A helyett, hogy külön mosógép és centrifuga foglalná a helyet a lakásban, ma már modern mosógépek könnyítik meg a háziasszonyok életét. Sőt, sokan szárítógépet is beszereznek, vagy mosó-szárítógépre tesznek szert.

A technológiai innovációk sorának ezzel azonban még nincs vége. Egyáltalán nem értük el azt a pontot, amikor már mindent feltaláltak. A mérnökök folyamatosan előrukkolnak újabb innovációkkal, újabb háztartási robotokkal, a kérdés az, hogy mikor engedünk ezeknek teret az otthonunkban.

A háztartási robotok megkönnyítik az életünket

A modern ember élete tele van teendőkkel és kihívásokkal. Jelentős időnket a munkahelyünkön töltjük, így a hétköznapokon nem sok idő marad arra, hogy elvégezzük a háztartással kapcsolatos teendőket. Arról nem is beszélve, hogy mennyi szabadidőnk marad, ha munka után még a főzéssel, mosással és takarítással foglalatoskodunk.

A jó hír az, hogy néhány háztartási robottal sok időt megspórolhatunk. Az egyik leghasznosabb ilyen eszköz egy robotporszívó. Bár természetesen arra nem képes, hogy arrébb rakjon egy széket vagy egy földön heverő táskát, sok minden másra viszont igen. Az iRobot Roomba porszívó például önállóan be tudja járni a lakást, és úgy tud gondoskodni a padló tisztán tartásáról, hogy nekünk ügyet sem kell rá vetnünk.

Egy jó robotporszívó számára nem jelent gondot az, hogy körbetakarítson vagy akár egy bútor alá bújjon. Ezek a masinák már képesek a parkettáról átmászni a szőnyegre és vissza. Ha emeletes házban lakunk, akkor sem kell attól tartani, hogy a robot le fog esni a lépcsőről, mivel fel van készítve az ilyen lehetőségekre.

A robotporszívókat akár több kilométeres távolságból is lehet irányítani okostelefonos alkalmazás segítségével. Így ha váratlan vendég érkezése van kilátásban, akkor sem kell aggódnunk, hiszen a robotporszívó képes feltakarítani addig is a padlót, amíg hazaérkezünk.

https-wwwhazirobotokhu-2022-majus-cikk1.jpeg

Ezért éri meg robotban gondolkodni

A mérnökök olyan algoritmusokat találtak ki, amelyekkel egyszerre képesek a robotporszívók hatékony és biztonságos munkavégzésre. A robotok nagy előnye, hogy nem kell nekik fizetést adni, és soha nem mondanak nemet.

Ha beszerzünk egy robotporszívót, akkor nem kell bejárónőt fizetnünk vagy magunknak feltakarítani a padlót fáradtságos munkával. Így több időnk juthat arra, hogy szeretteink körében legyünk, vagy többet foglalkozzunk olyan dolgokkal, amelyekre többek között a házimunka miatt eddig nem volt időnk.