Az Indie Royale névre keresztelt kezdeményezés mögött az IndieGames.com és a Desura szakmai stábja áll, így abban biztosak lehetünk, hogy az általuk kínált címek valóban remek és tartalmas szórakozást nyújtanak majd a műfaj szerelmeseinek. A portál működése a Humble Bundle esetében megszokotthoz hasonló, bár pár elemében eltér: a srácok összeállítanak egy több darabból álló válogatást, majd megállapítanak egy minimum árat, amit kifizetve elvihetjük a teljes pakkot. Ám de! A vásárlók számával arányosan emelkedik ez az ár, azaz minél többen vásárolják meg a csomagot, annál többet kell érte fizetnünk (igaz, ez centeket jelent, de nagyszámú vevő esetén akár egy dollárral is drágulhat a pakk). No de! Ha valaki az aktuális minimum árnál többet fizet, az összeget lejjebb srófolhatja – minél nagyobb a különbség, annál nagyobb mértékben. Ez tehát egy érdekes „tőzsdei játék”, hiszen az ár ezen tényezők függvényében dinamikusan, percről-percre változik, jó pár centet meg lehet spórolni, ha jó időben sétálsz a kasszához.

A lényeg persze mégiscsak az, hogy olcsón, 4-5 dolláros áron juthatunk remek indie játékokhoz -- a jelenlegi akció keretében a következőkhöz:

Really Big Sky

A Boss Baddie játéka az olyan klasszikus shoot 'em upokat idézi, mint a milyen az R-Type volt, azaz hullámokban érkező ellenségek, hatalmas bossok, kontra az általunk irányított picinyke, ám mindenféle ütős fegyverzettel felszerelt űrhajó. A változatosságot nemcsak a hétféle játékmód biztosítja, de az is, hogy a pálya minden eleme (az ellenségek, fekete lyukak, bolygók, aszteroidák, a főellenségek ereje, sőt az egyes támadások közti idő is) procedurálisan / véletlenszerűen generálódik, tehát nem lehet betanulni a mintát, az adott pillanatban kell a legjobb formánkat nyújtani. Kemény kihívás, amihez kötelező egy jóféle gamepad is, hiszen a játék mindkét analóg kart kihasználja.



Runespell: Overture

Személyes kedvencem, amely leginkább a PuzzleQuesthez hasonló: hagyományos RPG-rendszer, casual-elemmel megbolondítva, amely ezúttal a póker, a kockapóker és a Magic the Gatering-féle gyűjtögetős kártyajátékok legjobb elemeit egyesíti. A készítő Mysticbox mindezt látványos külsőbe, remek zenébe, a norvég mitológia köntösébe csomagolta be. Szerintem csak ezért megéri kiadni a jelenlegi 4 dollár körüli árat, főleg, hogy a Steamen 9 euróba kerül...


Eufloria

Azt hiszem, ez az a játék, amit egy indie-rajongónak nem kell bemutatni, hiszen Alex May, Rudolf Kremers és a zeneszerző Brian Grainge játéka már két éve a piacon van, és azóta számos díjat besöpört. Az egészen sajátos képi világú és hangulatú kis gyöngyszem a Freeman Dyson fizikusról elnevezett Dyson-féle faelméletet modellezi, mely szerint egy genetikusan módosított növény akár egy üstökös felszínén is megélhetne. Nekünk pedig pontosan ez a feladatunk: elültetni az élet csíráját a galaxisban -- bár lesznek, akik ezt nem nézik jó szemmel... Véletlenszerűen felépített pályák, nagyszerű látvány, remek játékmenet – egyszóval kötelező darab!


Cthulhu Saves the World

Tessék kapaszkodni, innentől megőrülünk! A Zeboyd Games (Robert Boyd programozó, William „Bill” Stiernberg grafikus és Gordon McNeil komponista) játéka a klasszikus Final Fantasy és más, 90-es évekbeli JRPG címeket idézi, azaz egy 2D-s szerepjáték bűbájos grafikával, a jól ismert kliséket parodizáló remek humorral, no meg egy teljesen őrült sztorival, amelyben Lovecraft teremtménye, Cthulhu menti meg a világot egy dilis mágus szeszélyétől. A 6-10 órányi kalandozás során megannyi játékmódot feloldhatunk, ilyen például az Overkill, ahol egyetlen csatában el kell érnünk as 40-es szintet... Egészen különleges kis csemege, melyet jó szívvel ajánlok bárkinek.


Breath of Death VII

A Really Big Bundle bónuszdarabja, ugyancsak a Zeboyd Games műhelyéből, így nagyjából ugyanazt kapjuk, mint a Cthulhu esetében, azaz egy retró stílusú RPG-komédiát, amely ezúttal csapalapú kalandozást kínál: az atomkatasztrófa utáni világban az élőholtak birodalmából Dem, a csontvázlovag, Sara, a szellem történelemtudós, Lita, a vámpír műszaki zseni, és Erik, a zombiherceg indul el, hogy feltárja a múlt titkait, megvívjon számos (körökre osztott, ám igencsak pörgős) csatát, és könnyekre fakasszon minket. Tökéletes párosítás a Cthulhu mellé...




Mindegyik játék aktiválható a Desurán és a Steamen, a Runespell pedig Macen is játszható. Még két napotok van a pakk megvételére, utána érkezik a karácsonyi, majd az újévi összeállítás, így biztosan el leszünk látva remek indie-címekkel egy darabig. Jómagam öt dollárt, azaz alig több, mint 1000 forintot fizettem az öt játékért – ennyi pénzt bőven megér szerintem a csomag...