Mitől viszkethet a bőr?

A bőrviszketés fő okozója a bőr felső rétegének kiszáradása. Ez okozza a feszülő, húzódó érzést, mely okán a legtöbb ember automatikusan vakarózni kezd. 

Viszont ezzel csak rontunk a helyzeten, ugyanis a dörzsölés még jobban irritálja a bőrt, ha pedig túl erősen, vagy hegyes körömmel vakarjuk, azzal csak felsértjük a bőr felszínét, az apró sebek még jobban viszkethetnek, súlyosabb esetben be is gyulladhatnak. 

A szárazság oka az említett hőmérsékleti tényezők mellett lehet még a túl kevés folyadékfogyasztás, valamint a bőr allergiás reakciója valamilyen vele érintkező anyag (pl. tusfürdő, öblítő, szappan) egyik összetevőjére.

https-wwwhelia-dhu-2021-december-cikk3.jpeg

Hogyan kezeljük a száraz bőrt?

A legfontosabb teendő: hidratálni, hidratálni és hidratálni. A száraz bőrnek ugyanis extra ápolásra van szüksége, hogy visszakapja az elveszített nedvességet, ugyanakkor lényeges az irritáció csillapítása bőrnyugtató szerekkel is.

Érdemes előnyben részesíteni a természetes módszereket, ugyanis számos kiváló gyógynövény akad, amely alkalmas a viszkető bőr megnyugtatására. Ilyen például a kamilla, a körömvirág, a zsurló, vagy a zsálya. Ezek megtalálhatóak a Helia-D Herbatermékcsalád készítményeinek összetevői között is. 

A gyógynövényes krémek alkalmazásával megnyugtatjuk és hidratáljuk az irritált bőrt, amely újra selymes és puha lesz. A termékek ráadásul nem tartalmaznak mesterséges szín- és illatanyagokat, ugyanis ezek szintén száríthatják a bőrt. 

A krémeket lehetőleg naponta több alkalommal is használjuk, hogy megelőzzük a bőr újbóli kiszáradását és viszketését. 

További tippek a bőrünk megóvására

Bár a téli időszakban a viszketést elsősorban a száraz levegő okozza, ugyanakkor elképzelhető, hogy valamely, a bőrünkkel rendszeresen érintkező kozmetikum is irritálja a bőrt. Cseréljük le a sampont, a tusfürdőt, a kézmosó szappant, valamint a mosószert és az öblítőt bőrbarát, természetes összetevőkből álló termékekre! 

A forró, hosszú kádfürdők szintén szárítják a bőrt, ezért mérsékeljük az ilyen fürdőzések számát, és válasszuk inkább a gyors, langyos vízzel történő zuhanyozást! Használjunk puha anyagból készült törölközőt, és minden tusolás után kenjük be magunkat testápolóval!

Ha pedig a testápolás témakörénél tartunk: a különösen száraz részeket ápoljuk olyan hidratáló, természetes szerekkel, mint például a shea vaj, a kókusz-, szőlőmag-, vagy argánolaj, illetve az aloeveragél! A kezeinket lehetőleg minden kézmosás után krémezzük be!

Végül, de nem utolsósorban fordítsunk gondot a belső hidratálásra is, fogyasszunk naponta legalább 2-3 liter ásványvizet!