Nagyon tudom értékelni az olyan filmeket és videojátékokat, amelyek egy ódon, öreg házban játszódnak, aminek falai között kósza lelkek bóklásznak. A kísértetházas horrorfilmek mindig is nagyon érdekeltek, és emiatt is sajnálom kicsit, hogy az évek alatt ez a műfaj elkezdett kikopni a köztudatból. Az olyan produkciók valamennyire feltámasztották, mint például A Hill-ház szelleme vagy a Deadstream, de most a Disney érezte úgy, hogy az idei Halloweenre készülve remek néznivaló lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt a 2003-as Kísértetkastély rebootja. Abban Eddie Murphy rémüldözött a CGI-szellemektől, most pedig a Bad Hair és a Dear White People rendezője, Justin Simien állhatott elő a legújabb változattal. Érdekesség, hogy Simien a Bad Hair kapcsán már belemerült a horror-vígjáték műfajába, szóval egyáltalán nem áll messze tőle ez a műfaj.

haun1.jpeg

Itt laknánk, látod, ez az a ház

Ben (LaKeith Stanfield) felesége autóbalesetben elhunyt, ami után a férfi nem igazán találja a helyét a világban. Szellem-túrákat szervez, holott ő maga egyáltalán nem hisz a túlvilági életben. Egy nap felkeresi egy különös pap (Owen Wilson), aki arra kéri, hogy segítsen egy egyedülálló anyának, Gabbie-nek (Rosario Dawson) és a kisfiának (Chase W. Dillon), mert állításuk szerint kísértetek lakják új otthonukat, ahová így nem tudnak rendesen beköltözni. Ben eleinte vonakodik, de azért a 2000 dollár elég motivációt ad neki ahhoz, hogy útra keljen a messziről is igen baljós new orleans-i ház felé. Hamar kiderül, hogy a helyet valóban ittragadt lelkek járják, akikkel valahogy fel kéne venni a kapcsolatot. Ehhez kerítenek egy médiumot (Tiffany Haddish) és még Danny DeVito is előkerül, hogy beleüsse az orrát a dolgokba. A kis csapat együtt áll neki felderíteni a ház titkait, ám kiderül, hogy a Gracey Manor jóval félelmetesebb múlttal rendelkezik, mint azt elsőre gondolták volna. A Kalapos Szellem (Jared Leto) éjfélkor jelenik meg és tőle még a többi paranormális vendég is retteg.

haun2.jpg

A Kísértetkastély teljesen jól hozza a modern, élőszereplős Disney-filmek hangulatát, ugyanakkor ügyesen emeli be a horrort is. 12-es korhatár-besorolást kapott, ami indokolt, hiszen akadnak benne egészen ügyesen felépített jumpscare-ijesztgetések, amiktől még egy felnőtt is megugorhat a tévé előtt ülve, nemhogy egy kisgyerek! Maga a setting szerintem parádés: a Gracey Manor tele van régi holmikkal, hatalmas festményekkel (ezek néha életre kelnek) vagy olyan creepy mellszobrokkal, hogy már attól lever minket a víz, ha csak egy jelenet hátterében meglátjuk őket. A CGI is abszolút rendben van, de nekem nagyon tetszett a múltbéli események összekapcsolása a jelennel is, például a Kalapos Szellem bemutatása rendkívül hatásosan lett összerakva. A színészek hozzák a kötelezőt, de senki nem játszik olyan igazán emlékezetes módon, viszont Jamie Lee Curtis üde színfoltja a gárdának a kristálygömbbe zárt Madame Leota szerepében.

A Kísértetkastély egy kellemes kis családi horror-vígjáték lett, ami épp ideális néznivaló lehet a Halloweenre készülve. Semmi igazán emlékezeteset nem nyújt, de maga a setting, a látványvilág és a hangulat mégis elviszik a hátukon. Ritka manapság már az olyan horror, amely egy nagyon régi, arisztokrata szellemek lakta épületet tesz meg központi helyszínének, de a Disney mégis egy ilyen filmet kínál most azoknak, akik a gyerekekkel együtt borzonganának az esős októberi időben.

A Kísértetkastély megtalálható a Disney+ kínálatában!