenki csak örülni fog. szoftvertesztelőként a programok működését a leglehetetlenebb helyzetekre is fel lehet készíteni.

A legszebb része a szakmának pedig az, hogy mind a felhasználók, a fejlesztők, mind pedig a döntéshozók hallgatnak ránk. Így nem csak a bezárt kocka élet vár ránk ezen a pályán, hanem a kommunikációs készségünk is szerepet kap.

https-wwwtraining360com-2024-junius-cikk1.jpg

Milyen a munka ebben a szakmában?

A rendszergazda képzés is jó választás lehet akkor, ha a rendszerek üzemeltetése vonzóbb terület. Mindkét szakma izgalmas a maga módján, amivel pedig nem könnyíti meg a döntésünket sem.

Az alapos tesztelés azonban képes arra, hogy megelőzze a hirtelen szükségessé váló frissítéseket. Ami ennek a szakmának a nehézsége, hogy rendelkezni kell kritikus szemlélettel is, mert a speciális tudást ennek ki kell egészítenie.

Ami pedig a legszebb része, hogy megtervezhetjük a teljes tesztelést, ami alapján elkészülnek a tesztesetek is. Ezeknek a kiértékelése létfontosságú a fejlesztési folyamatban, hiszen ez lesz a menedzsment számára az a mankó, ami segít nekik a döntésben: kibocsátható vagy fejlesztésre szorul.

Mit kell tudnia egy szoftvertesztelő szakembernek?

Természetesen átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket a szoftverek világáról. Az UML leírónyelvet szintén el kell sajátítani, mert ez a tesztelés nemzetközileg elfogadott nyelve. És nem maradhat ki az sem, hogy gyakorlatunk legyen a különböző tesztelési technikák sokaságában.

A Linux operációs rendszer, a verziókezelő rendszerek (Git) és a szoftverarchitektúrák az alapismeretek közé sorolhatók. Emellett pedig az UML és az SQL is az alaptudás része. Ami már egy kicsit szakmaspecifikusabb, az pedig a tesztelési módszerek, a kódelemzés, a tesztmenedzsment és a tesztelési eszközök.

Ami egészen biztosan jó döntéssé teszi a választást, az pedig a folyton fejlődő világ nyújtotta lehetőségek.