Egy cég életében minden fillérnek megvan a helye, ám hiába a jogos igény a vállalkozás kimenő számlái ellenértékének kifizetésére, ha a késve teljesítés ellehetetleníti a működést. De milyen okok miatt állhat elő ez a helyzet? Tehetsz-e és hogyan ellene? Érdemes utánajárni, megvizsgálni a késve fizetés okait.

Miért probléma a késve fizetés?

A likviditás biztosítása, a pénzáramlás növekvő állománya elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalkozás a váratlan pénzügyi helyzetekre és kiadásokra is készen álljon. A cash flow állomány növelésének többféle módja is van, ezek közül az egyik jól járható út a kintlevőségek faktoráltatása. A FlexiBill digitális faktoring során a faktor a számlák megvásárlásával 100% online finanszírozza meg aktív számláidat, így akár a számlakiállítást követő 24 órán belül is pénzhez juthatsz, biztosítva ezzel céged likviditását és versenyelőnyét.

https-flexibillhu-2022-augusztus-cikk2.jpeg

Egy cég a termékei eladása, nyújtott szolgáltatásai után járó ellenértékből tudja fedezni egyrészt a mindennapi működés költségeit, a munkabéreket, a bérleti díjakat, rezsiköltségeket, üzemanyagköltséget, stb., valamint a beruházásokat, feljesztéseket finanszírozni, újabb megrendeléseket vállalni. A hosszú határidejű vagy késve kifizetések ezt az állapotot veszélyeztetik, ezért hatékony megoldást kell találni rá. 

Milyen okai lehetnek a késedelmes fizetésnek?

Már a 30-90 napos halasztott fizetési határidő nehéz helyzetbe hozhatja a cégeket, de ezek késve teljesítése még inkább. Amennyiben ilyen gyakran fordul elő nálad, érdemes megvizsgálni az okait, amelyek szerteágazóak lehetnek:

  • Partnered nem kapta meg a számlát.

  • Nem követed naprakészen a számlák teljesítésének határidejét. Nem egy cég épít erre, és késik néhány napot a fizetéssel.

  • Vállalkozásod nem kezeli hatékonyan a behajtásokat.

  • A késve fizetésre nem alkalmazol hatásos következményeket. 

  • Elképzelhető, hogy körtartozás áll a háttérben. Nehéz kilépni belőle, ezért inkább jobb a megelőzésre fókuszálni, az üzlet megkötése előtt tájékozódni.

  • A saját működés finanszírozása előrébb való, mint a teljesítés.

  • Egy kockázatos fejlesztés miatt nem tud fizetni a partnered.

Mi a megoldás?

Bármi is legyen a késedelmes fizetés oka, a magas kintlévőséggel a céged stabil működését kockáztatod, ezért mielőbbi megoldást kell találni a fizetési fegyelem betartatására, a tartozás beszedésére. 

A bankhitel drága és bonyolult megoldás, ráadásul sok vállalkozás számára nem is áll rendelkezésre. A faktoring viszont gyors, egyszerű, rejtett költségekkel nem járó finanszírozást jelenthet akár induló vállalkozások számára is. Ráadásul jó lehetőség arra, hogy a lehetséges partnereket átvilágítsd, felülvizsgáld, hiszen faktorálás esetén nem az igénybevevőt minősíti a faktor, hanem a partnereket, így mérsékelni tudod a nemfizetés kockázatát.