A kémiai alkotóelemeken túl számos egyéb részecske is megtalálható a légtérben. Télen a fűtési melléktermékek, tavasztól őszig a pollenek tölthetik meg a levegőt.

paramentesitojpeg.jpeg

Emellett folyamatosan jelen vannak a különféle allergének és kórokozók, amelyektől érdemes megtisztítani a belső helyiségeket. Amikor kint tartózkodunk, nem igazán befolyásolhatjuk a belélegzett levegő minőségét. Épp ezért javasolt, hogy legalább az otthonunk és munkahelyünk légtisztítására figyeljünk oda.

A levegőben szálló részecskék

Számos olyan, szabad szemmel nem látható szemcse kering a levegőben, amelyet jó, ha semlegesítünk. A vírusok, baktériumok nem csupán az influenzaszezonban vesznek minket körül. A gombaspórák kiszűrése is fontos az egészségünk szempontjából.

A növényi pollenek évről évre egyre több szénanáthás életét nehezítik meg. Tavasztól őszig tele van virágporral a levegő, azonban ha semlegesítjük őket, mérsékelhetjük a panaszokat. Emellett a házi por, az állatokok szőre és az atkák ürüléke is a levegőben kering. A Páramentesítő.hu légtisztítói azonban segítenek kivonni ezeket a légtérből.

A szűrővel működő készülékek

Mivel egyre nagyobb az igény a levegő megtisztítására, a készülékek kínálata is egyre szélesebb. Azonban az első generációs, szűrővel működő légtisztítók hatékonysága vitathatatlan. Jól mutatja ezt a folyamatos jelenlétük a piacon. Természetesen a modern készülékek korszerű szűrőkkel vannak ellátva. 

Sokszor hat-nyolc vagy még több szűrőbetét segít megtisztítani a levegőt. Ezek képesek kiszűrni a füstszemcséket, a kórokozókat, a kellemetlen szagokat vagy épp a nagyobb, szilárd szennyeződéseket. Így segítenek egészségesebbé tenni a zárt terekben szívott levegőt.

Az ózon légtisztító hatása

Ha a légszűrőknek van hátránya, akkor az az, hogy csupán kivonják a levegőből a káros összetevőket, de nem fertőtlenítik azt. Az ózont használó légfertőtlenítő azonban gyorsan pusztít el minden nemkívánatos szemcsét a légtérben. Sőt, nem csak a levegőben, hanem a szilárd felületeken is.

Ennek oka az ózon instabil szerkezetében keresendő. A molekuláról leszakadó oxigénatom mindent oxidál, amivel kapcsolatba kerül. Sokáig csak hozzáértő szakember végezhetett ózonos fertőtlenítést. Azonban a modern, otthoni ózongenerátorok a lakásunkban is biztonsággal használhatóak.

Az ionizátorok működése

Nem csupán az ózongenerátor hívja segítségül a fizika és a kémia törvényeit a levegő megtisztításához. Az ionizátorok működése a pozitív és negatív töltésű részecskék között fellépő kapcsolaton alapul.

A szennyezett levegőben felborul az ionegyensúly, és többségbe kerülnek a pozitív töltésű részecskék. Az ionizátorok negatív töltésű ionokat bocsátanak a légtérbe. Ezek egyrészt helyreállítják az egyensúlyt, másrészt semlegesítik a nemkívánatos részecskéket.