Stephen King hosszú pályafutása alatt annyi regényt és novellát írt, hogy azzal enyhe túlzással egy kisebb könyvtárat meg lehetne tölteni: a szerző karrierjét a ’70-es évek elején kezdte, és ma is aktív, szinte évente jelennek meg az újabb és újabb alkotásai, műveit pedig előszeretettel dolgozza fel Hollywood. Szóval a rajongóknak jócskán van miből válogatni, na de mi történne akkor, ha mondjuk tűz ütne ki King otthonában, és csak három regényét vihetné magával? Az írónak erre is megvan a válasza!

Mely könyveimet menteném meg? Buta kérdés, de belemegyek ebbe a játékba. Legyen a Lisey története, a Végítélet és a Tortúra” – mondta King a The Guardian 2019-es interjújában, amit a Slashfilm idézett fel. A kérdés onnan jött, hogy ha az amerikai elnök elrendelné, hogy égessenek el minden könyvet – mint ahogy azt láthattuk például a Fahrenheit 451 című disztópiában –, akkor a saját művei közül melyik hármat próbálná megmenteni King.

A hardcore fanok nyilván tisztában vannak vele, hogy három nagyon különböző történetről van szó. A Tortúrában egy fanatikus rajongó ejti fogságba kedvenc íróját, majd egy sor szadista játékot űz vele. A regényből 1990-ben készült film James Caan és Kathy Bates főszereplésével – utóbbi Oscar-díjat kapott az alakításáért. A Végítéletben egy világjárvány elpusztítja az emberiség tetemes részét, a túlélők pedig kénytelenek összefogni a túlélés és egy nagyobb gonosztevő legyőzése érdekében. Ebből a történetből két minisorozat is készült, az egyik 1994-ben, a másik pedig 2020-ban. A Lisey története a közelmúltban elevenedett meg egy miniszéria formájában az Apple TV+-on Julianne Moore-ral és Clive Owennel: amúgy egy erőteljesen önreflexív sztori, amelyben a címszereplő Lisey íróként dolgozó férje múltjában merül el, miközben az alkotás olykor felemelő, máskor viszont egyenesen gyötrelmes folyamatát is megismerjük.

Hogy miért pont ezt a három művet mentené meg King, arra a Slashfilm próbált rámutatni. A Lisey történetét sok rajongó az író legszemélyesebb művének tekinti, amelyben kiírta magából a művészettel kapcsolatos frusztrációit, ilyen formán erősen önéletrajzi ihletésű is, Lisey pedig lényegében King feleségének az alteregója. Annak a nőnek, aki végül kihalászta a férje által kukába dobott Carrie kéziratát, és akinek bíztatására King végül megjelentette azt. A Tortúra alapötlete egy valós esetből származik, amely során az író egyik rajongója autogramot kért Kingtől, de ő sietségében nem tudott adni, majd egy gyűlölködő káromkodással intett búcsút a szerzőnek. Ami a Végítéletet illeti, a válasz egyszerű: King úgy látja, hogy egyértelműen ez a könyv a rajongók kedvence.

A borítókép forrása: King Universe