Ritka a játékiparban, hogy bármit is igazán "egy korszak végének" nevezhetünk. A korszakok definíció szerint hosszú időszakok. Az, hogy Kodzsima elhagyta a Konamit, egy korszak vége volt, de utána már nehéz lenne újabb példákat előhozni – egészen mostanáig. Újabban a SEGA több mint 50 évnyi kereskedés után kiszáll az arcade, vagyis játéktermi üzletágból. Félreértés ne essék: ez valóban a szó legszorosabb értelmében egy korszak vége.

ikebukuro2.jpg

A játéktermek számára a koronavírus igazi kegyelemdöfés volr. Egy olyan üzletágban, ahol rengeteg idegen ember egymás után nyúl ugyanazokhoz a gombokhoz, terminálokhoz és érme-automatákhoz, a világjárvány pusztító hatással bírt. A SEGA, annak ellenére, hogy öt évtizedes veteránnak számítanak a szakmában, mégis inkább kiszálltak az egészből, és a nosztalgia helyett inkább a jövőre szeretnének összpontosítani. Az ikonikus Ikebukuro Gigo játékterem tavaly szeptemberben, 28 év után bezárt – erről mi is írtunk. A rajongók sorban álltak az utcán, hogy elbúcsúzzanak tőle.

game-center-covid-1946-e1606875462265.jpg

A SEGA nem zárja be véglegesen ezeket a játéktermeket, hanem inkább eladja a részvényeit. A helyek továbbra is működőképesek maradnak, csak GiGO-ra lesznek átkeresztelve. Még 2020-ban, amikor a világjárvány hatása először érezhető volt, a SEGA gyorsan eladta részvényeinek 85%-át a Genda Inc.-nek, most pedig a maradék részvényeit is pénzzé tette, hogy teljesen kiszálljon az üzletből. Ha esetleg Japánban jársz, és csak egy játékterembe szeretnél elmenni, elméletileg nem sok minden fog újnak hatni. SEGA helyett GiGO felirat lesz rajta, és néhány konkrét gépet lecserélnek, de a játékterem továbbra is játékterem marad. Ettől függetlenül egy korszak nyilvánvalóan örökre lezárult.