A The First Slam Dunk (Az Első Slam Dunk) már többször szembejött velem az elmúlt hetekben, ugyanis hatalmas a hype körülötte külföldön. Ez a több mint kétórás animációs film jelenleg 100%-os kritikai értékelésen áll Rotten Tometoes-on (a közönségtől 98%-on) és az összes róla szóló kritika rendkívül pozitív. Takehiko Inoue mangája, a Slam Dunk hazánkban kevésbé ismert (elnyomta a Dragon Ball és a Naruto sikere), azonban most megszületett belőle az adaptáció, és te jó ég…! Ez valami piszkosul jól sikerült!

firstslam1-klvg-superjumbo.jpg

A film főszereplője Miyagi Ryota, egy 17 éves srác, aki a Shohoku középiskolai csapatban kosarazik. Éppen a Sannoh suli ellen lépnek pályára, a tét pedig nem kicsi. Egy felettébb izgalmas meccs veszi kezdetét, miközben flashback-jelenetekből megismerjük Ryota múltját. A három évvel idősebb testvére, Sota is kosarazott és ő vezette be Ryotát a sport világába. Együtt játszottak a kertben, a közeli pályán és jó testvérekhez hűen éjjel-nappal együtt lógtak. Egy nap azonban Sota kihajózott és soha többé nem tért haza. Ryota elhatározta, hogy megvalósítja testvére álmát: ugyanazzal a 7-es számmal játszik, sőt, a tesó cipőit is hordja minden meccs alkalmával. A Sannoh iskola csapata azonban kőkemény, és a fiúknak rendesen fel kell kötniük a gatyát velük szemben. Ahogy haladunk előre a cselekményben (124 perces a film), úgy bontakozik ki előttünk Ryota múltja és a csapattársaihoz fűződő viszonya. Mindenki nagyon egyedi karakter, meglehetősen problémás múlttal. A pályán azonban együtt kell működniük, mert nemcsak a győzelem a tét – legalábbis Ryota számára. Bizonyítani akar a világnak és saját magának is, hogy ő az egyik legjobb kosaras a világon.

the-first-slam-dunk-usa-1024x536.jpg

A Takehiko Inoue és Yasuyuki Ebara rendezte animációs film elképesztő látványt szállít. Keverték benne a 3D-s és a 2D-s megvalósítást, ami nagyszerűen sikerült. A mozgások, a passzok, a rádobások mind-mind teljesen élethűek és aprólékosan megrajzoltak. A film még azok számára is roppant izgalmas lehet, akik nem néznek kosárlabdát vagy úgy egyáltalán sportfilmeket. A flashback-jelenetek nem törik meg a meccs dinamikáját, hanem szépen kiegészítik azt, bemutatva a játékosokat – és nemcsak Ryota csapatának oldaláról. Megismerhetjük az ellenfelet is, akik annyira profik, hogy lehetetlennek tűnik épp ellenük győzedelmeskedni. Látjuk, hogy hatalmasok, agresszívek, és nagyon taktikusan játszanak. Megismerjük az irányítójukat, halljuk a belső gondolataikat és emiatt a The First Slam Dunk még intenzívebbé teszi a meccset, ahol hatalmas a tét. A hangokat külön ki szeretném emelni, mert elképesztő, amit ezen a téren összehoztak! Minden labda-pattogás vagy a cipők talpának csikorgása tökéletesen passzol az adott jelenethez. A zeneválasztás pedig nagyon jól illeszkedik a hangulathoz. Akad egy rész a filmben, ahol minden elhalkul pár másodpercre, majd elemi erővel robban be egy dal, amint Ryota labdát szerez – ez egy hidegrázós pillanat.

slam2.jpg

Az egész estés animék már egy ideje betörtek a köztudatba, köszönhetően elsősorban a Studio Ghibli munkásságának (Chihiro szellemországban, A vándorló palota, és így tovább). Számomra a Szentjánosbogarak sírja és az Akira a mai napig meghatározó filmek, de ha szeretnétek kapni egy elképesztően jól összerakott thrillert, akkor érdemes bepróbálni a Perfect Blue-t. Most a The First Slam Dunk nálam lazán felsorakozott ezek mellé. Ez nem egy szimpla sportfilm, bár szállítja annak minden védjegyét és izgalmát. Ez mellette egy nagyon erős dráma is, amely megismertet egy fiatal srác keserű múltjával, aki tragikusan fiatalon veszítette el a testvérét, de megpróbál a nyomába lépni. Nagyon szép, érzelmes pillanatokkal van tele a film, és mindezek mellett kapunk egy olyan pörgős, meglepetésekkel és brutálisan látványos jelenetekkel teli kosárlabda-mérkőzést is, amihez tényleg csak a Creed-filmek boxmeccseit tudnám hasonlítani. A The First Slam Dunk bőven megérdemli a 10/10-es értékeléseket. Valóban az idei év egyik legjobb filmje, még ha animációs is.

A filmet a Cenega Hungary jóvoltából nézhettük meg. Köszönjük a lehetőséget!

Képek forrása: IMDB