Bevallom, még én is nehezen tudtam néha megmondani, hogy az Atarié az Infogrames vagy fordítva, hiszen a két márkanév között olyan keveredés volt, hogy követni sem lehetett. A sztorit bő egy éve már megírtam, akit érdekel az előzmény, ajánlom figyelmébe. A lényeg tehát, hogy a kezdetekben a nagyra hízott armadillo jól muzsikált, felvásárolt egy halom céget, köztük az Atarit is. Aztán jött a botlás, buktak a játékok, így kénytelenek voltak eladni egy csomó jogot, műhelyt. A „nagy bumm” 2007 áprilisában jött: a cégalapító Bruno Bonnell leköszönt, Phil Harrison lett a góré, és megvették az Atari teljes tulajdonjogát, majd egy csavarral az Atari nevet tették a kirakatba, a patinás Infogrames megmaradt címkének a játékok dobozára. Mostanáig.

Az Infogrames március 31-én lezárult pénzügyi évének nettó vesztesége 221 millió euróra rúgott, az egy évvel ezelőtti 51 millióhoz képest, ami gombócból is sok. Öröm az ürömben, hogy a bevételek is nőttek 51%-kal, 136,4 millióra, sőt, az USA-ban 82%-kal. Utóbbi érték sem véletlen, hiszen a vállalat kivonult Ázsiából és Európából, az öreg kontinens érdekeltségeit tavaly adták el a Namco Bandainak, amely azóta jelentősen megvetette lábát a térségben. A friss hírek szerint az Atari elnökét, Phil Harrisont a cégcsoport végrehajtói joggal nem rendelkező igazgatójává nevezték ki (vagy buktatták lejjebb), és ismét komoly átszervezésekbe kezdtek: egyetlen mozdulattal kivégezték a kis tatut, azaz hivatalosan is véget ért egy 26 éves fejezet: többé nem találkozunk a hosszú életet szimbolizáló, stilizált állatkával a dobozokon, az Atari többé nem használja az Infogrames címkét, béke poraira.

Természetesen magát az Atarit nem kell temetni, hiszen azért van pár vasuk a tűzben. A legkurrensebb műhelyük jelenleg a Cryptic Studios, amelyet ugye tavaly decemberben vásároltak fel, és amely jelenleg a Champions Online és a Star Trek Online címeken dolgozik — többek között. A srácok korábban elhintették, hogy egy titkos címen is munkálkodnak, amely 2011 körül várható, ám nagy meglepetésre most kiderült, hogy nem is egy játékról van szó: az emlegetett pénzügyi jelentésben ugyanis az szerepel, hogy a Cryptic egy sor új játékot készít, amely létező és „történelmi” Atari-címeken alapul, tehát klasszikus, legendás játékok újabb részeit várhatjuk tőlük. Egyelőre ennél többet nem tudunk, de most mindenki előveheti a történelemkönyveket és felsorolhatja, mely Atari (és talán Infogrames, ha az is beleszámít) címek folytatását szeretné látni.