Stephen King igencsak szerény ember hírében áll, noha a műveiből készült egyes filmeket néha-néha nem rest szigorú negatív kritikákkal illetni. A szerző számos zseniális könyvvel és novellával ajándékozta már meg a közönséget, azonban ezek között helyet kapott néhány olyan alkotás is, amelynek sikerében még ő maga sem hitt. Ilyen volt például az 1983-ban megjelent Kedvencek temetője és az 1986-os Az.  

pennywise-from-it-and-church-from-pet-sematary.jpg

Volt egy regényem, a Kedvencek temetője, amelyet megírtam, aztán a fiókba dobtam, mert azt gondoltam, hogy senki sem akar ilyesmit elolvasni, túlságosan is borzasztó. Csak azért akartam megírni, hogy lássam, mi kerekedik ki ebből, de amikor befejeztem, nem gondoltam, hogy ezt ki is fogom adni. Aztán persze volt egy szerződésem, ami kötelezett arra, hogy a korábbi cégemnek szállítsak le egy könyvet. Úgyhogy szállítottam is. Majd rájöttem – és ez részben örömmel, részben borzalommal töltött el –, hogy nem lehet igazán kiakasztani az amerikai publikumot. Nem lehet túl messzire menni” – nyilatkozta King az NPR egyik közelmúltban készült interjújában.

A riporter ezután felvetette, hogy hiba lett volna fiókban tartani a Kedvencek temetőjét, hiszen a regény végül bestsellerré vált, és több millió példányt adtak el belőle. Erre az író hozzátette: „Ja, bestseller volt, film is készült belőle. És hát igen, mindez érvényes az Azra is, ami egy gyilkos bohócról szól, aki gyerekekre vadászik.” Az utókor a megmondhatója, hogy King feleslegesen aggódott, hiszen mindkét könyv óriási siker lett. A sírból visszatérő háziállatokra és a gyerekrabló, bohócnak kinéző, gyerekeket raboló démon történetére is ráharaptak az olvasók, és ma már King legjobb szerzeményei között tartják számon ezt a két művet.

A képek forrása: King Books, IMDb