Ezúttal nem azokról a vírus-horrorokról írunk, ahol szörnnyé vagy zombivá változnak az emberek, hanem olyan a filmekről, melyek más szemszögből közelítik meg a témát. Van itt slasher, romantikus dráma, found footage, időutazás és sci-fi/horror-elemekkel operáló thriller is, szóval mindenképp tartsatok velünk!

Zsarátnok (Embers, 2015)

A jövőben egy idegrendszert megtámadó vírus mindenki memóriáját eltörli és az emberiség nagy része meghal. A történet öt szálon fut, ahogy a maroknyi túlélő próbál beilleszkedni a világban, amelyben nincsenek emlékek, mert pár percen belül mindenki elfelejt mindent.

embers.jpg

A kép forrása: IMDb

Beteg (Sick, 2022)

Egy tini-slasher, ami a koronavírus járvány idején játszódik. Parker és barátnője – két fiatal lány – előbbi szüleinek tóparti luxusházában tölti a karantént, de a nyaralásnak is felfogható izoláció rémálommá válik, amikor egy maszkos támadó tör az életükre. Az utóbbi fordulat nem meglepő, ha tudjuk, hogy a történet a Sikoly írójának fejéből pattant ki.

beteg.jpg

A kép forrása: IMDb

Víruscsapda (Carriers, 2009)

A mára A-listás sztárrá váló Chris Pine egy korábbi, méltatlanul elfeledett filmje. Miközben az emberiséget járvány tizedeli, két fiatal pár elindul a tengerpart felé Amerika elhagyatott útjain. Útközben találkoznak egy apával és beteg lányával, akiknek végül megengedik, hogy csatlakozzanak hozzájuk, ám a szabályok megszegése nem marad következmények nélkül.

viruscsapda.jpg

A kép forrása: MUBI

Otthon, biztonságban (Right at Your Door, 2006)

Egy sci-fi dráma, amely az emberi kapcsolatokra koncentrál. Los Angelesben felrobban egy bomba, a mérgező felhő pedig megbetegíti az embereket. Brad – aki reggel elköszönt feleségétől – kétségbeesetten próbálja keresni a szerelmét, ám végül kénytelen egyedül bezárkózni hermetikusan lezárt házukba. Végül megjelenik Lexi és kezdetét veszi a lélektani dráma, hiszen nehéz eldönteni, hogy beengedje-e a nőt a biztonságot jelentő falak közé.

otthon-biztonsagban.jpg

A kép forrása: IMDb

Influenza (Flu, 2013)

Egy korai film 2013-ból, tehát még jóval a Covid előtti időkből. Egy csapat illegális bevándorló hoz halálos vírust egy Szöul melletti kisvárosba, amit a hatóságok körbezárnak és elszabadul a pokol. A filmet feszes tempó és mozgalmas történetvezetés jellemzi, mindezt a szokásos hollywoodi hatásvadászat nélkül.

influenza.jpeg

A kép forrása: Khen Phim

Kis hal (Little Fish, 2020)

Egy vírus következtében az emberek elkezdenek felejteni. A zenész hirtelen elfelejt gitározni, a pilóta elfelejti útközben, hogyan kell vezetni a repülőgépet. Egy fiatal pár próbálja egyben tartani kapcsolatát, miközben a férfi emlékei egyre halványodnak szeretett feleségével kapcsolatban.

kis-hal.jpg

A kép forrása: IMDb

12 majom (12 Monkeys, 1995)

Terry Gilliam rendező zsenialitása, Bruce Willis egyik legjobb filmje és Brad Pitt jutalomjátéka ez a klasszikus. A szinte lakhatatlanná vált Földön visszaküldenek egy elítéltet a múltba, hogy kiderítse, ki szabadította a világra az ember alkotta vírust.

12-majom-film.jpg

A kép forrása: IMDb

Containment (2015)

Mark egy reggel arra ébred, hogy sem víz, sem áram nincs az épületben. Járványra gyanakszik, mivel hamarosan hazmat ruhás egységek lepik el a házat és minden lakást bezárnak. Információt, magyarázatot senkitől sem kap, ezért a többi lakóval együtt rájönnek, hogy össze kell fogniuk, ha életben akarnak maradni.

containment.jpg

A kép forrása: Rotten Tomatoes 

The Bay (2012)

Egy érdekes ökológiai horror, talán az egyik legjobb a műfajban. Annak ellenére, hogy egy found footage "mockumentary", Barry Levinson rendezőnek köszönhetően nagyon igényes alkotás. A tengerparti kisvárost fertőző ászkarákok árasztják el, amelyek az embereket használják gazdatestként, de a hatóságok el akarják tusolni az esetet. 

the-bay.jpg

A kép forrása: Roadside Attractions

Retreat (2011)

Egy háromszereplős thriller, remek színészekkel. Cillian Murphy és Thandiwe Newton egy házaspárt alakítanak, akik egy személyes tragédia után mennek pihenni egy kis szigetre, hogy kettesben lehessenek. Pár nap múlva megszakad a kapcsolat a külvilággal, majd a víz partra vet egy sebesült férfit. A katona azt állítja, hogy a világot elárasztotta egy levegőben terjedő vírus, de a házaspár nem tudja, hihet-e neki.

retreat.jpg

A kép forrása: IMDb

A borítóképek forrása: Universal Pictures