Sosem elég az új, kis csapatok által épített konzolokból, így az Ouya és a GameStick után most bemutatkozik a GCW-Zero, mely szintén egy nyílt forráskódú eszköz, ám a csavar ezúttal az, hogy a Justin Barwick és csapata által kieszelt kis ketyere nem az Android piactér legfrissebb szerzeményeit kívánja futtatni, hanem egy jó adag nosztalgiát akar a zsebünkbe helyezni.

A Linux alapú GCW-Zero burkolata alatt egy 1 GHz-es Ingenic JZ4770 MIPS processzort, egy OpenGL ES 2.0 kompatibilis Vivante GC860 GPU-t, 512 MB memóriát és 16 GB háttértárat találunk. Mindez egy 4:3 képarányú, 320x240-es felbontású, 9 cm átmérőjű LCD panelt szolgál ki. Továbbá lesz mini USB 2.0-és mini HDMI 1.3 csatlakozó, 3.5 mm-es (mini jack) A/V port, sztereó hangszóró, mikrofon, wi-fi adapter és SDHC foglalat.

Ebből is látszik hát, hogy nem egy erőgéppel állunk szemben, ám a fejlesztők azt ígérik mindez untig elég lesz ahhoz, hogy néhány klasszikus konzol emulátorát gond nélkül futtassa, de a régebbi PC-s játékok sem jelentenek majd problémát, illetve a házi készítésű (homebrew) programok is támogatottak. A tervek szerint a klasszikus NES-től a Game Boy Advance-en át egészen az eredeti PlayStationig egy egész sor platformot tudnak majd kezelni -- a megfelelő emulátorokat nekünk kell majd beszerezni.

Természetesen ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, pénzre van szükség, de nem olyan sokra, az emberek pedig vevőek az ötletre. A srácok mindösszesen 130 ezer dollárt szeretnének, s mivel ebből már most megvan 114 ezer, kijelenthető, hogy sínen van a projekt, sőt az extra célok -- az USB adapter vagy a mellékelt HDMI kábel -- sincsenek messze.