Ugyebár nemrég mi is megírtuk, hogy hosszú évek nyűglődései után végre testet ölteni látszik Todd McFarlane régóta tervezett új Spawn-filmje, melyet a népszerű Blumhouse stúdió vett a szárnyai alá, és már a címe is megvan, ami nem más, mint: King Spawn. A karakter atyja és az Image Comics alapítója az idei San Diegó-i Comic-Conon beszélt részletesebben az projektről, továbbá optimista jóslatokba bocsátkozott az R-kategóriás képregényfilmekkel kapcsolatban, amelyeknek szerinte hatalmas lökést adhat a Deadpool & Rozsomák gigászi sikere.

Hűek a művem szellemiségéhez” – dicsérte McFarlane a King Spawn forgatókönyvén dolgozó Malcolm Spellmant (A Sólyom és a Tél Katonája) és Scott Silvert (Joker). „Ennek egyszerűen badassnek kell lennie. Tartsák meg badassnek a sztorit, és akkor benne vagyok a buliban. És bizony egy elég menő forgatókönyvet adtak le, amelynek kapcsán még azon mozinézők is izgalomba jönnének szerte a világon, akik még csak nem is hallottak Spawnról vagy Todd McFarlane-ről. Ugyanis mi már most nagyon izgatottak vagyunk miatta” – fűzte még hozzá a képregénymogul, aki láthatóan komolyan veszi a feladatot, hiszen pályafutása legjobb és legikonikusabb agyszüleményéről beszélünk.

Ennek fényében nyilván szó szem lehet arról, hogy a filmmel a PG-13-as korhatár-besorolást célozzák meg, finomkodás vagy bármiféle biztonsági játék egyenesen kizárt, a King Spawn kőkemény R-kategória lesz, ami határozottan nem a Marvel és a DC által kitaposott ösvényen halad majd. „Ha a Marvel vagy a DC felvizezett változatát akarjuk elkészíteni, az nem fog működni. A saját utunkat kell járnunk, a saját Spawnunkat kell tető alá hoznunk. Mi egy Image Comics-filmet szeretnénk megvalósítani. Az Image-nél pedig eklektikus és a két óriáséitól nagyon különböző történeteken dolgozunk. Szükségünk van egy bevállalós stúdióra, ami tisztában van vele, hogy nem egy Marvel- vagy DC-utánérzésű alkotást fognak kapni tőlünk, hanem valami sajátosat. Most már csak egy jó rendezőt kellene találni hozzá” – nyilatkozta McFarlane.

dfswnck-910b9d0d-e78c-4477-bf76-cd720c2ad9dc.jpg

Az író-rajzoló a Deadpool & Rozsomák várható kasszasikerének utóhatásaival kapcsolatban is bizakodó: „Az a film hatalmasat fog robbantani a nyitóhétvégéjén – nagyon nagy számot jósolok neki. Hétfőre egy olyan eredményt kapunk, amelynek láttán Hollywoodban mindenki azt mondja: ’Nekünk is R-kategóriás képregény-adaptációkban kellene utaznunk’ Én mindig ezt szajkóztam. Egyetértek, ezt kellene. Csak végre dűlőre kellene jutni a dolgokkal.”

Valószínűleg nem sokan emlékeznek rá, de McFarlane 5 évvel ezelőtt, a 2019-es Joker meglepő aratása után is hasonlóról beszélt: „Amióta a Joker kijött, bebizonyította azt, amit én két éve magyarázok a vezetőknek, akikkel beszélni tudok. A komoly, sötét képregényfilmek működnek. R-besorolású filmek is lehetnek sikeresek. Most hirtelen egy csomó telefonhívást kapok, és azt mondják, ’Todd, beszélnünk kell veled arról az R-besorolású komor filmről, amit csinálni akartál’ Szóval a Joker szívességet tett nekem” – mondta akkor, és reméljük, nem csak egy halvány fellángolásról van szó megint, aminek az lesz a vége, hogy a film nem készül el, viszont McFarlane újabb 5 esztendő múlva majd ismét belelkesedik az aktuális R-kategóriás képregényadaptáció miatt.

Most annyiban kicsit más a helyzet, hogy bár a Deadpool 1-2, a Logan és a Joker is R-besorolású, több százmilliókat hozó képregényfilmek voltak, a Deadpool & Rozsomák már a Marvel Studios és a Disney égisze alatt készült, ami – ahogy McFarlane is megjósolta – valóban átírhatja a szabályokat. De még mindig ott van az az aprócska tény, amit a legtöbb ember hajlamos elfelejteni: attól még, hogy egy filmben fröcsög a vér, repülnek a testrészek, folynak a belek, szakadnak a fejek, attól az még nem lesz automatikusan jó is.