Köztudott, hogy a gyerekek gonoszak tudnak lenni, főleg akkor, ha csapatban vannak. Olyannyira, hogy a gyerekektől való félelemnek még neve is van: pedofóbia. Bizonyára ezért van az, hogy az angyalarcú gyerkőcök sok horror történetben alakítják a gonoszt. Az alábbi nyolc filmben tündéri kisdedek törnek a felnőttek életére.

Az Elátkozottak faluja (Village of the Damned, 1995)

Kezdjük is a listát egy valódi klasszikussal. Még kiskoromban láttam ezt a filmet, de azóta is gyanúsan nézek, ha háromnál több tejfelszőke gyereket látok egy kupacban. A sztori egy kisvárosban játszódik, ahol a nap közepén minden lakos elalszik pár órára, majd néhány hónappal később minden nő azt veszi észre, hogy terhes. Kilenc hónappal később megszületnek a furcsa, szőke hajú és átható tekintetű gyerekek, akik sokkal gyorsabban tanulnak és fejlődnek az átlagnál. A kisváros hamar rájön, hogy a gyerekek nem emberek, ráadásul nem is túl emberségesek. A filmet 1960-ban mutatták be először, a '95-ös remake pedig John Carpenter nevéhez fűződik. Mindemellett a szereplőgárda is nagyon erős, hiszen Christopher Reeve és Kirstie Alley mellett Matt Hamill is feltűnik a pap szerepében.

elatkozottak-faluja.jpg

A kép forrása: Bloody Disgusting

Citadella (The Citadel, 2012)

Egy pszichológiai horror Írországból, nagyon sötét és nyomasztó hangulattal. Ciarán Foy filmrendező munkásságát elnézve egyébként kapásból négy olyan horrorfilmet is találunk, amelyben gyerekek szerepelnek. A Citadella alapötletét elmondása szerint az inspirálta, hogy 18 éves korában kapucnis huligán kölykök támadták meg. A történet főszereplője Tommy, az agorafóbiás apuka, akinek feleségét egy csapat furcsa utcagyerek ölte meg. Az elhagyatott külvárosban próbálja felnevelni a még csecsemőkorú kislányát, de a szörnyszülött gyerekbanda folyamatosan terrorizálja őket. Tommynak végül szembe kell néznie félelmeivel és a bandával, a Citadella nevű lakatlan toronyházban, ahogy feleségét megölték.

citadella.jpg

A kép forrása Cinedigm/Flatiron Film Company

The Children (1980)

Egy iskolabusz áthajt egy atomerőműből szivárgó, mérgező ködön, melynek következtében a gyerekek hátborzongató, fekete körmű zombikká változnak. Billy seriff kezd nyomozni az eltűnt busz után, ám nem kell sokáig kutakodnia, az utasok ugyanis elkezdik irtani a lakosokat. Megölni szinte lehetetlen őket, ölelésük pedig halálos, így Billy és az egyik apuka kénytelen kitalálni, hogyan lehetne megállítani a gyilkos gyerekhordát.

the-children.jpg

A kép forrása: IMDb

Véres karácsony (The Children, 2008)

Ugyanaz a cím, de másik film, méghozzá sokat sejtető szlogennel: „Te hoztad őket a világra, most ők fognak téged átvinni a túlvilágra!” Kevés dolog idegesítőbb annál, mint mikor a családi ünnepet elrontják a gyerekek, pláne abban az esetben, hogy épp le akarnak minket mészárolni. Két nővér, a férjeik és gyerekeik töltik együtt a téli ünnepeket egy házban, a lurkók azonban sorra lebetegszenek. Ezzel egyidőben egyre fenyegetőbbé válnak és szüleik ellen irányuló, gyilkos „csínytevéseik” is szintet lépnek durvaság terén.

veres-karacsony.jpg

A kép forrása: IMDb

A kukorica gyermekei (Children of the Corn, 1984)

A film, ami után már sosem nézünk ugyanúgy egy kukoricamezőre.  A Stephen King novellájából készült alkotás 1984-ben készült. A történet a nebraskai faluban, Gatlinben játszódik, amelyet végtelen kukoricaföldek ölelnek körbe. Egy sikertelen termés után egy hátborzongató kisfiú ráveszi Gatlin összes gyerekét, hogy öljék meg és áldozzák fel a felnőtteket. Három évvel később egy fiatal pár téved a városba, majd kénytelen megküzdeni életéért, mivel a település fölött még mindig a vallási fanatikus gyerekek uralkodnak, akik azt a vérszomjas istenséget imádják, „aki a földeken, a sorok mögött jár.” Az alkotás hamar kultuszfilmmé vált, amit számtalan folytatás és remake követett. A leghangulatosabbnak azonban továbbra is az '84-es verzió tekintjük, melynek főszerepében nem más, mint Sarah Connor, akarom mondani Linda Hamilton csillog.

a-kukorica-gyermekei.jpg

A kép forrása: IMDb

Tetves porontyok (Cooties, 2014)

Elijah Wood és Rainn Wilson szerepel ebben a horrorvígjátékban, ami nem veszi magát komolyan, mégis jól hozza azt, amit egy zombihorrortól elvárhatunk. Egy romlott chicken nugget elfogyasztása zombit csinál az egyik kislányból, aki percek alatt megfertőzi és őrjöngő zombihordává változtatja az egész iskolát. Elijah Wood alakítja az egyik balfék tanárt, aki kénytelen hőssé válni és kivezetni kollégáit a zombi nebulókkal teli suliból.

tetves-poronytok-film.jpg

A kép forrása: Anthony Michael Rivetti/Lionsgate

Az Ártatlanok (The Innocents, 2021)

Egy norvég természetfeetti horror, amit még a Cannes-i filmfesztiválon is bemutattak. A történetben egy lakótelep elhanyagolt gyerekei verődnek össze az unalmas nyár alatt, és fedezik fel egyre gyanúsabb képességeiket. Ida és autista nővére, Anna most költöztek ide, Ida pedig örül, amikor összebarátkoznak Bennel, a szomszéd fiúval, aki képes az elméjével tárgyakat mozgatni. Később egy lány csatlakozik hozzájuk Aisha személyében, aki telepátiával kommunikál a beszélni képtelen, autista Annával. A gyerekek rájönnek, hogy szuperképességeik akkor a legerősebbek, ha együtt vannak, ám a dolgok – szokás szerint – hamar rosszra fordulnak. 

az-artatlanok.jpg

A kép forrása: IMDb

A borítóképek forrása: Anthony Michael Rivetti/Lionsgate, Distributor