• 2023. Március 9-én debütál mozikban a Hadik András életét bemutató film
  • A Marvel egyik akciórendezője, Steve Dent segíti a produkciót
  • Előzetest kapott a Most vagy soha című Petőfi Sándor portréfilm is

Magyarországon a hatvanas évek óta kevés kosztümös történelmi mozit láthattunk. Régebben Gárdonyi vagy Jókai regényei biztosítottak táptalajt a filmkészítők számára, míg az utóbbi évtizedből a Kincsemre és Rudolf Péter Kossuthkifli című 48-as sorozatára emlékezhet a hazai közönség. Hamarosan két nagyszabású történelmi portréval gazdagodik a kínálat, amik Petőfi Sándor és Hadik András életét dolgozzák fel.

2649939181450930645377746786241142766256dd232n1.jpg
(A kép forrása: Hadik, Facebook)

Most vagy soha

Minden idők legnagyobb, több mint hat milliárd forintos költségvetésből készülő magyar filmje 2024 márciusában kerül vászonra. A Lóth Balázs rendezését felvezető előzetes romantikus hangvételű mozit, vizuális effektekkel díszített akciójeleneteket és a korabeli Pest hétköznapjaiba való betekintést ígér. Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyve vegyíti a valós eseményeket és márciusi ifjakat övező fiktív mítoszokat.

Hadik

Mária Terézia legendás hadvezére, Hadik András életére látványos kardozós kalandfilmmel emlékezik Szikora János direktor, akit a Marvel egyik akciórendezője, Steve Dent segít. A stáb megfordult Mohácson, Keszthelyen és a Vajdahunyad várában, míg a híres berlini csata jeleneteit Babatpusztán és a komáromi erdőben készítették. Erdély jobbágyok ügyét is pártoló kormányzóját Trill Zsolt kelti életre, a további főhősöket pedig Szabó Győző, Molnár Áron, Horváth Lili, Julia Jakubowska, Reviczky Gábor és Trokán Péter alakítják. Premier 2023. március 9-én.