Rengeteg olyan sci-fi filmet ismerünk, ahol a küszöbön álló UFO-invázió szolgáltatja az cselekmény középpontját. A videojátékok szintén elég gyakran nyúlnak ehhez a témához, elég csak a legutóbbi Somerville-re gondolni, ami időközben PlayStation-konzolokra is megjelent. A home-invasion filmek műfaja már egy kicsit más. Alapvetően olyan alkotásokat lehetne itt felhozni, amelyek arról szólnak, hogy egy család vagy egyetlen főszereplő otthonába betörnek, majd megkezdődik a halálos macska-egér játék. Az utolsó ház balra, a netflixes Hush vagy a 2010-es évek elején készült Secuestrados éppen ilyenek, viszont a műfaj az évek során szépen továbbfejlődött. Például mi van akkor, ha nem a főszereplők házát szállják meg, hanem ők törnek be valahová, aztán kiderül, hogy egy gyilkos lakik ott? A The Collector és a Vaksötét pont ezt mutatta be. A Nincs, aki megmentsen alapvetően egy home-invasion film, csakhogy itt az invázió az űrből érkezik.

9e96f51e-6806-4306-9773-e96b68d25305.jpg

Brynn (Kaitlyn Dever – Booksmart, Unbelievable) furcsa életet él. Egy isten háta mögötti kisvárosban lakik, annak is a legszélén, ahová a madár se jár. Egyenesen retteg bemenni a városba, és eleinte még mi sem értjük, hogy miért. Később körvonalazódik, hogy egy borzalmas tragédia húzódik a háttérben, aminek köszönhetően a közösség kvázi kivetette tagjai közül a nőt, de Brynn igyekszik megteremteni a saját, látszat-boldogságát odahaza. Makett-házakat épít és leveleket ír egy Maude nevű lánynak, akiről szintén semmit nem tudunk a film első felében. Egy éjszaka aztán különös dolog történik. Brynn zajra ébred, majd kiderül, hogy egy idegen lény kutakodik a konyhában. Megkezdődött ugyanis az UFO-invázió, a repülő csészealjak ellepték az égboltot, a kicsi szürke lények pedig az otthonokat járják és megpróbálnak mindenkit elkapni. Brynn azonban szembeszáll velük, és bár hatalmas túlerővel kell szembenéznie, mégis megpróbálja a lehetetlent: túlélni az inváziót.

no1.jpg

Persze nem arról van szó, hogy a pincéből előszedi a nagypapa régi vadászpuskáját, majd Reszkessetek, betörők! módjára telerakja csapdákkal a házat. A Nincs, aki megmentsen ennél realisztikusabb megközelítést alkalmaz, már amennyire egy idegen invázió ezt megengedheti. Brynn eltorlaszolja az ajtókat, bereteszeli az ablakokat, és próbálja megvédeni otthonát, segítségre pedig láthatóan nem számíthat. Az űrből érkezett lények ugyanis parazitákat helyeznek az elfogott emberekbe, egyfajta gazdatestként használva őket (hello, Alien!), így a nő nem fordulhat senkihez. Az áramot levágják, a telefont elnémítják, szóval kvázi elvágják őt a külvilágtól. Azonban a Nincs, aki megmentsen többről szól, mint egy szimpla inváziós sci-fi horror. Brynn múltja legalább annyira fontos benne, mint az, hogy egy földönkívüli faj éppen uralma alá hajtja a bolygót. Brian Duffield rendező nagyon jó érzékkel keveri a műfajokat, és hozza be a keserű drámát az olyan pillanatok közé, amikor egy-egy jelenet láttán majd’ kiugrik a szívünk a helyéről.

no2.jpg

Mert ez a film bizony rohadt ijesztő! A feszültséget nagyszerűen adagolja, és tényleg a legjobb horrorfilmeket megidéző módon hozza ránk a frászt. Az előzetesben már lelőtt, pókszerű, jókora idegen lény feltűnése hátborzongató pillanat, ahogy az is kellően nyomasztó, amikor Brynn a házban bujkál és a háttérben a sötétben, homályosan láthatjuk, amint áll valami… valami, ami nem ember. Horrorként meglepően jól működik a Nincs, aki megmentsen és ehhez nagyon sokat tesz hozzá a remek fényképezés, valamint a sejtelmes zene is. A CGI teljesen rendben van, az pedig különösen ötletes, hogy jó, ha összesen 3-4 mondat hangzik el az egész filmben. Kaitlyn Dever abszolút jól hozza a lelkileg megtört, de a saját életét foggal-körömmel védő karaktert. Az audio oldal viszont egyszerűen zseniális lett, nagy kár, hogy nem került mozikba a film, mert ott jeleskedett volna csak igazán! Ettől függetlenül a Disney+ kínálatában bárki megtalálja.

A Nincs, aki megmentsen az év egyik nagy meglepetése. Egyszerre UFO-inváziós sci-fi, egy rettentő félelmetes horror és dráma egyben. Egyedül a végével nem voltam teljes mértékben kibékülve, de a rendező egy interjúban már megmagyarázta, hogy miért döntöttek ezen befejezés mellett. Egy biztos: az idegen invázió még sosem volt annyira hátborzongató, mint ebben a filmben.

A Nincs, aki megmentsen megtalálható a Disney+ kínálatában.

Képek forrása: IMDB, Hulu