Stephen King minden idők egyik legnagyobb és egyben legtermékenyebb horrorírója, akinek regényeit már egészen a kezdetektől fogva előszeretettel adaptálja filmmé vagy sorozattá Hollywood. Legutoljára a Borzalmak városa új verziója debütált a Max streamingplatformon, ami ugyan nem aratott osztatlan sikert, mégis bizonyítékot ad arról, hogy a szerző történeteire még mindig fogékony a mozgóképes ipar. No de felmerül a kérdés, hogy maga King vajon kit tart a legjobb horrorírónak, valamint melyek szerinte a világ legjobb regényei. Természetesen a mester nem mást nevezett meg, mint a nagyszerű H.P. Lovecraftot, illetve azt is elmondta, hogy William Golding A Legyek Ura című könyvénél egyszerűen nem létezik jobb olvasmány.

Az író a Scraps from the Loftnak nyilatkozott néhány évvel ezelőtt, ahol mindenféle témáról beszélt, és többek közt szóba került természetesen az is, hogy milyen filmek és könyvek hatottak a munkáságára, valamint, hogy miért a horror műfaja ragadta meg leginkább a fantáziáját. King bevallotta, hogy az ’50-es években számos klasszikus vagy kultikus horrort látott, mint például A testrablók támadását, ami A köd című történetét ihlette, valamint A fekete lagúna szörnyét, ami A cápára és a Csillagok háborújára is nagy hatást gyakorolt.

Lovecraft nyűgözött le a legnagyobb erővel, és még ma is azt gondolom, hogy minden hibája ellenére ő a legjobb horroríró, akit ez idáig Amerika kitermelt magából” – mondta King. A szerző egyébként elutasította azt a feltételezést, miszerint Edgar Allan Poe bármilyen szinten befolyásolta volna a munkásságát. Inkább James M. Caint nevezte meg, A postás mindig kétszer csenget íróját. Szintén pár évvel ezelőtt tette közzé a Good Reads az alábbi toplistát, amely a szerző 10 legkedvencebb regényét rangsorolja. Íme:

  1. A Legyek Ura (William Golding)
  2. Bolondok hajója (Katherine Anne Porter)
  3. Gesztenye, a honalapító (Richard Adams)
  4. The Orphan Master's Son – Az ellopott élet (Adam Johnson)
  5. The Hair of Harold Roux (Thomas Williams)
  6. A láthatatlan (Ralph Ellison)
  7. Véres délkörök (Cormac McCarthy)
  8. 1984 (George Orwell)
  9. Amerikai pasztorál (Philip Roth)
  10. A Gyűrűk Ura (J.R.R. Tolkien)

Hozzá kell tenni, hogy King nem tartja relevánsnak az ilyen toplistákat, mivel lehet, hogy pár nap múlva már Az ördögűzőt vagy a Vad lovakat tenné fel a listára.

A borítókép forrása: King Universe